Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Unngå soppforgiftning

Skogen bugner av både giftige og spiselige sopp. Her følger noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur.

Rød fluesopp

​Rød fluesopp.

Foto: (c) Per Marstad / Giftinformasjonen
  • Vær 100% sikker på soppen du plukker

  • Lær de viktigste giftsoppene og de vanlige forvekslingene

  • Se nøye på hver enkelt sopp du plukker 

  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur

  • Lær deg norsk soppfunga. Soppfungaen kan variere mellom ulike land og verdensdeler

  • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven

  • Bruk soppkontrollene

  • Gå på soppkurs.

  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.

 Ideell soppkurv til høyre. Foto: Inger Kristoffersen

Brosjyr​er

​Hvis uhellet er ute

Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd, eller kontakt lege dersom du mistenker at du kan ha spist giftig sopp.

Giftinformasjonen er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Det er da viktig å vite soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.). 

​Det beste er om du har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer, gjerne sammen med en linjal. Dersom du har mulighet til å ta bilde av soppen med et digitalkamera eller mobil, vil dette også kunne være til hjelp. I enkelte situasjoner kan det være nyttig å analysere rester av soppmåltid, oppkast o.l. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.

Les mer om et utvalg giftige s​opper i Norge.​​