Ultralyd av gravide

Alle gravide i Norge skal ha tilbud om ultralyd som rutineundersøkelse i svangerskapsuke 17-19.

Ung kvinne på ultralyd
Foto: Doug Olson / Mostphotos

​Ultralyd fungerer i prinsippet som et ekkolodd. Apparatet sender lydbølger inn i kroppen og "lytter" på ekkoet. Lyden blir omdannet til bilder i ultralydapparatet.

Ultralyd i uke 17-19

​Fosteret undersøkes med ultralyd for å se at alt står bra til. Alle gravide i Norge skal ha tilbud om ultralyd som rutineundersøkelse i svangerskapsuke 17-19. Hensikten er å fastsette termin, se om det er flere enn ett foster, bestemme hvor morkaken ligger og gjøre en undersøkelse av utviklingen og anatomien til fosteret.

Vi undersøker hjerne, hjerte, armer og bein. Ser jordmor noe som kan tyde på at fosteret vil trenge ekstra oppfølging, kontaktes lege på avdelingen.

Hvordan foregår ultralyd?

Den gravide ligger på en benk og magen er bar.  For å kunne lage bilder må det være god kontakt mellom huden og lydhodet. Derfor brukes det alltid en kontaktgelé på huden. Den kan ofte føles litt kald med en gang. Lydhodet beveges frem og tilbake i det aktuelle området, og som regel tas det en rekke bilder.

En ultralydundersøkelse er vanligvis helt smertefri. Av og til må man trykke litt ekstra på lydhodet for å få bedre oversikt.