Forgiftning med grønn fluesopp
Hele soppen er giftig, og selv en smakebit av grønn fluesopp kan gi alvorlig forgiftning. Amatoksinene er varmestabile, og blir ikke ødelagt ved steking eller koking. Symptomer kommer vanligvis 6 til 24 timer etter inntak.
Vanlige symptomer er
- kraftig, vandig diaré
- magesmerter
- oppkast
Forgiftning med grønn fluesopp har vanligvis tre faser. Etter symptomer fra mage og tarm, kan det komme en periode med bedring. Økende lever- og eventuelt nyreskade kommer to til seks dager etter inntaket.
Alvorlig forgiftning med grønn fluesopp kan føre til levertransplantasjon eller død.
Beskrivelse av grønn fluesopp
Hatten til grønn fluesopp er olivengrønn til gulgrønn. Den er først eggerund, senere flater den mer ut og blir 5-12 cm i diameter. Skivene er hvite til gulhvite, og den har hvitt kjøtt. Stilken er hvit, 8-14 cm høy, 1-2 cm tykk og ender i en knoll med slire. Grønn fluesopp har hvit ring av slørrester på stilken, men ringen kan falle av.
Grønn fluesopp er en sjelden sopp i Norge. Den vokser i kystnære områder fra Østfold til Hordaland. Soppen vokser vanligvis med eik, hassel og bøk i løvskoger og parker. Grønn fluesopp vokser hovedsakelig om høsten, men den er funnet fra juli til oktober.
Grønn fluesopp på andre språk
- Engelsk (GB): Deathcap
- Dansk (DK): Grøn fluesvamp
- Finsk (FI): Kavalakärpässieni
- Islandsk (IS): Vomuserkur (Grænserkur)
- Svensk (SE): Lömsk flugsvamp
- Tysk (D): Grüner Knollenblätterpilz
Soppbrosjyrer
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk, blant annet med informasjon om grønn fluesopp.