Behandling av overvekt med legemidler og kirurgi

Dersom du er veldig overvektig og helsen din er i alvorlig fare, kan legen din foreslå at du vurderer kirurgi for å hjelpe deg gå ned i vekt.

Gastric bypass er en operasjon for å gjøre magen mindre.
Foto: iStockphoto

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Overvekt kommer av at du inntar mer kalorier enn kroppen din bruker. Dersom du er veldig overvektig og helsen din er i alvorlig fare, kan legen din foreslå at du vurderer kirurgi for å hjelpe deg gå ned i vekt. Det kan også være aktuelt å prøve legemidler. Disse tiltakene blir vanligvis bare prøvd etter at du har forsøkt å gå ned i vekt ved å spise et lavkalori-kosthold og mosjonere mer.

Hva er fedme?

Helseskadelig overvekt innebærer mer enn å veie bare noen få kilo for mye. Fedme gir økt risiko for diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjertesykdom, kreft og slitasjegikt. Mange opplever også redusert livskvalitet. Når leger snakker om en "sunn" vekt, mener de en vekt som reduserer risikoen for å få alvorlige helseproblemer.

​De fleste leger bruker kroppsmasseindeks (BMI eller KMI), et forholdstall som viser om du har en sunn vekt i forhold til høyden din. BMI er et tall beregnet ut fra din høyde og vekt. Det finnes BMI- kalkulatorer på internett. Leger vil konkludere med at du er overvektig dersom BMI er 30 eller høyere.

Behandling av overvekt

Legemidler

I Norge finnes det ett godkjent legemiddel som kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Det heter orlistat. Legemiddelet reduserer opptaket av fett i tarmen med omtrent en tredjedel. Det er noe dokumentasjon på at orlistat kan gi vektnedgang, men det er viktig å huske at du fortsatt må holde et lavt kaloriinntak og følge et treningsprogram.

Orlistat kan gi bivirkninger som fettrik diaré, luft i magen, kvalme, oppkast. Disse bivirkningene blir mindre dersom du spiser mager kost (under 30% fett). Du kan få veiledning hos en ernæringsekspert. Det er også en risiko for å få vitaminmangel (A, D, E og K), men dette kan løses med vitamintilskudd. Når du slutter med pillene risikerer du å gå opp i vekt hvis du ikke har endret livsstil.

Det finnes andre slankepiller, men de er ikke tilgjengelige i Norge, eller de anbefales ikke. Noen av dem kan være farlige. Vurderer du å ta slankepiller eller urtemidler, bør du diskutere dette med legen først.

Slankeeoperasjon (ba​riatrisk kirurgi)

Dersom du er svært overvektig og oppfyller bestemte kriterier, vil kirurgisk behandling kunne hjelpe deg til å spise mindre og gå ned i vekt. Dette kalles en slankeoperasjon. Slankeoperasjonen er en omfattende operasjon. Den gjøres bare hvis vekten er svært høy og farlig for helsen, og hvis du ikke har klart å slanke deg gjennom endring av livsstil. Du må følge en streng diett etter operasjonen. Slankeoperasjonen virker fordi du kjenner deg mett etter små måltider.

De viktigste operasjonene er:

  • Gastric bypass: Kirurgen forminsker magesekken ved å lukke av en stor del av magesekken og en del av tynntarmen. Resten av tynntarmen kobles på den forminskede magesekken.

  • Gastric banding: Et justerbart bånd rundt magesekken snevrer inn magesekken.

  • Biliopankreatisk avledning: Den nederste delen av magesekken fjernes slik at magesekken er mindre.Tynntarmen forkortes.

  • Sleeve gastrektomi: Denne operasjonen stenger av tre fjerdedeler av magesekken, og etterlater et smalt rør.

Etter en slankeoperasjon kan man gå ned mye vekt – fra 40 til 100 prosent av kalkulert overvekt. Blodtrykk og blodsukker kan bedres eller normaliseres hos folk med høyt blodtrykk eller diabetes 2.

Hvor mye du går ned i vekt avhenger av hva du spiser og hvor mye du trener etter operasjonen. Kirurgi virker ikke for alle. Noen mennesker går ikke ned i vekt, eller de får en midlertidig effekt. Etter operasjonen må man spise mindre måltider fordi magesekken ikke kan ta imot så mye som før. Dessverre kan operasjonen bli ledsaget av nye plager som kvalme, diaré, hard mage (obstipasjon) og sure oppstøt. En ernæringsfysiolog vil gi råd om hvilke vitamintilskudd man bør ta.

I forbindelse med selve operasjonen er det noen som kan få blødninger, sårinfeksjon eller lungebetennelse. Behandling av en erfaren kirurg på et sykehus hvor kirurger gjøre mange slankeoperasjoner reduserer denne faren.

Det finnes en liten sjanse for at man dør under operasjonen eller kort tid etterpå. I studier døde 3 av 1000 mennesker under eller i løpet av den påfølgende måned etter operasjonen.

Noen blir bedt om å gå ned i vekt og slutte å røyke før en slankeoperasjon. Dette reduserer komplikasjonsfarene.

Hvordan går det med meg?

Det er mange fordeler ved å gå ned i vekt hos svært overvektige. Belastningen på vektbærende ledd og hjertet minker og risikoen for diabetes 2 og kreft reduseres. Men mange erfarer at vektnedgang ved livsstilsendring kan være vanskelig. For de som strever mest kan siste utvei være legemidler eller slankeoperasjon.