Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Grilltips fra Ingrid Espelid Hovig

Med ti enkle grep gjør du grillmåltidene sunne og velsmakende.

Med noen enkle tips kan grillingen bli sunnere.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

10 sunne grilltips 

  1. ​​​​Bruk oppskårne rå grønnsaker som ventemat i stedet for pølser. Ha gjerne en dipp til, og kanskje litt grovt brød eller flatbrød. Det er godt å knaske på for både store og små.

  2. De fleste grønnsaker egner seg på grillen. Grill grønnsakene hele eller i biter på spyd og pensle først med olje. Lag gjerne forundringspakker med ulike oppskårne grønnsaker pakket inn i smurt aluminiumsfolie. Det gjør seg ekstra godt å strø over litt hakkede krydderurter ved servering.

  3. Fet fisk er fast i kjøttet og egner seg utmerket til grilling. Laks kan grilles både hel (i folie), i skiver og i små stykker på et spyd. Pensle fisken med olje før du legger den på grillen. Husk også å pensle folien, dersom du pakker inn fisken.

  4. Det tar litt lenger tid å grille fisken hel, så hvis man er veldig sulten, er det lurt å filetere fisken. Pensle fisken lett med olje slik at skinnet ikke løsner.

  5. Vær tålmodig når du skal grille med grillkull. Vent til kullet er blitt hvitt, da er varmen best og det smaker ikke tennvæske av maten. Det tar cirka 25 minutter. Dette gjelder også engangsgrill.

  6. Velg gjerne hvitt kjøtt, som kylling og kalkun.

  7. Kjøtt bør være romtemperert og ikke komme rett fra kjøleskapet for å få best resultat.

  8. Vil du grille pølser, prøv gjerne varianter med mindre fett. Det finnes også pølser laget av ulike kjøttslag. Pølser må ikke grilles på for sterk varme. Da sprekker skinnet lett.

  9. Når det er varmt og du vil ha med deg vann, er det lurt å fryse ned tomflasker fylt trekvart opp med vann. Etterfyll litt vann når du tar flasken ut av fryseren og du har deilig kaldt vann lenge. Vann i glass og mugge blir mer elegant tilsatt for eksempel frosne bringebær eller sitron. Isbiter med mynte er også dekorativt.

  10. Se gjerne etter Nøkkelhullet når du handler inn til grillmåltidet. Frukt og grønnsaker hører alltid med, som ventemat, hovedrett og til dessert.

Siden grilling alltid skjer utendørs, ligger det godt til rette for aktiviteter. Hvorfor ikke ta en svingom, et slag badminton eller en runde sisten mens du venter på maten. Da kommer du lett opp i de anbefalte 30 minuttene med fysisk aktivitet om dagen.

Hel laksefilet på ​​grille​n (5 porsjoner)

Fet fisk er fast i kjøttet og egner seg utmerket til grilling.

Serveres med for eksempel bakte poteter og en god salat.

  • 1 kg laksefilet, med skinn

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts korianderfrø

  • ½ stk lime/liten lime

  • 1 ss honning

  • 1 liten chili, rød

  • 1 ss mynte, frisk

  • 1 ss koriander, frisk

Skrap fiskeskinnet godt, skyll og tørk. Dryss salt på kjøttsiden av fileten og la den ligge i cirka 10 minutter. Dryss på korianderfrø. Legg fisken på et stykke aluminiumsfolie smurt med olje. Finhakk chilipepper og mynte og rør sammen med skall og saft av lime og honning. Smør det over fisken. Brett folien rundt fisken, legg den på grillen og legg lokk over om du har. La laksen ligge på grillen i cirka 15 minutter. Åpne folien og dryss koriander over før servering.

Kylling ma​sala​​ (4-6 porsjoner)

​Dette er en enkel oppskrift på velkrydret kylling som ikke må forveksles med den ekte indiske utgaven. Serveres med ris og for eksempel tomat- og paprikasalat, se nedenfor.
  • 4 - 6 skinn- og beinfrie kyllingfileter, à 175 g

  • 3 ss olje

  • 3 ss sitronsaft

  • 3 fedd hvitløk, presset

  • 2 ss finhakket frisk ingefær

  • 1- 2 ts garam masalapulver

  • 1/2 ts chilipulver

  • 1/2 ts gurkemeie

  • 1/2 ts salt

  • frisk hakket koriander

  • cherrytomater

Skyll kyllingfiletene og tørk dem godt i kjøkkenpapir. Bland alle ingrediensene til marinaden og gni inn kyllingfiletene. Legg dem i en form og la dem ligge i kjøleskapet 1 1/2 time. Snu filetene 2 ganger under marineringen. 

