Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Operasjon av prolaps i nakken

Operasjon av prolaps i nakke utføres hvis du har meget sterke smerter eller nedsatt kraft i en eller begge armer, og annen behandling ikke har ført til bedring.

​​Operasjon av prolaps i nakken foregår med mikorkirurgisk teknikk der man går gjennom et lite hudsnitt på halsen. Mellomvirvelskiven som forårsaker prolapset og prolapset fjernes, og erstattes av et implantat eller "en propp" i stedet. Etter hvert dannes det ny brusk i implantatområdet som fører til en stabilisering av leddene.

Forberedelser før innleggelse

​Medisiner

 • Blodfortynnende medisin (for eksempel Marevan) skal ikke brukes de siste tre dagene før operasjon. Ta kontakt med fastlegen din før du stopper med blodfortynnende medisiner.

 • Medisiner som inneholder acetylsalicylsyre (Aspirin, Dispril, Globoid, Albyl-E) skal ikke benyttes 14 dager før innleggelsen. Disse medikamentene gjør blodet tynnere og øker dermed risikoen for blødninger i forbindelse med operasjonen.

 • Betennelsesdempende medisiner (antiflogistika: f.eks. Naprosyn, Napren, Confortid, Clinoril, Voltaren, Felden, Ibux, Brufen, Orudis etc.) og E-vitamin virker til en viss grad på samme måte som acetylsalicylsyre, og bør heller ikke brukes den siste uken før operasjonen.

 • Bruk av andre faste medisiner skal være avklart med din fastlege i god tid før operasjonen.

 • Det anbefales at pasienter som opereres i narkose slutter med p-piller senest 14 dager før operasjonen. Kombinasjonen p-piller og røyking er spesielt farlig.

Alkohol

Alkohol tynner ut blodet og gjør vevet mer lettblødende. Alkohol skal ikke inntas i større mengder den siste uken. De siste 24 timene før operasjonen skal man være avholdende.

Røyking

Røyking hemmer blodsirkulasjonen. Det er bevist at såret heles/gror bedre om du klarer å slutte å røyke noen uker før operasjonen. Røyking øker dessuten risikoen for blodpropp og luftveiskomplikasjoner i forbindelse med narkosen.

Infeksjon

Man bør ikke ha en pågående infeksjon ved operasjonstidspunktet. Forkjølelse gjør at operasjonen normalt bør utsettes. Spesielt gjelder dette dersom du har feber og hoste. En lettere forkjølelse på tilbakegang har normalt ingen betydning.

Hvis du har vært innlagt på sykehus eller i kontakt med helsepersonell utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene, vært i kontakt med noen som har hatt infeksjon med MRSA, eller tidligere har vært MRSA-smittet, må du ta prøver hos din fastlege (nese, svelg, perineum og eventuelle sår) før innleggelsen. Ta med kopi av prøvesvar.

Smykker (herunder piercing) bør legges igjen hjemme.

Rehabilitering/Opptrening

Hvis du har behov for opptrening etter operasjonen bør det være bestilt før operasjonen, da det er noe ventetid. Ta kontakt med fastlegen din for å få henvisning til rehabilitering.

Annet

Ta med medisiner du bruker til vanlig, da disse ikke alltid er tilgjengelig i avdelingen. Dersom du har annet spesialutstyr du trenger, ta dette med. Vi ber om at du tar med tøfler/innesko, morgenkåpe, pysjbukser/joggebukse og toalettsaker. Det er begrenset med oppbevaringsplass på pasientrommene.

På innleggelsesdagen

​Du blir tatt i mot av sykepleier som gir deg informasjon og svarer på spørsmål. Deretter får du snakke med lege og får tilsyn av anestesilege (narkoselege). Kirurgen som skal operere deg vil også gi deg informasjon om inngrepet. Skriv ned eventuelle spørsmål i forkant.Det kan bli en del venting utover dagen så ta gjerne med lesestoff eller lignende.

Kvelden før operasjonen må du dusje og vaske håret. Det er viktig å vaske seg godt under armene, i navlen, lysken og på hendene. Fra midnatt skal man faste (dvs. ikke spise, drikke, snuse eller røyke). Dette gjelder også drops, tyggegummi og lignende.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonen gjøres i full narkose mens du ligger på ryggen. Prolapset og mellomvirvelskiven fjernes og erstattes av et implantat.

Gjør det vondt?

Det er vanlig å oppleve smerter og stivhet fra området i og rundt operasjonssåret. Smertene er som regel verst det første døgnet, deretter avtar smertene gradvis. Nummenhet og lammelser kan vedvare noe tid etter operasjonen, noen ganger i flere måneder.

De fleste har behov for smertestillende etter operasjonen. Det er viktig at du gir beskjed hvis du begynner å få vondt. I tillegg vil du få smertestillende til faste tider. Noen merker en "klumpfølelse" i halsen og synes det er vanskelig å svelge. Dette ubehaget pleier å forsvinne etter kort tid.
 

Hvor lenge varer behandlingen?

Operasjonen varer i 1-2 timer.

Etter operasjon av prolaps i nakken

Etter operasjoner i narkose vil du være noen timer på overvåkningsavdelingen. Nakken din er ikke ustabil etter operasjonen, men du skal unngå store bevegelser i nakken, som å bøye hodet kraftig bakover. Du kan stå opp allerede operasjonsdagen. Det er viktig at du kommer i gang så raskt som mulig. Du vil få veiledning av pleiepersonalet i forhold til dette.

Dagen etter operasjonen reiser du hjem. Du kan dusje to dager etter operasjonen. Etter to dager trenger ikke såret være tildekket. Stingene fjernes hos fastlege 10-12 dager etter operasjonen. Du må selv bestille time for dette. Vanligvis får du sykemelding for 4-6 uker. For å unngå muskelspenninger bør følgende øvelser gjøres flere ganger daglig den første tiden etter operasjonen:

 • Trekk skuldrene opp mot ørene - senk langsomt

 • Roter skuldrene i sirkel med armene langs siden

 • Trekk skulderbladene sammen - slapp av (5-10 repetisjoner per øvelse)

Bivirkninger og komplikasjoner

Ingen operasjoner er helt uten risiko. Blødninger og nerveskader kan forekomme. Ved blødning (hematomdannelse) kan det være nødvendig med reoperasjon. Sårinfeksjon kan forekomme, dette kan i de fleste tilfeller behandles med antibiotika. I tillegg representerer narkose også en liten risiko.

Forholdsregler

Det er viktig å være i aktivitet etter operasjonen. Gåturer og lignende anbefales. Ved smerter eller ubehag bør treningen avbrytes. Deretter kan du starte opp igjen etter noen dager. Det er viktig å ta det med ro og prøve seg frem i starten.

Følgende aktiviteter bør unngås den første tiden etter operasjonen:

 • Store bevegelser i nakken. Dette gjelder spesielt å bøye hodet kraft bakover da dette kan resultere i at implantatet i nakken presset ut.

 • Arbeid/ løft med armene over hodet. Å vaske eller gre håret og barbere seg går fint.

 • Sykling og jogging anbefales ikke.Langvarig og stillesittende arbeid ved PC eller skrivebord.

Oppfølging

Noen får innkalling til poliklinisk kontroll hos kirurg etter operasjonen, mens andre følges opp av egen fastlege.

Ofte stilte spørsmål

Når kan jeg kjøre bil?

Du kan kjøre bil når du føler du har kontroll over bilen, og vet at du er i stand til å takle uventede situasjoner.