Skabb - et kløende hudutslett
Skabb er et sterkt kløende hudutslett som skyldes skabbmidd. Kløen er ofte verre om natten og når du er varm. Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles.
- Symptomer og forløp
- Hvordan smitter skabb?
- Behandling av skabb
- Varsle nærkontakter
Symptomer og forløp
Vanlige symptomer på skabb er:
- kløe som ofte blir verre om natten og når du svetter
- utslett i form av små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen
- skabbganger i huden, som oftest 2-15 millimeter lange grålige, rødlige eller brunlige striper (disse er ikke alltid synlige)
Skabbmidden er bare 0,3 til 0,5 millimeter lang, og knapt synlig med det blotte øyet. Hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den daglig legger 2 til 3 egg. En person har sjelden mer enn 5 til 15 hunnmidd.
Typiske steder for skabbganger er hender, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre kjønnsorganer. Hos små barn under 3 år kan man ofte finne skabbmidd i hodebunnen, på halsen og under fotsålene.
Som regel tar det 3 til 6 uker fra du får skabb, til kløen og symptomene kommer. Hvis du har hatt skabb tidligere, tar det ofte bare 1 til 3 dager. Kløen og utslettet vil ofte vare i inntil fire uker etter vellykket behandling.
Hvordan smitter skabb?
Skabb smitter for det meste ved direkte hudkontakt av litt lenger varighet. I sjeldne tilfeller også ved indirekte kontaktsmitte gjennom sengeklær, håndklær og tøy hvis en person med skabbmidd nylig har benyttet disse.
Nærkontakt i situasjoner hvor man er tett på hverandre over noe tid gir risiko for smitteoverføring.
Typiske situasjoner for smitte er:
- innad i barnefamilier
- mellom barn og ansatte i barnehager
- mellom barn i fysisk lek
- som resultat av soving i samme seng
- gjennom seksuell kontakt
- treningspartner dersom aktiviteten involverer tett hudkontakt
Kortvarig kontakt som for eksempel et håndtrykk eller en klem gir i seg selv liten risiko for smitte.
Skabbmidd fra dyr kan ikke overleve i lengre tid på mennesker.
Har du mistanke om at du har skabb, skal du la din fastlege se nærmere på dette.
Behandling av skabb
Du får kjøpt skabbmidler på apoteket. Vær oppmerksom på at pakningsvedleggene kan være utdaterte. Her finner du riktig informasjon:
Det er viktig at du utfører behandlingen nøye slik det er beskrevet, og at du også gjennomfører rutinene for behandling av sengetøy, klær, sko og annet.
Mens behandlingen virker, vasker du alt av klær, håndklær, sengetøy og annet tøy du har brukt den siste uken på 60 grader, eller legger det bort i en uke. Husk også kosebamser og parkdress til barn, hansker, luer og sko.
Du kan også drepe skabbmidden ved å fryse ned tekstiler og gjenstander i minus 18 grader, men pass på at disse er helt gjennomfrosne. Sofaer, senger og lignende bør støvsuges.
Hvis behandlingen ikke virker, bør du ta kontakt med fastlegen din. Vær oppmerksom på at kløen kan vare i 2 til 4 uker selv etter vellykket behandling.
Varsle nærkontakter
Har du fått påvist skabb må du informere alle personer som du har hatt tett hudkontakt med den siste måneden. Det samme gjelder personer du deler seng, tøy eller håndklær med. Nærkontaktene må starte behandling i samme tidsrom selv om de ikke har symptomer.
Barn med skabb bør holdes borte fra barnehage eller skole de første 24 timene etter at behandlingen har startet.