Bekkeninfeksjon

Hvis du får bekkeninfeksjon, trenger du rask behandling. Faren er at indre kvinnelige kjønnsorganer får skader som gjør det vanskelig å få barn senere i livet.

Bekkeninfeksjon krever rask behandling.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​Bekkeninfeksjon er en tilstand du kan lese om under ulike navn - avhengig av hvor du leser. Den engelske betegnelsen er pelvic inflammatory disease (PID), en betegnelse som av og til brukes på norsk. Dersom betennelsen er verst i én av strukturene i kvinnens bekken, har tilstanden gjerne navn etter denne.

Hvis betennelsen sitter i livmoren, kalles det endometritt, og dersom den sitter i egglederne kalles det egglederbetennelse eller salpingitt. I denne informasjon omtales sykdommen som bekkeninfeksjon.

Årsaker til bekkeninfeksjon

Bekkeninfeksjon skyldes en infeksjon i de indre kjønnsorganene hos kvinner. En infeksjon skyldes en mikroorganisme, i dette tilfellet bakterier. Infeksjonen medfører en betennelse som gir smerter, hevelse og fører til dannelse av arrvev.

Organene som kan rammes er livmoren, egglederne og eggstokkene. Bakterien som gir bekkeninfeksjon overføres nesten alltid ved sex. Infeksjonen starter i skjeden og sprer seg oppover i kjønnsorganene som står i forbindelse med hverandre.

Egglederne - også kalt "tubene" - er passasjen eggene bruker når de beveger seg fra eggstokkene til livmoren. Arrvev i egglederne kan blokkere eggets vandring, og dermed blir det vanskelig å bli gravid. Siden det er trangt i egglederne kan eggene også sitte fast her. Hvis det da skjer en befruktning av egget, begynner fosteret å vokse i eggelederen. Dette kalles svangerskap utenfor livmoren eller en ektopisk graviditet, en såkalt XU.

Bakterien som oftest gir bekkeninfeksjon er klamydia. Gonoré​ og andre infeksjoner kan også være årsaken. Alle seksuelt aktive kvinner kan få bekkeninfeksjon. Sannsynligheten er størst når de er under 25 år. Følgende forhold øker risikoen for bekkeninfeksjon:

  • Tidligere seksuelt overførbar sykdom

  • Flere enn én seksualpartner

  • Innsetting av spiral​

Symptomer på bekkeninfeksjon

Det er ikke alltid lett å avgjøre om du har bekkeninfeksjon. Symptomene er ofte milde, men hvis du merker følgende symptomer, er det viktig å oppsøke lege:

  • Smerter i nedre del av magen

  • Smerter under samleie

  • Blødninger under eller etter samleie

  • Unormal utflod

Noen kvinner får også frysninger eller smerter i nedre del av ryggen, kvalme eller hyppig og smertefull vannlatning. Et annet mulig symptom er økte smerter under menstruasjonen eller rundt eggløsningen. Menstruasjonen kan også forsvinne helt. Sjekk selv om du har feber.

Legen utfører en gynekologisk undersøkelse. Legen kan også ta en blodprøve og en prøve fra livmorhalsen. Målet er å stadfeste om det er en infeksjon. Å vente med behandlig til alle svar foreligger, kan imidlertid være galt. Da kan fruktbarheten allerede være rammet. Ved typiske symptomer og funn, vil legen trolig gi deg behandling med en gang.

Selvhjelp ved bekkeninfeksjon

​Det beste du kan gjøre for å beskytte deg mot bekkeninfeksjon er å unngå seksuelt overførbare sykdommer. Du kan redusere risikoen med følgende tiltak:

Behandling av bekkeninfeksjon

Antibiotika, altså medisiner som angriper bakterier, virker godt ved bekkeninfeksjon. Du kommer sannsynligvis ikke til å trenge noen annen behandling. Som sagt kan du imidlertid fortsatt få problemer i forbindelse med graviditet og fruktbarhet hvis egglederne er blitt skadet før du fikk behandling.

Hvis tilstanden er alvorlig, kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse. Dette kan også være nødvendig dersom diagnosen er usikker, hvis du er gravid eller hvis du har problemer med å ta medisinene dine.

Medisinen som oftest brukes i Norge, er doksysyklin i kombinasjon med metronidazol. Andre medikamenter kan også være aktuelle, spesielt for gravide. Gravide med bekkeninfeksjon innlegges på sykehus.

 Ved alvorlig infeksjon kan det er være nødvendig med intravenøs antibiotikabehandling på sykehus. Det er nødvendig at du tar medisinene i hele 14 dager - selv om symptomene ofte forsvinner før dette. Hvis du ikke fullfører antibiotikakuren, kan infeksjonen komme tilbake.

Det er også svært viktig at seksualpartnere sjekkes for kjønnssykdommer. Dette gjelder selv hvis den eller de ikke har hatt noen symptomer. De kan ha klamydia eller gonoré likevel. Det er viktig at partnere behandles fordi de kan overføre infeksjonen til andre og tilbake til deg. Du må ikke ha sex før du og partneren din har fullført behandlingen.

Hva vil skje videre?

De fleste kvinner kureres av antibiotika. Omtrent 1 av 4 kvinner må innlegges på sykehus.

Hvis du bruker spiral, kan det være nødvendig å ta ut denne. Dessverre kan ikke behandlingen rette på skader som allerede er skjedd i egglederne.

Forskning viser at rundt 1 av 3 som får bekkeninfeksjon, får det igjen. For hver infeksjon øker risikoen for skade på forplantningsorganene. Klamydia er en viktig årsak til ufrivillig barnløshet, så det er viktig å unngå infeksjoner.