Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Smittsom hjernehinnebetennelse utvikler seg raskt, og det er viktig å få behandling tidlig. Vaksine anbefales til ungdom som skal delta aktivt i russefeiringen, og til dem som skal reise til land med økt smitterisiko.

Tre unge kvinner sitter i gresset og prater
Foto: Karl Forsberg / Johnér
​​​Smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) skyldes meningokokkbakterier. Det tilbys to typer vaksiner som beskytter mot hjernehinnebetennelse:
  • vaksine mot meningokokksykdom type A, C, W og Y (Menveo® eller Nimenrix®)

  • vaksine mot meningokokksykdom type B (Bexsero®)

Ungdom i alderen 16-19 år er én av de aldersgruppene som har høyest forekomst av hjernehinnebetennelse. En kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn kan øke risikoen for alvorlig sykdom. Dette gjelder både russ og andre ungdommer som fester mye. 

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i denne aldersgruppen vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A+C+W+Y-sykdom (med éndose-vaksinene Menveo® eller Nimenrix®). Forekomsten av meningokokk-B sykdom er for tiden lav i den aktuelle aldersgruppen. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor først og fremst Bexsero® til personer med visse immunsvikttilstander. 

​​Det anbefales at vaksinasjonen utføres i god tid før russefeiringen begynner. Beskyttelsen varer i flere år. Vaksinasjon i begynnelsen av videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdomstiden. 

Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Vaksinen må betales av den enkelte og kan settes av fastlege, på vaksinasjonsklinikk, eller eventuelt skolehelsetjenesten i enkelte kommuner.

Vaksine kan også brukes i forbindelse med reiser til områder i verden hvor smitterisikoen er spesielt høy. For reiser til Mekka krever Saudi Arabia vaksine mot meningokokksykdom. 

Andre forebyggende tiltak

​Risikoen for å utvikle hjernehinnebetennelse kan også reduseres ved å følge disse rådene: 

  • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile. 

  • Husk at såre slimhinner er mer mottakelige for infeksjoner. Ta vare på stemmen og halsen din. 

  • Forebygg dråpesmitte, blant annet ved å ikke drikke av samme flaske/boks/glass som andre og ikke del sigaretter. 

  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på hjernehinnebetennelse kan forveksles med tegn på for mye alkohol. 

  • Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er sløve (har nedsatt bevissthet) eller har feber.