Forkjølelsessår

Forkjølelsessår kan være smertefulle, men går over av seg selv i løpet av en ukes tid. I alvorlige tilfeller finnes det behandling som kan hjelpe.

Forkjølelsessår kan være smertefullt, og smitter lett.
Foto: iStockphoto

Det faglige uttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis. Det betyr leppeherpes, men ordet munnherpes brukes også. Forkjølelsessår omtales som oftest som munnsår. En spesiell form for munnsår kalles after. After er ikke leppeherpes. After er som oftest små slimhinnesår, ofte lyserøde med rød rand, inne i munnen. De kan ta flere uker å bli kvitt. Årsaken til after er ikke kjent, men immunsystemet overreagerer sannsynligvis på noe som igjen fører til sår i munnen. ​Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen.

Årsak til forkjølelsessår

Årsaken er et virus som kalles herpes simplex. Det finnes to typer herpes simplex-virus, type 1 og type 2. Det er vanligvis type 1 som gir forkjølelsessår, mens type 2 oftere gir sår på og rundt kjønnsorganene. Denne teksten omhandler sår rundt munnen.

Forkjølesessår er svært smittsomt. Den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. De fleste smittes som barn og kan bli ganske syke under det første utbruddet. I tillegg til sår i munnen og smerter når de spiser, kan symptomene være feber, hovne lymfekjertler, dårlig ånde, dårlig appetitt og nedsatt allmenntilstand.

Infeksjonen kan komme tilbake flere ganger fordi immunforsvaret ikke klarer å fjerne viruset. Etter et utbrudd, vil viruset ”ligge i dvale” til det reaktiveres igjen av for eksempel en halsbetennelse, tretthet, stress, menstruasjon, sollys og visse legemidler. Symptomene vil da blusse opp på nytt, men i mildere form.

Når du har forkjølelsessår, kan du smitte andre. Du bør derfor unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk. Du bør også unngå oralsex siden det kan gi herpesinfeksjon på partnerens kjønnsorgan.

Symptomer på forkjølelsessår

Forkjølelsessår begynner som røde flekker som blir til små blemmer. Et par dager i forveien kan noen få et forvarsel i form av stikkende smerte, dunkende følelse eller endret berøringssans der blemmene senere kommer. Når blemmene sprekker, dannes det et sår. Noen får også feber. På 7–10 dager blir huden bra igjen.

Dette kan du selv gjøre

Dersom sollys utløser forkjølelsessår, vil bruk av solkrem og fet sinksalve muligens gi beskyttelse. Det finnes noe forskning som tyder på at solkrem på hud og lepper kan forebygge utbrudd.

Det finnes reseptfrie antivirale kremer (aciclovir og penciklovir) på apotek som kan lindre plagene, men forskningen gir ikke sikre svar på hvor effektiv behandlingen er. Du oppnår best virkning når behandlingen starter i forvarselfasen, men de kan ikke forhindre utbrudd. Bivirkninger kan være rød og kløende hud.

Smertestillende kremer brukes også mot forkjølelsessår, men heller ikke her kan forskningen gi sikre svar på hvor god virkningen er.

Behandling med medisiner

Leger skriver av og til ut resept på antivirale legemidler til spedbarn, barn (mikstur) og voksne (tabletter) med svært uttalt herpes labialis. Antivirale legemidler kan også brukes ved et svekket immunsystem, for eksempel ved HIV eller kreft. De fleste trenger imidlertid ikke antivairale midler da infeksjonen vanligvis forsvinner uten komplikasjoner.

Hvis infeksjonen sprer seg til øyet, kan den i verste fall true synet. Derfor er det viktig å behandle infeksjonen raskt med øyesalve samt oppfølging av øyelege.

Aciklovir er det mest vanlige antivirale middelet. Det kan tas som tabletter, krem, øyesalve eller mikstur. Aciklovir kan gi en viss gevinst i form av mindre smerte og raskere tilheling. Utbruddet blir altså ikke borte med en gang, men man kan få noen færre dager med plager. Antivirale midler bør tas så tidlig som mulig i utbruddet. Midlene kan gi bivirkninger som hodepine, munntørrhet, kvalme, diaré og mye luft i magen.

Hva vil skje videre?

Forkjølelsessår tilheles i løpet av 7–10 dager og etterlater ikke arr. Noen får årlige utbrudd, men de fleste blir kvitt utbruddene med tiden. Omtrent en av ti får utbrudd seks ganger i året eller oftere.

Dersom du har et svekket immunsystem, kan herpesinfeksjonen bli mer alvorlig. Du bør da oppsøke lege for tilstanden. Lege trenger ikke kontaktes hvis symptomene er milde og du ellers er frisk.