Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Impotens

Du er ikke alene hvis du har problemer med å få ereksjon. Impotens er et kjent problem og det finnes behandling som virker.

Impotens er vanlig, og har du en partner kan det være lurt å være åpen om problemet.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

De fleste menn har til tider problemer med å få ereksjon. Det kan skje av flere grunner. Når leger snakker om ereksjonsproblemer, også kalt erektil dysfunksjon eller impotens, mener de at ereksjonen til vanlig er så svak at man unngår sex.

Hos mange menn skyldes ereksjonsproblemer noe fysisk. En skade, sykdom eller hormonerforstyrrelser kan gi ereksjonsproblemer. Noen legemidler kan gi problemer med ereksjon som en bivirkning. Følelser som frykt, sjenanse eller manglende engasjement spiller også selvfølgelig en rolle. Stress og depresjon kan føre til problemer med ereksjonen.

Symptomer på impotens

Noen menn med ereksjonsproblemer kan ikke få ereksjon i det hele tatt. Hos andre kan problemet komme og gå. Noen kan få ereksjon, men uten at den varer lenge nok eller at penis er stiv nok til å ha tilfredsstillende sex.

Menn som har problemer med ereksjonen, ber ofte ikke om hjelp, men det er minst to gode grunner til å oppsøke lege:

  • For det første finnes det behandling som sannsynligvis kan hjelpe deg.

  • For det andre kan ereksjonsproblemer for noen være et forvarsel på alvorlige helseproblemer, som diabetes​ og hjertesykdommer​.

Dette kan du få sjekket hos legen din. De fleste kan få ereksjon igjen ved behandling.

Hvilken behandling virker mot impotens?

Medikamentene sildenafil, tadalafil og vardenafil tas som tabletter. Du må ta dem en halv til én time før du ønsker å ha sex.

Det er mye forskning som viser at disse stoffene virker. De hjelper ca. 7 av 10 menn å få fastere og mer langvarige ereksjoner. De kan også hjelpe deg og partneren din til mer tilfredsstillende sex. Disse legemidlene virker uansett hva som forårsaker dine ereksjonsproblemer. De vil sannsynligvis hjelpe enten du har hjerteproblemer, prostatakreft, diabetes eller ryggmargsskade.

Bivirkninger av sildenafil, tadalafil og vardenafil

Noen får bivirkninger, men de er vanligvis milde. Du kan få hodepine, halsbrann eller bli rød i ansiktet. Bivirkningene er vanligvis ikke så ille at man slutter å ta dem. Det har vært sjeldne tilfeller der menn har mistet noe av synet mens de har tatt disse legemidlene, men det er ikke nok forskning til å si om disse stoffene kan skade synet.

Det er farlig å ta sildenafil, tadalafil eller vardenafil sammen med legemidler som kalles nitrater eller nitroglyserin. Du kan få veldig lavt blodtrykk og i verste fall dø. Nitrater eller nitroglyserin brukes til å behandle en hjertesykdom som kalles angina, altså brystsmerter på grunn av trange blodårer i hjertet. Noen eksempler er isosorbid dinitrat, isosorbid mononitrat og nitroglyserin.

En annen mulig bivirkning av legemidler mot ereksjonsproblemer er at ereksjonen ikke går ned igjen. Varer ereksjon i mer enn fire timer, må du ha hjelp på legevakten med en gang. Dette kan skade penis.

Alprostadil

Et stoff kalt alprostadil kan også hjelpe mot ereksjonsproblemer, men du må injisere det i penisroten eller føre det inn i penisrøret som kapsler. Kapslene kommer i en automatisk dispenser. Du fører en tynn slange inn i penis, og deretter trykker du på en knapp for å frigjøre kapselen. Dersom legen foreslår denne behandlingen, vil han eller hun forklare hvordan den skal brukes. Alprostadil-injeksjoner virker for ca. 9 av 10 menn. Kapslene hjelper 7 av 10 menn. Noen undersøkelser viser at alprostadil-injeksjoner fungerer like bra som sildenafil.

Alprostadil kan ha bivirkninger. Noen får smerter i penis. Å sette en sprøyte på seg selv kan være smertefullt. Noen få som tar alprostadilsprøyte, får en klump med tykkere vev i penis.

