Sammen kan vi knekke korona – Smittestopp, midlertidig deaktivert

Smittestopp er en app som skal hjelpe helsemyndighetene å begrense spredningen av koronaviruset og varsle om smitte via SMS. Anonymisert informasjon fra appen om bevegelsesmønsteret i befolkningen skal brukes til å utforme effektive smitteverntiltak. Etter varsel om forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp fra Datatilsynet, vil FHI slette alle persondata fra appen og inntil videre stoppe all innsamling av data.

Mobiltelefon med Smittestopp-appen
Foto: Mostphotos/Farknot Architect

Google PlayApp StoreHuawei AppGallery

 

Du som laster ned og bruker Smittestopp, vil etter hvert få en SMS hvis du har vært i nærheten av andre Smittestopp-brukere som senere får påvist koronaviruset. Via meldingen får du råd om hva du bør gjøre for å begrense videre smitte.

Se oppdatert personvernerklæring på Bruk av Smittestopp og personvern (fhi.no)

Testing i tre kommuner

Løsningen har vært testet ut i kommunene Drammen, Tromsø og Trondheim fra 27. april til 31. mai. Opprinnelig plan var at appen skulle varsle om smitte nasjonalt fra slutten av mai. Siden det nå er få smittetilfeller, er det for lite datagrunnlag til å justere løsningen slik at den blir mest mulig treffsikker og varsler de riktige; ikke for få og ikke for mange. Løsningen skal nå testes ut videre, og brukerne vil ennå ikke få sms med varsel om smitte. Du vil få beskjed når dette er klart.

Anonyme data til forskning

Gjennom Smittestopp får Folkehelseinstituttet (FHI) også anonyme data om bevegelsesmønsteret i samfunnet. Dataene du deler anonymiseres og brukes til innsikt i effekten av endringene i tiltakene for å bekjempe viruset. Slik blir det mulig å følge enda bedre med på om tiltakene mot koronaviruset virker, og om de smittede får flere nærkontakter etter hvert som samfunnet letter på tiltak og restriksjoner.

Når varselfunksjonen tas i bruk over hele landet, vil Smittestopp sørge for at du som bruker appen raskt får informasjon om at du har vært utsatt for smitte, sammen med råd om hvordan du skal forholde deg for å unngå å smitte andre. Fordi du kan være smittsom før du får symptomer, er det viktig at dette går så raskt som mulig for at smittespredningen skal bremses.

Slik virker appen

Georg har for eksempel valgt å installere appen på sin telefon. Hvis Georg blir syk, og får konstatert av lege at dette er koronavirussykdom, kan appen identifisere andre appbrukere som han har vært i nærkontakt med før han ble syk.

Dette skjer ved at telefonens funksjon for stedstjenester og Bluetooth registrerer andre telefoner i nærheten som også bruker Smittestopp. Alle som ut fra dette defineres som nærkontakter av Georg de siste dagene, får et SMS-varsel med råd om hvordan de skal forholde seg. De vil ikke få vite at det er Georg som er blitt smittet. 

Da Georg testet positivt, starter også den manuelle smittesporingen. Helsetjenesten i Georgs hjemkommune vil forsøke å kartlegge hvem han har hatt kontakt med de siste ukene før han han ble syk, og intervjuer ham om dette. Georg gjør sitt beste for å huske, men dessverre er han ikke sikker på om han husker alle. Det er derfor ikke sikkert at alle nærkontaktene hans blir registrert i samtalene. Hvis både Georg og nærkontaktene bruker Smittestopp, vil derimot nærkontaktene få SMS-varsel.

Se videoen om Georg og Smittestopp

Brukerveiledninger

Personvern

Dataene om hvor du har oppholdt deg registreres med stedstjenester og ​Bluetooth av Smittestopp. Disse dataene slettes etter 30 dager. Mens Smittestopp er i bruk, er hele tiden data fra de siste 30 dagene registrert, mens eldre data slettes. Du kan når som helst slette dine personopplysninger ved å bruke slettefunksjonaliteten i appen, du kan også slette selve appen. Og du kan selv velge om du vil skru av og på loggefunksjoner.

