Å ha nedsatt hørsel eller å være døv, påvirker ikke bare hverdagen til den det gjelder. Familie og nærpersoner blir også berørt.
Når du skal prate med en som har nedsatt hørsel
Legg vekt på god uttale. Snakker du for fort eller langsomt, ødelegges den naturlige talerytmen. Det hjelper ikke å rope til en som hører dårlig, da blir det vanskeligere å forstå hva som blir sagt.
Ikke stå i motlys. Da er det vanskelig å se ansiktet ditt og munnavlese deg.
Husk at støy kan gjøre det vanskelig å høre hva som blir sagt. Skru av radio og TV. Lukk vinduer dersom støy utenfra er et problem. Finn et rolig sted dersom det er mulig, og snakk helst en av gangen dersom dere er flere sammen.
Ta pause i samtalen hvis et fly flyr forbi, en buss kjører forbi eller en vannkran er i bruk. Fortsett samtalen når lyden har forsvunnet.
Dersom du blir spurt om hva du sa - svar alltid tilbake. Det kan være sårende å bli avfeid med "Nei, det var ingenting". La det være opp til den du snakker med om det du sa var verdt å få med seg eller ei.
Sørg for å ha blikkontakt før du snakker og gjenta gjerne med andre ord, dersom du merker at personen ikke henger helt med. Husk at et levende ansikt forteller ofte mer enn mange ord.
Ha munnen synlig. Ikke hold hånden, avisen eller kaffekoppen foran munnen. Husk at skjegg kan gjøre det vanskelig å oppfatte hva som blir sagt.
Det samme gjelder om du står i et annet rom; en høreapparatbruker som er i stuen har vanskelig for å høre hva du sier, hvis du er på kjøkkenet.
Vis tydelig at du ser vedkommende. Mange isolerer seg – ofte uten at de selv egentlig ønsker det. De sliter med å høre det som blir sagt, føler ofte skam over hørselstapet sitt - og vil ikke være «til bry». Inviter med deg den som hører dårlig til noe hyggelig, eller dra på besøk. Vær tydelig på at du setter pris på at vennen din er til stede. Vær interessert i hvem personen er, og vær deg selv.
Synes du det er vanskelig å forstå hvordan det er å ikke høre? Kanskje du kan prøve å gå med ørepropper en stund? Det hjelper ikke bare å rope høyere. Det betyr svært mye at venner og familie setter seg inn i hvordan det er å ikke høre det som blir sagt. Da føler man seg med ett mer inkludert og forstått.
Det handler også om å skaffe seg kunnskap om problematikken. Kanskje du kan være med på kurs?
Mange opplever sviktende hørsel som en stor sorg, og synes det er tøft å tilpasse seg den nye tilværelsen. Da er det viktig at du som står nær viser respekt for de følelsene, og er tålmodig. Dette gjelder spesielt om personen er nybegynner med høreapparat. Det tar tid å venne seg til å bruke høreapparat. Det krever både vilje og motivasjon. Derfor er det viktig at venner og familie motiverer personen til å bruke høreapparatet – slik at det ikke legges bort.
Vær tydelig på at det lønner seg å kjempe, og at det å bruke høreapparatet gir en bedre livskvalitet, fordi personen da kan være med i samtaler og med på det som skjer. Ikke gi personen opp.
Synes du det er vanskelig å vite hvordan du bør oppføre deg overfor en som hører dårligere enn før? Kanskje lurer du på hvordan høreapparatet fungerer, eller hvordan det er å leve med hørselstap?
Det er viktig at du tør å ta det opp, og at dårlig hørsel ikke blir elefanten i rommet. Så lenge du er nysgjerrig og ikke gjør narr, er det til syvende og sist hyggelig at du spør og viser oppriktig interesse.
Kjenner du noen du tror har nedsatt hørsel?
Hvis du tror en person har nedsatt hørsel, er det noen kjennetegn du kan se etter. Personer kan ha nedsatt hørsel hvis de:
Har høyt volum på TV og radio
Ikke svarer på telefonen
Ikke hører dørklokka
Svarer feil
Spør om igjen
Blir lettere irritert
Faller ut i samtaler med flere
Overtar eller styrer samtalen (for å ha kontroll på hva det snakkes om)
Kan se ut til å ha en demenssykdom (kontakt fastlege for utredning)
Lokal informasjon og aktiviteter for pårørende
Ønsker du å vite om det er kurs eller annen informasjon tilgjengelig for døve personer, personer med nedsatt hørsel eller for pårørende, kan du se på noen av disse nettstedene. Her kan du se hva som skjer i nærheten av deg, enten du for eksempel ønsker å lære tegnspråk eller finne ut om det er aktiviteter du vil delta på:
Pårørendesenteret.no er et nettsted for deg som er pårørende. Her finner du kunnskap, tips og råd, historier fra andre pårørende, og oversikt over rettigheter og hjelpetilbud.
The Norwegian Directorate of Health. Nedsatt hørsel - råd til pårørende. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Monday, December 4, 2023 [retrieved Wednesday, January 22, 2025]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/horsel/nedsatt-horsel---rad-til-parorende/