Unngå soppforgiftning

Skogen bugner av både giftig sopp og matsopp. Her er noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur.

Rød sopp med hvite prikker.

​Rød fluesopp.

Huskeliste for å gjøre soppturen trygg

  • Vær helt sikker på hvilken sopp du plukker, spiser eller serverer til andre.
  • Plukk og rens alltid soppen én og én.
  • Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger.
  • Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
  • Hold ulike sopparter adskilt i kurven, f eks i forskjellige beger.
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
  • Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll.
  • Delta på soppkurs.
  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
  • Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.

Ved mistanke om soppforgiftning, kontakt Giftinformasjonen eller lege.

Brosjyr​er om giftig sopp

Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Ved alvorlige symptomer ring:

113

For helsepersonell

Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Unngå soppforgiftning. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 5. juni 2024 [hentet torsdag 21. november 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/sopp/unnga-soppforgiftning/

Sist oppdatert onsdag 5. juni 2024