Sopp i barnehagen? Giftinformasjonen gir deg tips

Små barn kan håndtere sopp og spise mat etterpå, uten å vaske hendene. Dette er aldri farlig selv om soppen er giftig. En bit av soppen må spises for å gi forgiftning.

Gutt med sopp i hånden.

Sopp kan vokse over alt, så lenge forholdene ligger til rette for det. Du kan finne sopp voksende på sandkassen, under epletreet, midt på gressplenen eller oppå en stubbe.

De fleste vet hvordan en sopp ser ut, men det kan være vanskelig å skille de ulike soppartene fra hverandre. Det er ikke nødvendig å vite hvilken sopp som vokser i barnehagen, så lenge du kan utelukke de få, svært giftige soppene i Norge.


Disse giftige soppene kan det være lurt å lære seg utseende på:

Alle de giftigste soppene i Norge er skivesopper. Lurer du på hva en skivesopp er, se artikkelen «Hvordan utelukke de giftigste soppene i Norge».

Identifikasjon av sopp

Giftinformasjonen har stor forståelse for at barnehager/skoler og andre institusjoner ønsker å identifisere sopper som vokser i sitt nærområde. Dessverre har ikke Giftinformasjonen mulighet til å utføre generell soppkontroll.

Vi har flere ulike områder vi skal dekke, og mange akutte inntak med sopp som må vurderes i sesongen. Vår oppgave er å utelukke soppene som ved små inntak kan gi alvorlig forgiftning og organskader, ikke nødvendigvis identifisere eksakt art.

Våre tips til dere som ønsker å finne ut mer om soppen som vokser i nærområdet:

Husk at selv om du har fått identifisert en sopp fra et område, kan det likevel vokse andre sopparter samme sted senere. Daglige runder med fjerning av sopp på uteområdet kan være aktuelt for barnehager.

Noen tips på veien

Jobber du i en barnehage med trær eller ved en skog, er risikoen større for at det forekommer giftige sopper enn om du jobber i en barnehage med gummidekke/ferdigplen.

Personalet i barnehager bør være observante på sopp som dukker opp, og gjerne ta noen enkle forhåndsregler:

  • Lær barna litt om sopp og at man ikke skal spise ukjent sopp i naturen. Selv matsopper skal varmebehandles før de spises, men husk at det aldri er farlig å ta på sopp.
  • Vurdere muligheten for å gå sopprunde i barnehagen hver morgen i sesongen. Kanskje ta med deg en eller flere «sopp-detektiver» på runden, så får man inn litt læring for barna i samme slengen?
  • Kjøp flytende kull-mikstur (reseptfritt på apotek).
    Dette er nyttig å ha i barnehagen og å ha med på tur. Medisinsk kull virker ved å binde seg til giftstoffer og hindre det i å tas opp i kroppen. Kull bør kun administreres i samråd med Giftinformasjonen, da det finnes tilfeller hvor kull ikke skal gis.

Contact the Norwegian Poisons Information Centre if you suspect a poisoning

22 59 13 00

The phone service is open 24 hours a day.

In case of severe symptoms call:

113

For healthcare professionals

Treatment recommendations for acute poisonings, prepared by the Norwegian Poison Information Centre.

Innholdet er levert av The Norwegian Poisons Information Centre

The Norwegian Poisons Information Centre. Sopp i barnehagen? Giftinformasjonen gir deg tips. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Wednesday, June 5, 2024 [retrieved Thursday, January 23, 2025]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/poison-information/sopp/sopp-i-barnehager/

Sist oppdatert Wednesday, June 5, 2024