Makuladegenerasjon

Makuladegenerasjon er en øyesykdom som kan skade synet ditt, men forverringen skjer ofte svært langsomt. Det finnes flere typer.

Makuladegenerasjon betyr at en del av netthinnen i øyet er skadet.
Foto: Colourbox

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Makula er en del av netthinnen på baksiden av øyeeplet som er følsom for lys. Den gjør at du kan se ting rett foran deg i fine detaljer. Makuladegenerasjon betyr at denne delen er skadet, noe som vil påvirke synet ditt.    

Makuladegenerasjon utvikler seg i to former. Den vanligste formen er tørr makuladegenerasjon, hvor små, gule flekker danner seg rundt makula, og synet ditt forverres svært sakte.

Den andre typen er våt makuladegenerasjon, hvor små blodkar vokser på baksiden av øyet. Disse lekker blod og væske, og gir raskere synstap.

Tørr makuladegenerasjon kan slå over til den våte typen.​

Symptomer ved makuladegenerasjon

Makuladegenerasjon deles ofte inn i tidlig-, mellom-, sent- og avansert stadium. Personer i tidlig- eller mellomstadium har ofte ingen eller milde symptomer, mens personer i avansert stadium kan ha ganske alvorlig synstap.

Makuladegenerasjon gir ofte først vansker med å lese, gjenkjenne ansikter og se fine detaljer. Etter mange år vil ting midt i synsfeltet se sløret eller forvrengt ut. Til slutt kan området i midten av synsfeltet bli mørkt, slik at du ikke kan være i stand til å se ting som er rett foran deg.

Å leve med makuladegenerasjon

De finnes noen råd som kan gjøre det lettere å leve med makuladegenerasjon i sent stadium:

  • Lære deg å bruke ytterkantene av synsfeltet mer. Sidesynet rammes nemlig ikke.
  • Prøv sterkere belysning i hjemmet ditt.
  • Bruk forstørrelsesglass når du leser.
  • Det finnes programvare du kan laste ned på PC som gjør teksten større eller som kan lese opp teksten for deg.

Behandling ved makuladegenerasjon

De fleste behandlingsformer er rettet mot våt makuladegenerasjon. Tørr makuladegenerasjon er vanskeligere å behandle. 

Behandling i tidlig- eller mellomstadium

Uavhengig om du er rammet av tørr- eller våt makuladegenerasjon, vil behandlingen være den samme i tidlig- eller mellomstadium.

Fordi makuladegenerasjon påvirker blodårene i øynene, er det viktig at du har en sunn livsstil. Mange av livstilsrådene legen vil anbefale, ligner på rådene pasienter med diabetes 2 eller hjerte- og karpasienter får.

De viktigste livsstilsendringene er:

Behandling for avansert våt makuladegenerasjon

Du kan bli anbefalt å ta en serie injeksjoner i øynene. Injeksjonene settes av en øyespesialist. Legemiddelene som injiseres i øynene hemmer dannelsen av små blodkar og kalles VEGF-hemmere.

Synes du injeksjonsbehandling i øyet virker skremmende er du ikke alene. De fleste håndterer imidlertid behandlingen bra, og legen kan forklare deg hele forløpet på forhånd.

Velger du denne behandlingen vil du sannsynligvis få flere injeksjonsbehandlinger i begynnelsen, for deretter en i måneden i flere måneder.

Injeksjonsbehandling kan gi bivirkninger, som for eksempel hevelse og infeksjon. Snakk derfor med legen din om mulige bivirkninger.

En annen behandling gjøres med laser. Laserkirurgi kan brukes for å ødelegge blodårer som lekker i øyet, men behandlingen passer ikke for alle.

Behandling for avansert tørr makuladegenerasjon

Tørr makuladegenerasjon er mye vanskeligere å behandle enn våt makuladegenerasjon.

Er du hardt rammet kun på det ene øyet kan legens anbefaling være å ta vitamin- og mineraltilskudd i høye doser (vitamin C 500 mg, vitamin E 400 U, beta-karoten 15 mg, zinkoksyd 80 mg, og kobberoksyd 2 mg).

Hva er prognosen ved makuladegenerasjon?

Har du tørr makuladegenerasjon av lett grad vil forverringen av synet utvikle seg svært langsomt for de fleste. Kun 1 av 100 vil få markant dårligere syn på fem år. Ved forverring vil synsfeltet i midten svekkes.

Har du avansert våt makuladegenerasjon er det viktig at du får behandling. Synet ditt kan raskt forverre seg uten. Behandlingen kan forhindre at sykdommen forverres, eller stoppe den opp helt. Mange opplever også at tilstanden bedrer seg.

Selv de med avansert makuladegenerasjon ser ofte godt nok til å klare seg selv.