Folkehelseinstituttet og det statlige selskapet Simula har samarbeidet om å utvikle Smittestopp. Både informasjonssikkerhet for opplysningene og personvern for brukerne har hatt høy prioritet i utviklingen. Dine data er ikke tilgjengelig for andre enn autorisert personell, og kun dersom du blir registrert som nærkontakt til en som er smittet med koronaviruset. Hvis du smittes med koronaviruset, vil ikke dine nærkontakter få vite at det er du som er smittet, men det kan heller ikke utelukkes at de vil forstå at du er smittet. De får bare vite hvilken dag nærkontakten fant sted.

​Innsynsløsningen til dine data fra Smittestopp er skrudd av og alle data er slettet. Samtidig vil det fra tirsdag 16. juni ikke lenger samles inn data fra appen. Du kan lese mer om beslutningen hos Folkehelseinstituttet "FHI stopper all innsamling av data i Smittestopp".

Spørsmål og svar om Smittestopp

Dersom du har spørsmål om hvordan Smittestopp fungerer, kan du ta kontakt med Veiledning Helsenorge på telefonnummer 23 32 70 00.

Har du spørsmål om behandling av personopplysninger i Smittestopp, kan du ta kontakt med Folkehelseinstituttets personvernombud ved å sende en e-post tilpersonvernombud@fhi.no. Du kan også nå Folkehelseinstituttet på telefonnummer 21 07 70 00.

Installasjon og registrering

Hvorfor finner jeg ikke Smittestopp i app-butikken?

Har du Android-telefon finner du appen i Google Play, Huawei-telefon i AppGallery og iPhone i AppStore. Smittestopp er bare tilgjengelig i de norske versjonene av appbutikkene. Du kan endre land i innstillingene i din app-butikk hvis du ikke finner appen ved å følge lenkene i dette svaret.

Hvilke funksjoner må være på i Innstillinger i iPhone for at Smittestopp skal virke?

Det du skal passe på i telefonens innstillinger, er at «Stedstjenester» står på «Alltid». «Bluetooth» og «Bakgrunnsoppdatering» skal også være slått på.

I telefonens innstillinger blir jeg spurt om appen kan få sende meg varslinger. Er det varsel om at jeg har vært i nærheten av en som er smittet med koronavirus?

Skjermbilde av Smittestopp for iPhoneDersom du har vært i nærheten av en person som blir smittet med koronaviruset, og som bruker Smittestopp, vil du få en SMS om dette. SMSen vil inneholde informasjon om hva du skal gjøre videre.
Varslingene fra appen som du blir spurt om i innstillinger på Iphone handler om at appen vil advare deg dersom du er logget ut av appen (eventuelt at data er slettet), Bluetooth er slått av eller om det er en ny versjon av appen tilgjengelig.

Telefonen min er registrert i en annen sitt navn (for eksempel ektefelle), vil dette være et problem?

Nei, det går helt fint. Appen vil fungere som den skal.

Jeg har en utenlandsk telefon, men får ikke til å registrere meg?

Det skal ikke være noe i veien for å registrere en utenlandsk telefon nå. Prøv gjerne på nytt.

Er min telefon for gammel?

Smittestopp fungerer for alle iPhoner med operativsystem iOS 12 eller nyere, og for telefoner med Android 5.0 eller nyere.

Praktisk bruk

Stemmer det at appen slås av når jeg «rydder» opp på telefonen ved å sveipe opp ulike sider (iPhone)?

Appen fortsetter å virke selv om du lukker appen på telefonen din. Du kan sjekke at Smittestopp er aktivert og gjør jobben sin under fanen «Oppfølging» i appen. Så lenge appen er i funksjon, står det «Aktivert» med grønn skrift på denne siden.

Kan jeg skru av varslinger fra appen i Innstillinger i iPhone, eller vil den slutte å sjekke posisjonen min hvis jeg gjør det?

