Øyeinfeksjon - Herpes simplex

Dersom du har fått diagnosen herpes simplex øyeinfeksjon, innebærer det at øyet er infisert av herpes simplex-viruset.

Herpes simplex  i øyet skaper vanligvis ikke noen problemer, men blir øyet infisert blir det rødt.
Foto: iStockphoto

​​​​Infeksjonen vil sannsynligvis forsvinne i løpet av et par uker, men det er en risiko for at viruset kan forårsake mer alvorlige problemer som kan skade synet ditt. 

Mange mennesker er bærere av herpes simplex-viruset. Vanligvis skaper ikke viruset noen problemer, men blir øyet infisert kan det bli rødt og ubehagelig. En sjelden gang kan det gi problemer med synet. For de fleste mennesker er herpes øyeinfeksjon forårsaket av herpes simplex type 1. Dette er det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår på leppene.

Hos enkelte kan herpes simplex øyeinfeksjon være forårsaket av herpes simplex type 2. Dette viruset forårsaker også genital herpes som oftest forekommer på kjønnsorganene.​

Herpes øyeinfeksjon rammer vanligvis øyets fremre del, kalt hornhinnen. Hornhinnen er klar og mindre enn 1 millimeter tykk. Den beskytter resten av øyet. Vanligvis påvirker horhinnebetennelse det øverste laget av hornhinnen (epitelet). Infeksjonen kan forårsake sår der vevet er skadet. En sjelden gang kan infeksjonen påvirke det midtre laget av hornhinnen, og dette er mer alvorlig. Hos noen rammer infeksjonen bare øyelokket eller slimhinnen i øyet (konjunktiva).

Symptomer ved Herpes simplex øyeinfeksjon

Du behøver ikke å få noen plager, spesielt ikke den første gangen du får herpes simplex øyeinfeksjon, men det er viktig å oppsøke lege hvis du får symptomer. Disse kan være hovent øyelokk, rødhet, smerter eller ubehag i øyet, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn. Dersom legen din tror symptomene skyldes herpesinfeksjon, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en øyelege.

Behandling ved Herpes simplex øyeinfeksjon

​Det finnes god behandling for herpes øyeinfeksjon. Behandlingen du trenger vil avhenge av hvilken del av hornhinnen din som er rammet.​

Medisiner

Hvis infeksjonen rammer det øverste laget av hornhinnen, vil antiviral øyesalve være effektivt. De fleste som har herpes øyeinfeksjon i det øvre laget av hornhinnen blir bedre i løpet av noen uker, selv uten behandling, men legen vil nok anbefale at du får behandling for å hindre infeksjonen i å spre seg. Det er god dokumentasjon for at antiviral øyesalve kan helbrede øyet ditt. Sannsynligvis vil du få utskrevet aciklovir. Når du bruker øyesalve kan øyet renne mer enn vanlig, og du kan oppleve kløe eller ubehag. Noen leger fjerner det infiserte vevet fra hornhinnen før de starter behandling med øyesalve, såkalt debridement, men det finnes ikke god nok dokumentasjon på effekten av dette.      

Har du en infeksjon i det midtre laget av hornhinnen, er en kombinasjon av øyesalve mot virus og steroidholdige øyedråper den mest effektive behandlingen.

Steroidholdige øyedråper virker betennelsesdempende. Det finnes mange ulike typer steroid øyedråper, ett eksempel er prednisolon. Forskning har vist at de som bruker kombinasjonen av antiviral øyesalve og steroidholdige øyedråper blir raskere bra enn de som bare bruker antiviral øyesalve. Steroidholdige øyedråper kan ha bivirkninger. De kan gjøre det lettere for infeksjonen å spre seg til det øvre laget av hornhinnen slik at du kan få sår, og du bør derfor gå til regelmessige kontroller mens du bruker disse øyedråpene.

Unngå tilbakefall av Herpes simplex øyeinfeksjon

​​Dersom du får gjentatte infeksjoner, øker sannsynligheten for permanent skade på synet, og det kan være aktuelt med behandling for å hindre at infeksjonen kommer tilbake.      

Ett års behandling med antivirale legemidler kan forhindre at du får øyeinfeksjon på ny.

Antivirale legemidler kan ikke fjerne viruset fra kroppen, men de kan forhindre at infeksjonen blusser opp gjentatte ganger. Forskning viser at det ikke har noen effekt å bruke legemidler mindre enn tre uker.

Andre behandlingsalternativer

Dersom synet ditt har blitt skadet av herpes øyeinfeksjon, kan legen din komme til å anbefale kirurgi. I en hornhinnetransplantasjon fjerner kirurgen den skadde delen av hornhinnen og erstatter den med en bit av en hornhinne fra et donorøye. Du vil sannsynligvis kunne se bedre i løpet av et par måneder, så snart øyet ditt har kommet seg etter operasjonen. Du får da øyedråper som skal brukes i omtrent seks måneder etter operasjonen for å forhindre at kroppen din støter bort den nye hornhinnebiten.

Hvordan går det?

Infeksjonen vil mest sannsynlig forsvinne i løpet av et par uker, men det er en viss risiko for arrdannelse på hornhinnen. Dette kan skade synet ditt.      

En studie av mennesker med herpes øyeinfeksjon som ble fulgt opp over 30 år, viste at mindre enn 10 av 100 fikk svekket syn. Det er usannsynlig at synet ditt skades første gang du får en herpes øyeinfeksjon. Dersom du har hatt en eller flere infeksjoner kan du risikere flere i fremtiden. Desto flere ganger du rammes, desto større er risikoen for å få en alvorlig infeksjon som skader øyet ditt. Har hornhinnen blitt så alvorlig skadet at du ikke kan se godt lenger, kan det være nødvendig med en hornhinnetransplantasjon. Herpes Simplex øyeinfeksjon er en av hovedårsakene til at denne operasjonen gjøres.