Forkjølelsessår

Forkjølelsessår kan være smertefulle, men de går over av seg selv i løpet av en ukes tid. Det finnes behandling som kan lindre plagene.

Forkjølelsessår kan være smertefullt, og smitter lett.
Foto: iStockphoto

Det faglige uttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, men det kan også kalles herpes eller munnsår.

Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen.

Behandling med antivirale legemidler kan hjelpe dersom behandlingen starter tidlig.

En spesiell form for munnsår kalles after (munnskold). After er ikke det samme som herpes. After er som oftest små slimhinnesår, vanligvis lyserøde med rød rand, inne i munnen. De kan ta flere uker å bli kvitt. Årsaken til after er ukjent, men immunsystemet overreagerer sannsynligvis på noe som igjen fører til sår i munnen.

Årsaker til forkjølelsessår

​Årsaken er et virus som kalles herpes simplex. Det finnes to typer herpes simplex-virus, type 1 og type 2. Det er vanligvis type 1 som gir forkjølelsessår, mens type 2 oftere gir sår på og rundt kjønnsorganene. Denne siden omhandler sår rundt munnen.

Forkjølesessår er svært smittsomt. De fleste smittes som barn og kan bli ganske syke under det første utbruddet.

Den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. Har du forkjølelsessår, bør du derfor unngå kyssing og heller ikke drikke av samme glass eller dele bestikk. Du bør også unngå oralsex siden det kan gi herpesinfeksjon på partnerens kjønnsorgan.

Symptomer på forkjølelsessår

Vanlige symptomer på forkjølelsessår kan være:

  • Smertefulle blemmer som blir til sår i munnen eller på leppen
  • Smerter når man spiser
  • Feber
  • Hovne lymfekjertler
  • Dårlig ånde
  • Dårlig appetitt
  • Nedsatt allmenntilstand

Forkjølelsessår begynner som røde flekker som blir til små blemmer. Et par dager i forveien kan noen få et forvarsel i form av stikkende smerte, dunkende følelse eller endret berøringssans der blemmene senere kommer. Når blemmene sprekker, dannes det et sår. Noen får også feber. På sju til ti dager blir huden bra igjen.

Dette kan du selv gjøre

Dersom sollys utløser forkjølelsessår, vil bruk av solkrem og fet sinksalve muligens gi beskyttelse. Det finnes noe forskning som tyder på at solkrem på hud og lepper kan forebygge utbrudd.

Det finnes reseptfrie antivirale kremer (aciclovir og penciklovir) på apotek som kan lindre plagene, og avkorte utbruddet med circa en dag. Du oppnår best virkning når behandlingen starter i forvarselfasen, men legemidlene kan ikke forhindre utbrudd.

Smertestillende gel brukes også mot forkjølelsessår, og vanlige smertestillende som paracetamol eller ibuprofen kan lindre plagene.

Behandling med legemidler

 Leger skriver av og til ut resept på antivirale legemidler til spedbarn, barn (mikstur) og voksne (tabletter), ofte ved første utbrudd som er verst. Antivirale legemidler kan også brukes ved et svekket immunsystem, for eksempel ved HIV eller kreft.

Noen bruker antivirale legemidler som forebyggende medisin ved hyppige utbrudd eller straks utbruddet begynner. De fleste trenger imidlertid ikke antivirale midler siden infeksjonen vanligvis går bort av seg selv uten komplikasjoner.

Hvis infeksjonen rammer øyet, kan den i verste fall true synet. Derfor er det viktig å behandle infeksjonen raskt med øyesalve, og følges opp av øyelege.

Antivirale legemidler gir få bivirkninger, men noen kan få hodepine, munntørrhet, kvalme, diaré og luft i magen.

 

Hva vil skje videre?

Forkjølelsessår tilheles i løpet av sju til ti dager og etterlater sjelden arr. Noen får årlige utbrudd, men de fleste blir kvitt utbruddene med tiden. Omtrent en av ti får utbrudd seks ganger i året eller oftere.

Infeksjonen kan komme tilbake flere ganger fordi immunforsvaret ikke klarer å fjerne viruset. Etter et utbrudd vil viruset «ligge i dvale» til det reaktiveres igjen av for eksempel en halsbetennelse, tretthet, stress, menstruasjon, sollys og visse legemidler. Symptomene vil da blusse opp på nytt, men i mildere form.

Har du et svekket immunsystem kan herpesinfeksjonen bli mer alvorlig, og du bør oppsøke lege.

Du trenger ikke å kontakte lege hvis symptomene er milde og du ellers er frisk.