Ebola- og marburgsykdom

Ebola og marburg er alvorlige og ofte dødelige virusinfeksjoner, som gir blødningsfeber. Virusene smitter gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra en som er syk. Sykdommene har nærmest identiske symptomer og smittemåte, og man må ta en laboratorietest for å skille dem fra hverandre.

Slik smitter ebola- og marburgsykdom

Ebola- og marburgvirus finnes i flere ville dyrearter i en del afrikanske land, og mennesker kan bli smittet av dyr. Deretter kan smitten overføres fra person til person gjennom direkte kontakt med blod og andre kroppsvæsker fra en som er syk. Derfor er det de som har tett kontakt med de syke som risikerer å bli smittet selv. Det er særlig personer som bor sammen med de syke eller steller de døde, som blir smittet. I tillegg er helsepersonell som behandler de syke uten tilstrekkelige smitteverntiltak utsatt for smitte. 

Man kan bare smitte andre når man har symptomer, det vil si at man ikke kan smitte andre i inkubasjonstiden (tiden fra man blir smittet til man blir syk). Smittefaren øker utover i sykdomsforløpet og er størst i blødingsstadiet. 

Virusene blir ikke spredd gjennom luft eller ved tilfeldig kontakt, som å være i samme rom som en syk eller å passere syke på gaten. Det er heller ingen risiko for å bli smittet gjennom luftanlegget hvis man sitter i samme fly som en som er syk. Helsevesenet vil likevel følge opp flypassasjerene som har sittet nærmest den syke. 

Inkubasjonstid

Tiden fra man blir smittet til man får symptomer kan variere fra 2 til 21 dager. Hvis man ikke har utviklet symptomer i løpet av 21 dager etter å ha vært i kontakt med en syk person, er man ikke smittet. 

Symptomer på ebola- og marburgsykdom

De første symptomene er uspesifikke og kan inkludere feber, frysninger, oppkast, diaré, hodepine, muskel- og leddsmerter, slapphet og magesmerter.  

Etter 5–7 dager kan det oppstå blødinger og svikt i indre organer. 

Dødeligheten varierer mye fra utbrudd til utbrudd (20-90%), avhengig av tilgangen til helsetjenester, både testing og behandling.  

Ebola- og marburgsykdom har de samme symptomene, og man må ta laboratorietest for å være sikker på diagnosen. Man kan ikke teste om man er smittet hvis man ikke er syk.

Behandling

Det finnes ingen behandling mot selve viruset. Behandlingen består i best mulig pleie og lindring av symptomer. 

Forebygging

Det finnes vaksiner mot ebolavirus, men disse brukes foreløpig bare ved utbrudd. Det pågår arbeid med å utvikle flere vaksiner, også mot marburgvirus.  

Ved utbrudd av ebola- eller marburgsykdom er det svært liten risiko for smitte til personer som oppholder seg i landet uten å ha vært i direkte kontakt med syke.

Sykdommene kan forebygges ved å:  

  • unngå kontakt med syke eller døde personer
  • unngå nær kontakt med levende og døde dyr (inkludert aper, gnagere og flaggermus)
  • hindre at gnagere kommer borti matvarer som de kan søle til med spytt, avføring eller urin
  • ikke oppsøke huler og andre steder der flaggermus holder til
  • ikke spise eller tilberede såkalt «bushmeat», det vil si kjøtt fra ville dyr

Spørsmål og svar om ebola- og marburgsykdom

Hva bør du gjøre etter hjemkomst fra et land med utbrudd? 

Hvis du ikke har hatt kontakt med en ebola- eller marburgsyk person

Er du frisk, uten tegn til sykdom, og ikke har vært i kontakt med ebola- eller marburgpasienter, trenger du ikke ta noen forholdsregler.

Hvis du får feber eller andre symptomer etter at du kommer fra et område med utbrudd, bør du kontakte lege, selv om du ikke har hatt direkte kontakt med ebola- eller marburgsyke. Det kan være viktig å undersøke for andre sykdommer også, for eksempel malaria. Fortell at du har vært i utbruddsområde, slik at legen eventuelt kan be om mer informasjon.  

Hvis du har hatt kontakt med en ebola- eller marburgsyk person

Hvis du har vært i et område med utbrudd og har hatt direkte kontakt med en person som er syk eller død av ebola eller marburg, bør du kontakte lege per telefon og fortelle at du er nærkontakt. Dette gjelder enten du har symptomer eller ikke. 

Du bør følge med på symptomer de første 21 dagene etter kontakt med den syke. Ved feber over 38°C, med eller uten kvalme, oppkast, diaré eller uforklarlig blødning: Isolér deg hjemme og kontakt umiddelbart lege via telefon. Fortell at du har vært i et utbruddsområde og at du er nærkontakt. 

Jeg skal møte noen som bor i et land med utbrudd. Må jeg ta særlige forholdsregler? 

Hvis de er friske og ikke har tegn til sykdom, trenger du ikke ta noen forholdsregler. Det er ikke grunn til å fraråde å møte personer fra område med utbrudd. 

Hvordan er beredskapen i Norge dersom det skulle komme et ebola- eller marburgtilfelle hit? 

Dersom ebola- eller marburgsmitte blir påvist i Norge, vil personen isoleres i spesialavdeling. Det er svært liten risiko for at sykdommen vil spre seg videre her i landet. Norge har god beredskap for å håndtere en slik situasjon. 

Innholdet er levert av Norwegian Institute of Public Health

Norwegian Institute of Public Health. Ebola- og marburgsykdom. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Monday, February 3, 2025 [retrieved Sunday, February 23, 2025]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/infeksjon-og-betennelse/ebola/

Sist oppdatert Monday, February 3, 2025