Unngå soppforgiftning

Skogen bugner av både giftig sopp og matsopp. Her er noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur.

Rød fluesopp

​Rød fluesopp.

Foto: Per Marstad / Giftinformasjonen
  • Vær 100% sikker på soppen du plukker
  • Lær de viktigste giftsoppene og vanlige forvekslinger
  • Se nøye på hver enkelt sopp du plukker 
  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur
  • Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler
  • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven
  • Gå på soppkontroll
  • Delta på soppkurs
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.

 Ideell soppkurv til høyre. Foto: Inger Kristoffersen

Brosjyr​er

​Hvis uhellet er ute

Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd dersom du mistenker at du har spist giftig sopp.

Giftinformasjonen er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Det er da viktig å vite soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.).

Det beste er om du har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer. I enkelte situasjoner er det nyttig å analysere rester av soppmåltid eller oppkast. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.

Les mer om et utvalg av giftige s​opper i Norge.​​