Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Reservasjon og sletting av vaksineopplysninger

For enkelte vaksiner kan du be om at helsepersonell ikke sender dine opplysninger til det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Du kan også be om at noen vaksinasjonsopplysninger slettes.

Du kan reservere deg eller slette dine vaksineopplysninger.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​Vaksiner du får skal i utgangspunktet registres i det nasjonale vaksinasjonsregisteret, SYSVAK. 

Det er flere grunner til at vaksinene registreres:​

  • Du kan selv få oversikt over alle vaksiner du har fått, via tjenesten Mine Vaksiner på helsenorge.no
  • Legen din kan få vaksinasjonsstatusen din fra SYSVAK og dermed tilpasse behandling og råd utfra dette
  • Helsemyndighetene kan holde en samlet oversikt over vaksinasjonsdekningen i samfunnet ​

Slik kan du reservere deg

Vaksiner som gis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet og ved eventuelle pandemier skal alltid registreres i SYSVAK, men dersom du tar HPV-vaksinen utenom barnevaksinasjonsprogrammet kan du reservere deg mot at vaksinasjonene registreres (reservasjonsrett). For å reservere deg trenger du bare å si nei til registrering i Nasjonalt vaksinasjonsregister i forbindelse med at vaksinen settes.

Når du får andre vaksiner, som for eksempel reisevaksiner og vaksine mot influensa, skal helsepersonell alltid be om ditt samtykke til at vaksinene registreres. 

Da vil ikke vaksinasjonene synes under Mine vaksiner.

Slik går du fram for å be om sletting

Dersom du er 16 år eller eldre, har du rett til å be om at vaksinasjonsopplysninger som du tidligere har samtykket til å få registrert, slettes fra SYSVAK. Dette gjelder ikke for vaksiner som er gitt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet eller i forbindelse med en pandemi.​​ 

For å få slettet vaksinasjonsopplysninger må du henvende deg til stedet der du ble vaksinert, eller til et annet vaksinasjonskontor. 

Dersom det skulle være problemer med å få slettet oppføringer, kan helsepersonell ta kontakt med Folkehelseinstituttet ved SYSVAK for å få bistand til dette.