Psykologisk behandling er delt inn i fire terapiretninger:
- interpersonlig og sosial rytmeterapi
- familiefokusert behandling
- kognitiv atferdsterapi
- psykoedukasjon – læring om egen sykdom individuelt eller i grupper
Samtalebehandlingen bør omfatte
- systematisk opplæring av pasient og pårørende
- hjelp til å oppdage og reagere hensiktsmessig på tidlige tegn til tilbakefall (varselsymptom)
- motivasjon for å følge opp behandlingen med legemiddel og møte med behandler
- hjelp til å holde på rutiner og god døgnrytme
Mange vil trenge hjelp for å forstå lidelsen, løse sosiale og relasjonelle problemer og andre konsekvenser av lidelsen. Behandlingen bør starte ved sykdomsdebut og ha et langsiktig perspektiv.
Familieterapi
Familiemedlemmer er viktige medspillere i behandlingen av bipolare lidelser. De kjenner ofte personen godt og vil kunne hjelpe til med å forstå hva som har skjedd, både nylig og tidligere i livet.
Både familien og personen som har hatt en sykdom, lurer ofte på mye: Hva kan ha utløst manien, hvordan er det med den som har den – og hvordan skal fremtiden bli. Mange kan også oppleve en skyldfølelse.
Undervisning i ulike former er derfor en svært viktig del av behandlingen. Undervisningen varierer fra sted til sted, fra pårørendekurs og gruppetilbud til utdeling av informasjonsmateriell.
Medisiner
For noen er medisiner hensiktsmessig, for andre helt nødvendig. Medisiner benyttes i de ulike fasene av bipolar lidelse, gjerne ved alvorlige og moderate tilstander, men også som en viktig del av å holde sykdommen i sjakk.
Bipolar lidelse er en langvarig lidelse som ofte kommer tilbake. For å forhindre tilbakefall av sykdommen anbefales kognitiv atferdsterapi i tillegg til behandling med medisiner. Du vil da lære å kjenne igjen begynnelsen på en depresjon eller mani, og stanse den ved hjelp av det du har lært i behandlingen.
For enkelte er det viktig at medikamentell behandling fortsetter over lengre tid, selv om symptomene er helt borte.