Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Operasjon av prolaps i ryggen

Operasjon av prolaps i ryggen gjøres hvis annen behandling ikke gir bedring av smertene. Mellom 70 og 90% blir smertefrie etter operasjon.

​Ved operasjon av prolaps i ryggen benyttes oftest mikrokirurgisk teknikk. Da gjøres det et snitt i huden på ca 4 cm, og så løsnes muskulatur, sener fjernes, og nervene skyves til side. Deretter fjernes prolapset og eventuelle forkalkninger. Av og til tas litt av skiven bort så ikke nye prolaps dannes.

  • Blodfortynnende medisin (for eksempel Marevan) skal ikke brukes de siste tre dagene før operasjon (unntak: hvis du er hjerteklaffoperert, har coronarstent, nylig gjennomgått lungeemboli eller DVT). Ta kontakt med fastlege før du stopper med blodfortynnende medisiner.

  • Medisiner som inneholder acetylsalicylsyre (Aspirin, Dispril, Globoid, Albyl-E) skal ikke brukes sju dager før innleggelsen. Disse medikamentene gjør blodet tynnere og øker dermed risikoen for blødninger i forbindelse med operasjonen.

  • Betennelsesdempende medisiner (antiflogistika: f.eks. Naprosyn, Napren, Confortid, Clinoril, Voltaren, Felden, Ibux, Brufen, Orudis etc.) og E-vitamin virker til en viss grad på samme måte som acetylsalicylsyre, og bør heller ikke brukes den siste uken før operasjonen.

  • Bruk av andre faste medisiner skal være avklart med fastlege i god tid før operasjonen.

  • Det anbefales at pasienter som opereres i narkose slutter med p-piller senest sju dager før operasjonen.

Alkohol

Alkohol tynner ut blodet og gjør vevet mer lettblødende. Alkohol skal ikke inntas i større mengder den siste uken. De siste 24 timene før operasjonen skal man være avholdende. 

Røyking

Røyking hemmer blodsirkulasjonen. Det er bevist at såret heles/gror bedre om du klarer å slutte og røyke noen uker før operasjonen. Røyking øker dessuten risikoen for blodpropp og luftveiskomplikasjoner i forbindelse med narkosen.

Infeksjon

Du bør ikke ha en infeksjon ved operasjonstidspunktet. Forkjølelse gjør at operasjonen normalt utsettes, spesielt hvis du har feber og hoste.

Hvis du har vært innlagt på sykehus eller i kontakt med helsepersonell utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene, vært i kontakt med noen som har hatt infeksjon med MRSA, eller du tidligere har vært MRSA-smittet, må du ta prøver hos din fastlege (nese, svelg, perineum og eventuelle sår) før innleggelsen. Ta med kopi av prøvesvar.

Rehabilitering/opptrening

Hvis du har behov for opptrening etter operasjonen bør det være bestilt før operasjonen, da det er noe ventetid. Ta kontakt med fastlegen din for å få henvisning til rehabilitering. 

Annet

Ta med medisiner du bruker til vanlig, da disse ikke alltid er tilgjengelig i avdelingen. Dersom du har annet spesialutstyr du trenger, ta dette med. Vi ber om at du tar med tøfler/innesko, morgenkåpe, pysjbukser/joggebukse og toalettsaker. Det er begrenset med oppbevaringsplass på pasientrommene.

På innleggelsesdagen

​Du får en innkomstsamtale med sykepleier i avdelingen. Deretter får du snakke med lege og anestesilege (narkoselege). Kirurgen informerer deg om inngrepet. Skriv ned eventuelle spørsmål i forkant. I tillegg blir det tatt blodprøver og eventuelt andre undersøkelser. Det kan bli en del venting utover dagen, så ta gjerne med lesestoff eller lignende.

