Rakfisk, spekemat eller hermetikk kan gi botulisme 

Botulisme er en forgiftning med giftstoffer (toksiner) dannet av bakterien Clostridium botulinum. Giftstoffene kan føre til svært alvorlige symptomer. Utbrudd av botulisme er sjeldent i Norge.

Hjemmelaget rakfisk er en risikomatvare for botulisme.

Botulisme kan en sjelden gang forårsakes av matvarer som hjemmelaget rakfisk, spekemat eller hermetikk. Hvis slike matvarer er forurenset med bakteriesporer fra Clostridium botulinum, kan giftstoffene dannes.  

Botulisme er en meldepliktig sykdom i Norge. Fra 2019 til 2023 er det sett fra 0 til 2 tilfeller per år. Dette inkluderer flere årsaker til botulisme enn de nevnte risikomatvarene, for eksempel injeksjon av forurensede rusmidler eller utstyr brukt til dette. 

En annen situasjon som kan gi botulisme i sjeldne tilfeller, er barn under 1 år som spiser honning

Symptomer på botulisme som skyldes matvarer

  • kvalme, oppkast og diaré
  • synsforstyrrelser
  • munntørrhet
  • vanskeligheter med å svelge og snakke tydelig 
  • ustøhet
  • lammelser 

Symptomene oppstår ofte innen 12-36 timer etter at en person har fått i seg toksinene, men det kan i sjeldne tilfeller gå lengre tid. 

Hva skal du gjøre om du mistenker botulisme? 

Kontakt lege hvis du har fått symptomer etter å ha inntatt hjemmelaget rakfisk, spekemat eller hermetikk som hadde bulende utseende før du åpnet boksen. 

Contact the Norwegian Poisons Information Centre if you suspect a poisoning

22 59 13 00

The phone service is open 24 hours a day.

In case of severe symptoms call:

113

For healthcare professionals

Treatment recommendations for acute poisonings, prepared by the Norwegian Poison Information Centre.

Innholdet er levert av The Norwegian Poisons Information Centre

The Norwegian Poisons Information Centre. Rakfisk, spekemat eller hermetikk kan gi botulisme . [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Monday, February 6, 2023 [retrieved Monday, December 23, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/poison-information/mat-og-drikke/botulisme/

Sist oppdatert Monday, February 6, 2023