Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Gode råd for bedre søvn

De aller fleste av oss har problemer med å sove innimellom. Dette er helt normalt. Gode søvnvaner fremmer bedre søvn og forebygger framtidige søvnproblemer.

Unngå å sove på dagtid, slik som denne gutten som sover på mammaen sin.

​For å sove bedre om natten, bør du la være å sove på dagtid. Unntaket er en middagslur på 10-20 minutter.

Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​​Søvn reguleres av et samspill mellom flere faktorer. Rådene tar sikte på å sørge for en viss oppbygging av søvnbehov ved å respektere døgnrytmen, og å unngå høy grad av våkenhet om kvelden og natta.

Slik kan du få bedre søvn

 • ​Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen

 • Unngå å sove på dagtid

 • Unngå å drikke kaffe, te eller cola etter kl. 17. Alkohol forstyrrer også søvnen

 • Fysisk aktivitet gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid

 • Unngå å være sulten eller å innta et tungt måltid rett før leggetid

 • Unngå bruk av pc og mobil på senga

 • Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet

 • Unngå å se på klokka hvis du våkner i løpet av natta

 • Stå opp og gjør noe annet om du ikke får sove. Legg deg når du blir trøtt igjen

 • Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over

 • Lær deg en avspenningsteknikk, bruk den ved oppvåkninger

Følg klokka

Søvnen fungerer best når vi legger oss og står opp til omtrent samme tid hver dag. Søvnen følger en døgnrytme som styres av en biologisk klokke i hjernen. Den biologiske klokka styrer mange prosesser i kroppen i tillegg til søvn og våkenhet, blant annet kroppstemperatur og fordøyelse.

Et godt råd for å holde en jevn og god døgnrytme er å stå opp et fast tidspunkt hver dag og ikke sove mer enn ca. en time ekstra på fridager. Sørg også for å være ute i dagslys i løpet av dagen. Lys er med på å regulere døgnrytmen og utskillelse av kroppens søvnhormon, melatonin.

Bygg opp søvnbehovet

​Hvor mye dyp søvn du får, blir i størst grad bestemt av hvor lenge det er siden du sov sist. Søvnbehovet bygger seg opp mens du er våken, og søvnen blir dypere jo lenger det er siden du sov sist. 

Hvis det går kort tid fra du våkner til du går til sengs igjen – for eksempel om du tar en ettermiddagslur – vil det oppbyggede søvnbehovet være mindre. Det har stor innvirkning på søvndybden. Når det oppbyggede søvnbehovet er lite, er det også vanskeligere å falle i søvn. Tilsvarende blir det mer dyp søvn når det oppbyggede søvnbehovet er stort.

Sikre god søvnkvalitet

For å sikre god søvnkvalitet bør du la være å sove på dagtid. Unntaket er en middagslur på 10-20 minutter. Det kan være nyttig dersom du har sovet lite eller dårlig og behov for å yte godt.

Vær oppmerksom på at dersom du sover i mer enn 20 minutter, er det stor sannsynlighet for at du går inn i dyp søvn. Dersom du vekkes fra dyp søvn, vil du kunne føle deg ganske omtåket og søvndrukken i lang tid etterpå. I tillegg til søvnkvaliteten den påfølgende natta bli svekket.

Aksepter hvordan søvnen din fungerer

Forsøk å akseptere hvordan søvnen din fungerer. Blir du irritert over at du ikke får sove bedre, er det vanskelig å sove godt. Fortell deg selv at det er greit at det tar litt lenger tid å sovne, eller at du våkner noen ganger i løpet av natta. Kan du unngå å bli irritert eller stresset, vil du sove bedre. Frustrasjon øker spenningen i kroppen og gjør det vanskelig å slappe av.

​Fakta om søvn
 • Det er normalt å våkne noen ganger i løpet av natta

 • Hvor mye søvn vi trenger er individuelt

 • Kvaliteten på søvnen er vel så viktig som antall timer du sover

 • ​Er du uthvilt på dagtid, har du sovet nok​