Behandlingsapparatet og trygden

Medikamentell behandling for ereksjonsproblemer fås ikke på blå resept, det vil si at Staten ikke betaler for det. Du må altså betale for legemiddelet på apoteket etter forskrivning fra legen.

​Samt​aleterapi

Dersom ereksjonsproblemene er knyttet til dine tanker eller følelser, kan legen foreslå samtalebehandling. Du kan gå til terapeuten på egenhånd eller sammen med partneren din.

  • Psykoseksuell terapi: Under psykoseksuell terapi lytter en terapeut til dine/deres problemer og kommer med råd. For eksempel kan det hjelpe deg ved nervøsitet eller lære deg å forstå følelsene dine under sex.

  • Interpersonlig terapi: Denne behandlingsformen innebærer å snakke om dine forhold til andre mennesker og viktige hendelser i livet ditt.

  • Kognitiv atferdsterapi: Praktisk behandling som hjelper deg å finne måter å takle problemer og unngå uheldige tankemønstre.

Det er ikke mye forskning på samtaleterapi ved ereksjonsproblemer. En liten studie som så på interpersonlig terapi og psykoseksuell terapi fant at begge hjalp. Omtrent 8 av 10 menn som gjennomgikk interpersonlig terapi, ble bedre etter ett år, sammenlignet med 4 av 10 menn som gikk til psykoseksuell terapi.

Det kan være vanskelig å få time hos psykolog med refusjon eller finne sexolog i det offentlige helsevesen. Norsk forening for klinisk sexologi godkjenner spesialister i klinisk sexologi. De tilbyr rådgivning for alle slags seksuelle problemer og forhold.  Se Norsk forening for klinisk sexologi.

Andre behandlinger mot impotens

Ginseng og yohimbin er begge naturpreparater som markedsføres for ereksjonproblemer. Naturpreparater kan ha bivirkninger og ha uheldige virkninger sammen med andre medisiner. Du bør ikke ta yohimbin hvis du

  • tar antidepressiva

  • har hjerte-, lever- eller nyreproblemer

  • eller høyt blodtrykk

2 av 10 menn får bivirkninger som for eksempel angstfølelse, hodepine eller behov for å late vannet oftere. I en liten studie på yohimbin sluttet en mann å ta det fordi han fikk høyt blodtrykk. En annen stoppet fordi han fikk hjertebank.

Forskningen på ginseng omtaler ikke bivirkninger. Ginseng og noen andre legemidler kan påvirke hverandre:

  • For eksempel kan det gjøre at blodsukkeret blir for lavt hvis du tar visse legemidler mot diabetes.

  • Det kan også gjøre at warfarin og andre blodfortynnende legemidler ikke fungerer like bra som de burde.

Vakuumpumpe

Vakuumpumpe er et plastrør som er koblet til en pumpe. Du legger penis inne i røret og trykker det mot skrittet, så pumper du til det oppstår et undertrykk. Dette suger blod inn i penis, og gir deg en ereksjon. Du må sette på en elastisk ring rundt penisroten for å holde på ereksjonen mens du har sex.

Du bør ikke ha penisringen på i mer enn en halvtime.

Det er ikke mye forskning på vakuumpumper. En liten studie fant at de hjalp menn å få ereksjon, men ikke nødvendigvis at de hadde økt nytelse av sex. Etter å ha brukt pumpen, hadde noen menn smerte, blåmerker eller skadet hud på penis. I en studie sluttet 1 av 6 menn å bruke pumpen, eller brukte den sjelden, på grunn av bivirkningene.

Blir man kvitt impotensen?

Du har kanskje tenkt på ereksjonsproblemer som noe man bare måtte avfinne seg med eller at det er en normal del av aldringen. Men det finnes behandling som virker for de fleste menn. Dersom du prøver behandling, er det sannsynlig at dine ereksjonsproblemer og ditt sexliv blir bedre.

Det er også verdt å huske at det er mange måter å ha og nyte sex på. Dersom du har en partner, er det ofte nyttig å være åpen om problemene slik at dere kan løse disse sammen.