Unngå soppforgiftning

Skogen bugner av både giftig sopp og matsopp. Her er noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur.

Rød sopp med hvite prikker.

​Rød fluesopp.

Huskeliste for å gjøre soppturen trygg

  • Vær helt sikker på hvilken sopp du plukker, spiser eller serverer til andre.
  • Plukk og rens alltid soppen én og én.
  • Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger.
  • Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
  • Hold ulike sopparter adskilt i kurven, f eks i forskjellige beger.
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
  • Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll.
  • Delta på soppkurs.
  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
  • Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.

Ved mistanke om soppforgiftning, kontakt Giftinformasjonen eller lege.

Brosjyr​er om giftig sopp

Contact the Norwegian Poisons Information Centre if you suspect a poisoning

22 59 13 00

The phone service is open 24 hours a day.

In case of severe symptoms call:

113

For healthcare professionals

Treatment recommendations for acute poisonings, prepared by the Norwegian Poison Information Centre.

Content provided by The Norwegian Poisons Information Centre

The Norwegian Poisons Information Centre. Unngå soppforgiftning. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Wednesday, June 5, 2024 [retrieved Wednesday, November 13, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/poison-information/sopp/unnga-soppforgiftning/

Last updated Wednesday, June 5, 2024