Pensle et stort flak aluminiumsfolie med litt olje, legg det på godt varm grill og legg kyllingfiletene på. Stek dem ca. 6 minutter, pensle på marinaden som har dannet seg, snu filetene og stek dem 6-9 minutter på den andre siden - eller til de er gjennomstekt. Pensle eventuelle rester av marinade over de nygrillede filetene.

Del kyllingfiletene på skrå. Legg dem på fat, dryss koriander over og legg cherrytomater ved siden av. Dette er "hot" mat så server gjerne yoghurt, kesam eller lettrømme til. 

Forundringsp​​akke​​r med fisk (4 porsjoner)

Innholdet i pakkene kan varieres, hvorfor ikke la gjestene selv lage sin favorittpakke?

Serveres med for eksempel bakte poteter og en god salat.

  • 300 g laksefilet, uten skinn og bein

  • 300 g hvit fiskefilet som torsk, sei eller hyse

  • 2 gulrøtter

  • ½ brokkoli

  • 1/2 purre

  • 1 paprika

  • salt og sitronpepper

  • olje til pensling av folien

Skjær fisken i ikke for små terninger, og grønnsakene i tynne skiver eller tynne strimler. Pensle et stort ark grillfolie med olje. Legg grønnsaker på folien og fiskebiter over. Dryss på litt salt og ønsket krydder. Brett folien godt sammen og legg pakken på varm grill i 5-10 minutter avhengig av hvor mye som er i pakken. Det er lurt å lage flere små pakker. Server eventuelt kesam eller lettrømme ved siden av.

Hjemmelag​de ​hambu​​rgere (4 porsjoner)

​Server disse hamburgerne med for eksempel grove hamburgerbrød og en god salat.

  • 600 g karbonadedeig av storfe eller lam

  • 1 ts salt

  • 2 krm chilipulver

  • 1 ts hvitløkpepper

  • litt matolje

​Fukt en fjøl med litt kaldt vann. Legg karbonadedeigen oppå og klem den litt ut. Fordel salt, chilipulver og hvitløkpepper jevnt utover og rull deigen sammen. Klapp deigen flat igjen og rull sammen på nytt til en jevn, tykk pølse. Del pølsen i fire-åtte deler og form dem til runde biffer, cirka halvannen centimeter tykke. Pensle med litt olje og grill burgerne 4-5 minutter på hver side.

Sunt tilbehør til grillmaten

​Grillmaten kan varieres i det uendelige med forskjellige typer tilbehør. Her er noen av Ingrid Espelid Hovigs fristende og sunne forslag.

Disse to salsaene smaker godt både til ventegrønnsaker og til salater ved siden av grillmaten. 

​Guacamol​​e (avokadosalsa)

  • 1 moden avokado

  • 1/4 løk, finhakket

  • 1 fedd hvitløk, finhakket

  • 2 ss sitronsaft

  • ½ krm chilipulver

  • ​1 krm salt

​Del avokadoen i to på langs og ta ut steinen. Ta deretter ut fruktkjøttet med en skje. Mos avokadokjøttet fint med en gaffel, tilsett de andre ingrediensene og smak til med salt. Du kan også kjøre alle ingrediensene i en matprosessor eller en stavmikser til en jevn masse. Dekk med plast og la salsaen stå kjølig til den skal serveres. 

​Toma​​tsalsa

Denne salsaen kan bli litt rennende og vanskelig å bruke som dipp hvis vi ikke skraper kjernene godt ut av tomatene.

  • 2 store bifftomater eller 4-5 vanlige tomater

  • 1 liten sjalottløk

  • 1-2 fedd hvitløk

  • 2 ss oliven- eller rapsolje

  • ca 1 ss sitronsaft

  • ​1/4 - 1/2 ts salt

  • ​noen korn chilipepper

Skyll tomatene, del dem i to og skrap ut frøene. Skjær tomatkjøttet i bitte små terninger. Skrell og finhakk løken og hvitløken. Bland sammen olje, sitronsaft, salt og chilipepper i en bolle. Tilsett tomat- og løkhakket. Smak godt til. La salsaen stå kaldt et par timer slik at smakene får tid til å utvikle seg.

​Tomat​- og paprikasalat​​ (4 porsjoner)

  • 1 stor pose blandede salatblader, forvasket

  • 4 tomater

  • 2 røde paprikaer

  • Dressing

  • 1 ss sennep

  • 1/4 ts salt

  • 1 klype pepper

  • 1-2 ss sitronsaft

  • 3 ss rapsolje

  • 2-3 ss hakkede sylteagurker

  • 1 ss vann

  • ​ev. hakket persille

Ha salatbladene i en stor bolle. Skyll tomatene og skjær dem i båter. Skyll paprikane, del dem i to, ta ut frø og hvite hinner. Snitt paprikakjøttet i strimler. Ta tomater og paprika i salatbollen. Bland sennep, salt, pepper og sitronsaft sammen i en liten bolle. Visp rapsoljen i. Tilsett hakket sylteagurk og spe eventuelt i litt vann. Hell dressingen over salaten og bland sammen like før salaten skal spises. Dryss hakket persille over. 

