Husk dette hvis du skal på sopptur:
- Vær 100% sikker på soppen du plukker.
- Lær de viktigste giftsoppene og mulige forvekslingsarter.
- Se nøye på hver enkelt sopp du plukker.
- Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
- Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.
- Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven.
- Gå på soppkontroll.
- Delta på soppkurs.
- Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.
![To kurver med sopp.](https://www.helsenorge.no/49f6c0/globalassets/bilder/unnga-soppforgiftning.jpg?width=1050&hash=B085247E229CC046551348FD559D34352EFB8CE6E700C0D20CBDEB9C43BE430B)
Ideell soppkurv til høyre.
Illustration: Inger Kristoffersen
Brosjyrer
Hvis uhellet er ute
Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd dersom du mistenker at du har spist giftig sopp.
Giftinformasjonen er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Det er da viktig å vite soppens utseende, størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.).
Det beste er om du har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer. I enkelte situasjoner er det nyttig å analysere rester av soppmåltid eller oppkast. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.