Kvelden før operasjonen må du dusje og vaske håret. Det er viktig å vaske seg godt under armene, i navlen, lysken og på hendene. Fra midnatt skal man faste (dvs. ikke spise, drikke, snuse eller røyke). Dette gjelder også drops, tyggegummi og lignende.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonen blir utført i full narkose. Under operasjonen ligger du på knær og armer over en pute. Det lages et snitt i huden, deretter fjernes prolapset med mikrokirurgisk teknikk. Noen ganger benyttes åpen teknikk med større hudsnitt. Operasjonen varer ca 1-2 timer.

Gjør det vondt?

Det er vanlig å oppleve smerter og stivhet fra området i og rundt operasjonssåret. Smertene er som regel verst det første døgnet, deretter avtar de gradvis. Nummenhet og lammelser kan vedvare etter operasjonen, noen ganger i flere måneder. De fleste har behov for smertestillende etter operasjonen. Det er viktig at du gir beskjed hvis du begynner å få vondt. I tillegg vil du få smertestillende til faste tider.

Hvor lenge varer behandlingen?

Selve inngrepet varer ca 45-60 minutter. I tillegg beregnes det noe tid til forebredelser til operasjonen og narkose.

Etter operasjon av prolaps i ryggen

​Etter operasjoner i narkose vil du være noen timer på overvåkningsavdelingen. Ryggen din er ikke ustabil og du kan stå opp allerede operasjonsdagen. Det er viktig at du kommer i gang så raskt som mulig. Du vil få veiledning av pleiepersonalet i forhold til dette. Dagen etter operasjonen reiser du hjem. Noen kan reise hjem operasjonsdagen.

Du kan dusje to dager etter operasjonen. Såret trenger ikke tildekking etter to dager. Stingene fjernes hos fastlege 10-12 dager etter operasjonen. Du må selv bestille time for dette. Vanligvis får du sykemelding for 4-6 uker.

Bivirkninger og komplikasjoner

Ingen operasjoner er helt uten risiko. Blødninger og nerveskader kan forekomme. Ved blødning (hematomdannelse) kan det være nødvendig med reoperasjon. Sårinfeksjon kan forekomme, dette kan i de fleste tilfeller behandles med antibiotika. I tillegg representerer narkose også en liten risiko.

Forholdsregler

Det er viktig å være i aktivitet etter operasjonen. Gåturer og lignende anbefales. Ved smerter eller ubehag bør treningen avbrytes. Deretter kan du starte opp igjen etter noen dager. Det er viktig å ta det med ro og prøve seg frem i starten. Unngå vridninger av ryggen.

Oppfølging

Du vil få time til poliklinisk kontroll hos/av lege ca tre måneder etter operasjonen.

Ofte stilte spørsmål i tiden etter operasjon

Kan jeg sitte?

Vanligvis kan man sitte korte perioder. Ofte er høyere stoler eller krakker mest behagelig, alternativt en stol som gir god støtte i ryggen. Variasjon er viktig, både når det gjelder aktivitet og sittestillinger.

Er en hevelse i ryggen farlig?

Det vil alltid danne seg sårvæske i operasjonsområdet som vil se ut som en kul. Så lenge kulen ikke er rød eller varm og du ikke har feber, er kulen helt ufarlig. Hvis noen av disse symptomene oppstår må du ta kontakt med fastlege eller legevakt. Kulen forsvinner i løpet av 4-12 uker.

Hvordan skal jeg trene meg opp etter operasjonen?

Gåturer er en god treningsform. Gode sko med dempede såler anbefales. Flere korte turer er bedre enn en lang. Vent med trening som ballspill, aerobics og jogging til du har vært til poliklinisk kontroll.

Trenger jeg fysioterapi?

Dersom du har hatt langvarige ryggplager før operasjonen eller fortsatt har utfall etter operasjonen kan det være nyttig med fysioterapi. Dette vurderes ut fra den enkeltes behov. Det er vanligvis fastlege som vurdere behovet for fysioterapi og skriver henvisning.