Hva er farmakogenetisk analyse?
Farmakogenetikk beskriver hvordan genene dine påvirker effekt og bivirkninger av legemidler. I dag er det vanligst å ta farmakogenetiske tester av såkalte CYP-gener.
CYP-gener er ansvarlig for nedbrytning av mer enn halvparten av alle legemidler. Ulike varianter av disse genene kan føre til at en medisin blir værende lenger i kroppen eller fjernes raskere fra kroppen enn normalt.
Når er farmakogenetisk analyse aktuelt?
En farmakogenetisk analyse kan være aktuelt:
- hvis legemiddelet ikke gir ønsket effekt, eller du opplever uventede bivirkninger.
- Hvis legen finner ut at mengde legemiddel i blodet ikke stemmer overens med mengde legemiddel du har tatt.
- I tilfeller hvor det er anbefalt å gjøre en farmakogenetisk test før du starter behandling med et legemiddel.
Legen vurderer resultater fra en farmakogenetisk analyse sammen med andre faktorer. Dette kan for eksempel være om du tar legemidlet riktig, har nedsatt nyrefunksjon eller bruker andre legemidler samtidig.
Hvordan gjøres undersøkelsen?
1. Det blir tatt blodprøve av deg
Hvis legen vurderer at det er behov for å utføre en farmakogenetisk analyse, tas det en blodprøve. Denne sendes til et laboratorium for undersøkelse av genvarianter i DNA-et ditt. Analysen gir kun svar på hvordan genvariantene dine påvirker nedbrytning og/eller effekt av enkelte legemidler. Den sier ikke noe om eventuell risiko for sykdommer.
2. Prøvesvarene blir sendt til legen
Etter at analysen er utført, mottar legen en rapport fra laboratoriet. Rapporten inneholder beskrivelse av dine genvarianter og betydning for valg av legemiddel og dose.
3. Legen vurderer hvordan behandlingen kan tilpasses dine genvarianter
Legen din vurderer hva som vil være det beste valget av legemiddel for deg. Vurderingen er basert på både rapporten fra laboratoriet og andre vurderinger av din helse. Av og til vil genvariantene dine tilsi at du ikke skal bruke enkelte legemidler, eller at dosen bør økes eller reduseres.
Les mer om persontilpasset medisin.
Hvor lagres resultatene av farmakogenetiske analyser?
Prøvesvaret lagres i din pasientjournal. I enkelte tilfeller kan legen din også vurdere at resultatet bør lagres i kjernejournal for å sikre at helsepersonell som behandler deg i fremtiden, raskt får tilgang til viktig informasjon.