Prostatitt – akutt

Symptomer på akutt prostatitt er feber og smerter i bekkenområdet. Det kan ramme menn i alle aldre. Akutt prostatitt behandles med antibiotika.

​Prostatitt betyr at prostatakjertelen er betent. Prostatakjertelen ligger mellom blære og penis, like foran endetarmen (rektum). Den vanligste årsaken til akutt prostatitt er bakterieinfeksjon. Du har økt risiko for å få prostatitt hvis du har hatt en urinveisinfeksjon eller forstørret prostata.

Symptomer på akutt prostatitt

​Symptomer på akutt prostatitt er smerter rundt penis, testikler, anus, bekkenet eller korsryggen. I tillegg til smerter kan du få feber og frysninger, føle deg generelt uvel, og det kan være smertefullt eller vanskelig å late vannet.

Prostata undersøkes ved at legen din forsiktig plassere en finger inni anus og kjenner på prostata. Du vil sannsynligvis avgi en urinprøve for å bli sjekket for bakterier.

Behandling ved akutt prostatitt

​Legemidler

Du må ta antibiotika for å behandle infeksjonen, vanligvis i to uker ifølge norske retningslinjer. Menn med tegn på alvorlig infeksjon (sepsis) må ha sykehusbehandling med antibiotika intravenøst. Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (for eksempel ibuprofen) kan hjelpe mot smerte mens antibiotikaen får virke.

Det er viktig å fullføre antibiotikabehandlingen, selv om du føler deg bra før behandlingen er avsluttet.

Andre behandlinger

Hvis du ikke klarer å late vannet på grunn av infeksjonen, må du kanskje få et kateter (tynt rør) satt inn for en kort stund, for å tømme urinen fra blæren. Menn med tegn på en abcess, det vil si en byll fylt med puss, kan trenge kirurgi for å drenere prostatakjertelen. Dette er svært sjelden.

Hvordan går det med meg?

​De fleste menn med prostatitt blir bedre etter å ha tatt antibiotika. Infeksjonen behandles, og symptomene forsvinner. Noen menn, særlig hvis de ikke har blitt behandlet raskt, kan få kronisk prostatitt. Dette betyr at de fortsetter å ha smerter og problemer med vannlating. Dette blir behandlet med en lengre antibiotikakur og andre legemidler.