Den varslingen Apple kommer med fra tid til annen, har ikke noe å gjøre med om varslinger fra appen er slått på eller av i telefonens innstillinger. Det kartet som kommer opp fra appen skyldes begrensninger fra Apple, og er Apple sin måte å fortelle deg at appen kjører i bakgrunnen og sjekker posisjonen din. Telefonen spør deg om appen skal få lov til dette eller om appen kun skal få sjekke posisjon når appen er aktiv. Her skal du svare at appen alltid skal få lov til å sjekke posisjonen. Vi som har laget Smittestopp har dessverre ikke noen påvirkning på denne funksjonen fra Apple.

Hvis man skrur av stedstjenester som GPS, eller Bluetooth, hvilke funksjoner går tapt?

Appen er laget slik at den fungerer når både GPS og Bluetooth brukes sammen. Hvis du skrur av en av dem vil ikke appen fungere som planlagt.

Kan jeg bruke Smittestopp når jobben eier telefonabonnementet mitt?

Du kan bruke Smittestopp selv om du ikke eier telefonabonnementet selv.

Hvordan kan jeg vite at telefonen sender data?

Trykk på knappen «Appstatus» nederst i Smittestopp. Hvis det her står «Fullt aktivert» (iPhone) eller «Aktivert» (Android og Huawei) sender telefonen din data som den skal.

Sender telefonen inn data, selv om mobildata er skrudd av?

Man trenger internettforbindelse for at appen skal sende data. Det kan enten være mobildata eller vanlig wifi.

Det vises et tall oppå app-ikonet på min Android-telefon. Er det noe galt?

Smittestopp-ikon med varselNei, tallet vises fordi du har et varsel fra appen. Du finner varselet i nedtrekksmenyen på toppen av skjermen.

Hvorfor bruker appen så mye batteri?

Smittestopp bruker stedstjenester (GPS) og Bluetooth som dessverre tar batterikapasitet fra telefonen din. Pass på at du alltid har den mest oppdaterte versjonen av appen lastet ned på telefonen din for minst batteribruk. Hvor mye du merker batteriforbruket er avhengig av hvor gammel og hvilken telefonmodell du har. Vi håper du vil være villig til å lade ekstra under koronapandemien og bidra i arbeidet for å begrense smitten. Vi beklage ulempen dette medfører.

Hva skjer hvis jeg bruker telefonens Bluetooth til noe annet? For eksempel til trådløse hodetelefoner?

Som regel går det helt fint å bruke andre Bluetooth-enheter samtidig som du bruker Smittestopp. De fleste telefoner kan koble seg til mellom fem og ti Bluetooth-enheter. Smittestopp bruker Bluetooth til å registrere dine nærkontakter. Hvis du tilfeldigvis er i nærheten av mange Smittestopp-brukere, kan antallet Bluetooth-tilkoblinger bli flere enn det telefonen din klarer å håndtere, noe som gjør at du ikke får koblet på for eksempel hodetelefonene dine. Hvis du opplever dette, kan du skru av Smittestopp ved å gå inn i appens innstillinger. Du kan da koble til hodetelefonene og så slå på Smittestopp igjen etterpå.

Hvorfor ser jeg en feilmelding som sier jeg har slettet bruker eller data, når jeg åpner Smittestopp?

Smittestopp-ikon med varselDet er tre mulige grunner:

 1. Du trykket sletteknappen i Smittestopp på en annen telefon du bruker.
 2. FHI har vedlikeholdt serveren.
 3. Du er blitt en «inaktiv bruker» og FHI er dermed pålagt å slette dataene dine etter en uke (se personvernerklæringen for Smittestopp). Det er flere grunner til at du kan bli en «inaktiv bruker»:
  • appen er deaktivert
  • ingen tilgang til internett over en lengre periode
  • ingen tilgang til GPS eller Bluetooth
  • appen er automatisk stoppet av operativsystemet til telefonen din
  • appen er avinstallert

Hvis du opplever denne feilmeldingen, og fortsatt ønsker å bruke Smittestopp, håper vi du aktiverer appen på nytt.

