Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Hurtigtest for hiv

Du kan sjekke deg gratis for hiv og og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Her får du informasjon om testen, og hvor du kan ta hurtigtest for hiv og enkelte andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Mann og  kvinne som har testet seg for hiv

​​​​​

Foto: © Plattform/Johnér (Illustrasjonbilde)

​​Alle kan be om å få tatt en test for hiv eller annen seksuelt overførbar infeksjon hos for eksempel fastlegen. For noen vil ett av de etter hvert mange stedene som tilbyr hurtigtest for hiv være et alternativ eller supplement til jevnlige helsesjekker hos fastlegen. Alle som har hatt ubeskyttet sex med en eller flere de ikke kjenner hivstatusen til, bør vurdere å sjekke seg for hiv.

Seksuelt aktive menn som har sex med menn (msm) bør teste seg for hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner minst en gang i året. Du bør teste deg oftere dersom du har hatt kondomsprekk eller ubeskyttet sex. Test og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner er gratis i Norge.

Derfor bør du ta hurtigtest for hiv

Mange synes det er en fordel å få resultatet av testen med en gang og at det er lagt til rette for at det er lett å få tatt testen, for eksempel på kveldstid. Det er bedre å vite hvilken hivstatus du har. Tester du negativt slipper du mange bekymringer for egen helse. Tester du positivt får du nødvendig oppfølging for å forebygge alvorlig sykdom knyttet til hivinfeksjonen.

​Risikabelt å​ vente ​ 

Ikke alle som blir smittet med hiv får sterke symptomer, så man kan være smittet uten å vite om det selv. Det er derfor risikabelt å vente for lenge med å bli testet. Ubehandlet hivinfeksjon kan føre til at immunforsvaret ditt kan bli alvorlig svekket og mer alvorlige helseplager som aldri forsvinner. Hivpositive som får riktig medisinsk behandling har også helt minimal risiko for å smitte andre.

​Smitteri​siko  

Seksuelt aktive menn som har sex med menn har større risiko for å bli smittet med hiv. Én av tre menn som har sex med menn i Norge kjenner ikke hivstatusen sin. 

Har du et aktivt seksualliv er det anbefalt å teste deg rutinemessig minst én gang i året. Du bør teste deg oftere dersom du har usikker sex eller har opplevd kondomsprekk. Ved ubeskyttet sex eller opplevd kondomsprekk bør du teste deg i etterkant av dette.

Dersom du har vært i en risikosituasjon  for under 48 timer siden så er det mulig å oppsøke legevakten og be om en medisisnkur som kan forhindre at hivviruset etablerer seg i kroppen. Denne kuren kalles PEP (post exposure prophylaxis).

Slik gjennomføres hurtigtesten for hiv

​​Hivtesten foregår ved at du får et stikk i fingeren. Bloddråpen blandes med kjemikalier og det tar kun noen sekunder før svaret er klart. Testresultatet ved hurtigtest regnes som svært pålitelig, men ved positivt svar vil det alltid bli tatt en vanlig blodprøve som sendes til laboratorium for analyse.

I en innledende samtale vil du få vite at en hivtest gir omtrent 80 prosent sikkert svar to til tre uker etter eventuelt smittetidspunkt. Først etter tre måneder vil testen gi 100 prosent sikkert svar. Du vil også få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha om testen.

Svaret er konfiden​sielt

Helsepersonell har taushetsplikt og du har krav på konfidensiell behandling. I forbindelse med testen kan du få svar på spørsmål om sikrere sex og informasjon om hvordan hiv smitter.

Du har også anledning til å ta opp andre spørsmål om seksuelle utfordringer, seksuell identitet, samliv og relasjoner.

Dersom du tester negativt

​De aller fleste tester negativt. En negativ test er en god indikasjon på at du ikke er smittet med hiv. Hivtest gir omtrent 80 prosent sikkert svar to til tre uker etter eventuelt smittetidspunkt. Først etter tre måneder vil testen gi 100 prosent sikkert svar. Har det gått mindre enn tre måneder kan du avtale ny time for 100 prosent sikker test.

En negativ test beskytter ikke mot fremtidig smitte, og det er viktig at du fortsetter å ta forholdsregler for å unngå smitte. Da unngår du å ødelegge gode seksuelle erfaringer med bekymring og anger.

