Forgiftning med hvit fluesopp
Hele soppen er giftig, og selv en smakebit av hvit fluesopp kan gi alvorlig forgiftning. Amatoksinene er varmestabile, og blir ikke ødelagt ved steking eller koking. Symptomer kommer vanligvis 6 til 24 timer etter inntak.
Vanlige symptomer er
- kraftig, vandig diaré
- magesmerter
- oppkast
Forgiftning med hvit fluesopp har vanligvis tre faser. Etter symptomer fra mage og tarm kan det komme en periode med bedring. Økende lever- og eventuelt nyreskade kommer to til seks dager etter inntaket.
Alvorlig forgiftning med hvit fluesopp kan føre til levertransplantasjon eller død.
Beskrivelse av hvit fluesopp
Hvit fluesopp er som navnet tilsier, en hvit sopp, med hvit hatt, hvitt soppkjøtt, hvite skiver og hvit stilk. Stilken er 10-15 cm høy, 1,5-2 cm tykk og ender i en knoll med slire. Unge eksemplarer av hvit fluesopp kan forveksles med sjampinjong. Skivene hos hvit fluesopp er alltid hvite, men kan bli noe skittengule med alderen. Hvit fluesopp har hvit ring av slørrester på stilken, men ringen kan falle av.
Hvit fluesopp er en vanlig sopp som finnes i både løv- og barskog, og som vokser enkeltvis eller i små grupper. Den vokser fra sommer til høst, med hovedsesong fra august til september. Hvit fluesopp er funnet i alle fylker i Norge, bortsett fra Finnmark.
I andre deler av verden vokser en liknende art av fluesopp som er spiselig. Sopplukkere med flerspråklig opprinnelse bør være spesielt oppmerksomme på dette og lære om norske sopper for å unngå forveksling.
Illustrasjon: Giftinformasjonen
Hvit fluesopp på andre språk
- Engelsk (GB): Destroying angel
- Dansk (DK): Snehvid fluesvamp
- Finsk (FI): Valkokärpässieni
- Svensk (SE): Vit flugsvamp
- Tysk (D): Spitzhütiger Knollenblätterpilz
Soppbrosjyrer
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk, blant annet med informasjon om hvit fluesopp.