Hvorfor er ikke appen universelt utformet?

Utviklingsarbeidet har gått fort, og vi beklager at appen ennå ikke er universelt utformet. Appen er også nå under kontinuerlig testing, og vi vil ta inn forbedringer fortløpende. Dette er høyt prioritert i tiden fremover.

Registrering av nærkontakt

Regner appen naboen ved siden av, eller over meg i blokka meg som nærkontakt, eller kan den skille mellom ulike leiligheter?

Det kan være feiltilfeller der naboen ved siden av eller over blir feilregistrert som en kontakt. Det er noe av dette vi kommer til å jobbe med å sjekke i valideringsperioden og også kommer til å prøve å utbedre underveis. En vegg mellom to leiligheter vil oftest stoppe Bluetooth-signalet så mye at appen vil oppfatte dette som en avstand på mer enn to meter. Men vi jobber med å teste dette mer, og kan ikke garantere at det ikke vil skje. Dette må man altså ta med i beregningen når man selv vurderer rådet som varselet fra tjenesten gir, og det er derfor i hvert fall slik tjenesten er nå snakk om råd om tiltak og mulighet for testing, heller enn pålegg om karantene.

Hva med ansatte eller studenter som har telefonen liggende i garderober eller hyller, slik at mobiltelefonene ligger nærme hverandre?

På arbeidsplasser og steder folk er over lengre tid kan mobiler bli liggende over lengre tid i garderober, mobilhyller som mobilhotell og så videre. Alle som har hatt telefonen liggende nært telefonen til den som er blitt syk vil bli varslet uten at de nødvendigvis har vært i nærkontakt med personen. Hvis for eksempel alle de ansatte på en arbeidsplass har sine mobiler liggende i garderoben, så vil feil folk få varsling om at de har hatt nærkontakt med en som er smittet. I arbeidssituasjoner eller hvor man ikke bære telefonen med seg, men legger den igjen i fellesgarderobe over tid bør man slå av stedstjenester og Bluetooth i appen. Når man henter telefonen må man da huske å skru på disse funksjonene igjen.

Nærkontakt defineres som kontakt innen to meter i mer enn 15 minutter. Hva hvis jeg har vært nærkontakt i tidsrom under dette, eller at jeg ikke er sammenhengende i kontakt på 15 minutter?

Hvilke algoritmer som skal brukes og hvordan dette blir målt i systemet er noe av det fagfolkene ønsker å teste ut i valideringsfasen med kommuner. Dette er også styrken i det norske systemet kontra det mange andre land planlegger, ettersom vi kan lære og forandre denne utregningen underveis.

Hvordan skal helsepersonell som for eksempel jobber med smitte og verneutstyr forholde seg til appen?

En av problemstillingene testkommunene trolig vil samle erfaring om, er hvordan varslingsfunksjonen vil fungere for yrkesgrupper som jobber med beskyttelsesutstyr i nærkontakt med kjente smittede. Disse skal ikke regnes som nærkontakt og skal ikke i karantene. Det gjelder blant annet helsepersonell, men kan også gjelde andre yrkesgrupper som kan komme i kontakt med kjente smittede i sin arbeidssituasjon. Appen er ikke laget for bruk på jobb i slike situasjoner. Inntil appens varslingsfunksjon er testet ut i prøvekommunene, rådes yrkesgrupper som har nærkontakt med kjente smittede å skru av stedstjenester, som for eksempel GPS, og Bluetooth i appen mens de er på jobb. I den planlagte varslingsfunksjonen er det tenkt at en enkeltbruker kun kan motta ett varsel per dag om eksponering for smitte. Da vil det være hensiktsmessig for yrkesgruppene som jobber med kjente smittede, å vite at et eventuelt varsel ikke kommer fra en arbeidssituasjon med bruk av smittevernutstyr. Dersom de er i tvil om bakgrunnen for varselet og om de skal i karantene, kan de kontakte kommunelegen.

Personvern

Hvilken informasjon samler Smittestopp inn om meg?