​Pastas​​alat (4 porsjoner)

  • 300 g fullkornspasta

  • 2 urtebuljongterninger

  • 3 ss olje

  • 2 ss lys balsamico/-vineddik

  • 2 krm pepper

  • 2 fedd hvitløk, presset

  • 1 rødløk, finhakket

  • 1 paprika, i strimler

  • 200 g sukkererter

  • 1 stor avokado i tynne båter

  • 12-16 svarte oliven uten stein, delt i to (kan sløyfes)

  • ½ beger ruccola, finhakket

Kok pastaen etter anvisning på pakken og sil av vannet. Smuldre buljongterningene og rør dem sammen med olje, eddik, pepper, hvitløk og evt 1-2 ss vann for lettere å løse opp terningene. Bland alt i den nykokte pastaen og la det stå og trekke mens du lager resten. Skyll, rens og del opp grønnsakene og bland med pastaen.  

​Grove hamburge​rbrød

Noen ledige timer en grå feriedag er som skapt for baking. Det er godt å ha hamburgerbrød i fryseren når sola dukker opp og det er grillvær igjen. Deigen passer også til pølsebrød.

  • 10-12 stk

  • 3 1/2 dl fingervarmt vann

  • 2 ss rapsolje

  • 50 g gjær

  • 1/2 ts salt

  • 250 g sammalt hvete, grov

  • ​250 g hvetemel

​Ha vann og olje i bakebollen. Smuldre i gjæren, rør den litt ut og ha så i salt og det meste av melet. Kna sammen til en seig og god deig, 4-5 minutter i kjøkkenmaskinen. Dekk bollen med plast og la deigen heve cirka 30 minutter.

Ta deigen på bordet. Elt den sammen. Trill en lang pølse og del den i 10-12 jevne emner. Trill glatte boller. Klapp dem flate cirka 8 cm diameter. Legg dem på plate, smurt eller dekket med bakepapir. Dekk med klede. 

Etterhev 20-25 minutter. Pensle med lunkent vann og dryss på små havregryn. 

Stekes midt i ovnen ved 225 °C i 10-2 minutter.

Hvorfor ikke bake dobbel porsjon? Så har du ferdige grove hamburgerbrød neste gang du skal grille!​

Sunne desserter

​Dessert til grillmiddagen er lett å ordne. Friske bær, frukt og smoothie er sunne og smakfulle alternativer. 

Fru​​ktsp​​yd

Når grillmiddagen er ferdig, er grillen passe varm til å grille frukt til dessert. Jordbær, ananas, bananer, epler og druer er alle fine å grille på spyd. Skjær ananas, bananer og epler i passe store biter. Små jordbær og druer kan være hele. Tre frukten vekselvis på spydene slik at det blir et festlig fargespill på grillen. La sp​ydene ligge på middels varm grill i 5-6 minutter, avhengig av størrelsen på bitene. Ønsker du en litt gyllen overflate, pensle over med litt flytende honning. 

Grill​et ban​an

Utnytt grillvarmen og la faste, modne bananer ligge på middels varme i 4-5 minutter på hver side til skinnet er blitt svart og bananene er myke. Ta forsiktig av skinnet og server. Strø gjerne over litt hakkede nøtter eller mandler. En skje vaniljekesam eller yoghurtis kan legges på toppen ved servering. 

Grillet ​frisk anan​​as

  • 1 stor moden ananas

  • 2 ss flytende honning

  • 2 ss olje

  • saft av 1/2 lime

  • 1 hel, tørket piri piri chilipepper

Skjær av toppen og bunnen på ananasen. Skjær av skallet i strimler fra topp til bunn rundt hele frukten. Skjær ut "øyne" som eventuelt står igjen. Del ananasen i fire på langs og skjær ut midtstilken på hver båt. Legg ananasen i en lav aluminiumsform penslet med olje.

Bland honning, olje og limejuice. Legg den hele chilipepperen i. Øs blandingen med skje jevnt over ananaskløftene. Dekk til og la det stå ved romtemperatur i 1 time.

Grill ananasen i formen mens grillen fortsatt er ganske varm, ca. 15 minutter. Den skal bli godt brun før du snur den. Pensle med marinaden i formen under grillingen. Server ananasen som hele kløfter eller del dem i 1 cm tykke skiver. Hvis man vil ha noe ved siden av, er vaniljekesam godt egnet.​