Unngå soppforgiftning

Skogen bugner av både giftige og spiselige sopp. Her følger noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur.

Rød fluesopp

​Rød fluesopp.

Foto: (c) Per Marstad / Giftinformasjonen
  • Vær 100% sikker på soppen du plukker

  • Lær de viktigste giftsoppene og de vanlige forvekslingene

  • Se nøye på hver enkelt sopp du plukker 

  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur

  • Lær deg norsk soppfunga. Soppfungaen kan variere mellom ulike land og verdensdeler

  • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven

  • Bruk soppkontrollene

  • Gå på soppkurs.

  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.

 Ideell soppkurv til høyre. Foto: Inger Kristoffersen

Brosjyr​er

​Hvis uhellet er ute

Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd, eller kontakt lege dersom du mistenker at du kan ha spist giftig sopp.

Giftinformasjonen er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Det er da viktig å vite soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.). 

​Det beste er om du har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer, gjerne sammen med en linjal. Dersom du har mulighet til å ta bilde av soppen med et digitalkamera eller mobil, vil dette også kunne være til hjelp. I enkelte situasjoner kan det være nyttig å analysere rester av soppmåltid, oppkast o.l. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.

Les mer om et utvalg giftige s​opper i Norge.​​