Smittestopp samler inn følgende data:

 • Mobiltelefonnummer
 • Alder
 • GPS-posisjon slik at nærkontakt med andre personer/mobiltelefoner kan spores. Det vil si at det registreres bevegelsesmønster kontinuerlig (lengdegrad, breddegrad, hastighet, høyde over havet, tid på ulike lokasjoner) når Smittestopp er aktivert og mobiltelefonen er påslått.
 • Generert UUID fra Smittestopp (en unik ID som følger telefonnummeret)
 • Operativsystem, versjonsnummer, mobiloperatør, og telefonmodell – dette brukes til å øke kvaliteten på innsamlede data da ulike telefoner og operativsystem har forskjellig presisjon på posisjonsdata. Videre vil denne informasjonen forenkle feilsøking og feilretting.
 • Bluetooth-data om Smittestopp-apper på andre telefoner som er innen rekkevidde av telefonen (startidspunkt for kontakt, sluttidspunkt for kontakt, generert UUID for telefoner i nærheten, vektor med signalstyrke for telefoner i nærheten) logges kontinuerlig.
 • Skjermstørrelse og mobiloperatør

Hva lagres om den enkelte i appen (for eksempel Bluetooth-data)?

Data om lokasjon og Bluetooth lagres vanligvis på telefonen i maks en time, men vil lagres lenger hvis appen ikke klarer å laste opp data på grunn av mangel på internett/mobildata. Appen lagrer disse dataene midlertidig lokalt i en database. Det lagres mer informasjon midlertidig enn det som lastes over. Hvis du for eksempel ikke har flyttet deg på en time (eller kun innenfor nøyaktigheten på lokasjonsmålingen), vil det kun sendes over en lokasjon. Etter at data er lastet over til registeret, slettes de på telefonen. Dette er for å ikke lagre mer informasjon enn nødvendig i den sentrale lagringen.

Den lokale databasen på telefonen er ikke kryptert. Vi vil gå over til en kryptert database i neste versjon. Vi ønsker ikke å gi innsyn i data som samles om Bluetooth ettersom dette inkluderer informasjon om andre enn deg selv, men det vil bli vurdert i den videre prosessen om det vil bli vist for eksempel en indikator på hvor mange Bluetooth-kontakter din telefon har sett hvert døgn. Det er ikke mulig å identifisere andre ved å bruke denne Bluetooth-informasjonen, men vi ønsker å være forsiktig med deling av dette likevel.

Blir anonymiseringen av posisjonsdata pseudonymisering? Altså sletting av forbindelsen?

Lokasjonsdata er lagret med pseudonymer, men det finnes en forbindelse mellom pseudonym og telefonnummer som kun brukes ved kontaktsporing. Forbindelsen er lagret i en egen database, og tilgangen er veldig streng. Til statistikkformål blir lokasjonsdata pseudonymisert enda en gang, denne gangen uten at det finnes en forbindelse. Fra lokasjonsdata kan man utlede hvem du er, derfor får ingen analytikere se disse dataene direkte. På disse dobbelt-pseudonymiserte geodataene bruker vi script til å regne ut gjennomsnittlige verdier som for eksempel hvor mye en gjennomsnittsperson i en kommune beveger seg.

Det er ingen personer som ser rådataene, det er bare godkjente script som gis lov til å analysere slike data etter sjekk i et testmiljø at resultatene forblir anonyme. Vi håper å kunne anonymisere lokasjonsdata ytterligere for å gjøre det mulig å gi analytikere tilgang til å se slike data også.

Hvor ofte sendes data til sentralt datalager?

Det sendes data til sentralt lager omtrent en gang i timen, avhengig av at telefonen har tilgang til å sende data.

Jeg lastet ned Smittestopp, men slettet appen igjen. Bruker dere mine data?

De som har bedt om å få sine data fjernet er ute av systemet. Det samme er de som har fjernet appen igjen, eller som har slått den av raskt etter å ha installert. Alle som vi ikke har fått data fra på en uke, er ute av systemet - slik personvernerklæringen sier.

Brosjyre om Smittestopp