​​Dersom du tester positivt

Et positivt prøvesvar betyr at du er smittet med hiv og det kan være en tung beskjed å få for de aller fleste. Men du er i gode hender.

Du vil få tilbud om å fortsette samtalen der du har testet deg. Du vil få hjelp til å kontakte en venn, partner eller et familiemedlem hvis du trenger noen å være sammen med etter å ha mottatt testresultatet. Teststedet henviser deg til en infeksjonsmedisinsk avdeling for oppfølging og behandling.

En positiv hivtest er ikke lenger en «dødsdom». Med riktig medisinsk oppfølging kan man leve et langt og godt liv som hivpositiv.

Her kan du teste deg med hurtigtest for hiv

De fleste stedene kan du også teste deg for andre seksuelt overførbare infeksjoner. Gå inn på lenkene for å finne informasjon om tilbudet, drop-in og åpningstider.

OSLO

Aksept – senter for alle berørt av hiv (hurtigtest for hiv)

Helsesenteret for papirløse migranter

Sjekkpunkt – anonymt hurtigtesttilbud til menn som har sex med menn (msm)  Drevet av ikke-helsepersonell. Hurtigtest for både hiv og syfilis.

Olafiaklinikken

Sex og samfunn – senter for ung seksualitet

​Sex og samfunn – helsetilbud til personer som kjøper sex

BERGEN

Haukeland Universitetssykehus – poliklinikken for seksuelt overførbare infeksjonar

Kirkens Bymisjon Bergen – Leve med Hiv (hurtigtest for hiv)

STAVANGER

Stavanger Universitetssjukehus – poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

TRONDHEIM

St. Olavs hospital – poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer

Aksept og Mestring - Kirkens Bymisjon. Tilbyr gratis og anonym hurtigtest.

TROMSØ

Sosialmedisinsk senter

KRISTIANSAND

Sørlandet sykehus Kristiansand – lavterskeltilbud for testing av seksuelt overførbare sykdommer

Sentrum legesenter

Her kan du ta hurtigtest for hiv og syfilis

Sjekkpunkt gir anonymt tilbud til menn som har sex med menn drevet av ikke-helsepersonell. Sjekk nettsiden for åpningstider, telefon 23 35 72 01.

  • Sjekkpunkt Oslo ved Skippergata 23
  • Sjekkpunkt Bergen ved Scandic Hotel, Christies gate 5–7
  • Sjekkpunkt Trondheim ved Scandic Solsiden, Beddingen 1
  • Sjekkpunkt Stavanger ved Victoria Hotel, Skansegata 1

Å leve med hiv

Vi antar at det er rundt 4 000 som lever med hiv i Norge i dag. Mennesker som lever med hiv er en mangfoldig gruppe, barn, unge, voksne og eldre, de har ulike kjønn, de går på skole og du treffer dem i arbeidslivet.

Når tiden er inne for den enkelte å starte med medisiner, er det en behandling som varer livet ut. Medisinene hjelper kroppen med å opprettholde immunforsvaret og et lavt virusnivå. Lavt eller ikke målbart virusnivå medfører at det er minimal risiko for å smitte andre.

En del opplever det likevel som et sjokk å få diagnosen, og mange bruker tid på å innhente kunnskap og å venne seg til tanken om hva dette vil bety for dem. For det er individuelt hvordan det oppleves å leve med hiv, det finnes ingen riktig måte å takle det på, hver og en har sin måte.

Mye oppleves likevel likt, og mange finner støtte i å snakke med andre i samme situasjon. Et nettverk av hivpositive venner kan bety både støtte, utveksling av erfaringer og samhold.

Selv om den medisinske oppfølgingen er god, så opplever mange som lever med hiv utfordringer knyttet til det å leve med diagnosen. Medisinene virker ikke mot negative tanker, stigma, kunnskapsløshet, fordommer og diskriminering.

De psykososiale belastningene knyttet til hiv kan for noen føles tyngre og vanskeligere enn de medisinske utfordringene man står ovenfor. Atter andre takler hivdiagnosen uten særlige belastninger og lever gode og lange liv.