Dårlig ånde

Dårlig ånde er et vanlig problem. Det kan være ubehagelig og sosialt hemmende, men det finnes behandling.

Alle opplever dårlig ånde fra tid til annen. Det er vanlig tidlig om morgenen og etter at du har spist sterk mat. Vanligvis blir ånden bedre etter tannpuss.

Denne informasjon handler om behandling av dårlig ånde som varer hele dagen. Faguttrykket for dårlig ånde er halitose eller foetor ex ore. De vanligste årsakene er sykdom i tannkjøttet eller bakterier på tungen.

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) skyldes plakk på tennene, som igjen skyldes bakterier. Når sykdommen utvikler seg og blir mer alvorlig, kalles den periodontitt.

Bakterier på tungen frigjør illeluktende gasser. Røyking bidrar til dette problemet. Det samme gjør dårlig tannpuss og liten spyttproduksjon. En av spyttets oppgaver er å holde munnen ren.

Symptomer på dårlig ånde

Det vanligste tegnet på dårlig ånde er at andre reagerer når du snakker eller puster. Det er mulig å ha dårlig ånde uten å vite om det fordi du har blitt vant til lukten.

Dersom du lurer på om du har dårlig ånde, kan du spørre om å puste på en god venn eller oppsøke tannlegen din. Du kan også finne ut hvordan ånden din lukter ved å slikke deg på håndleddet, vente ett minutt mens spyttet tørker og så lukte på håndleddet.

Tannlegen kan sannsynligvis hjelpe med behandling av dårlig ånde. Han eller hun kan lukte på ånden og undersøke tennene, tannkjøttet og tungen. Dersom tannlegen ikke finner noe galt, men er enig i at ånden er dårlig kan det være aktuelt med henvisning til en lege.

Behandling ved dårlig ånde

Behandling av dårlig ånde er avhengig av årsaken til problemet. Dårlig ånde kan noen ganger skyldes sykdom andre steder i kroppen. Denne informasjonen handler bare om behandling av årsaker i munnen.

Selvhjelp

Det er flere ting som kan gjøres for å holde munnen ren. Det reduserer antall bakterier i munnen, noe som kan gjøre ånden friskere.

Det finnes ingen forskning på følgende tiltak, men du kan prøve følgende:

  • Tannpuss minst to ganger daglig med fluortannkrem.

  • Å bruke tanntråd mellom tennene minst én gang daglig.

  • Å ta ut eventuelle proteser og pusse dem godt før de settes inn igjen. Regelmessige kontroller hos tannlegen.

Mange forsøker å behandle dårlig ånde på egenhånd. Det ble ikke funnet god forskning på følgende tiltak, men du kan prøve å

  • slutte å røyke

  • unngå sterkt krydret mat og hvitløk

  • tygge sukkerfri tyggegummi

  • drikke rikelig med vann

  • spise tabletter eller bruke spray mot dårlig ånde

  • tygge persille, mynte eller fenikkelfrø

Antibakterielt skyllevann

Forskning har vist at antibakterielt skyllevann to ganger daglig fungerer mot dårlig ånde. Munnskyllingen virker med en gang, men virkningen varer ikke så lenge. Skyllevannet må brukes i 2–4 uker for å få et varig resultat. Det finnes mange forskjellige merker på apoteket. Skyllevann som inneholder klorhexidin gluconat eller hydrogenperoksid dreper bakteriene. Noen typer skyllevann kan gi misfarging av tungen. Ved sårhet i munnen under behandling, kan skyllevannet tynnes ut med en halvpart vann.

Det finnes annen behandling som markedsføres mot dårlig ånde, men det finnes ikke forskning som bekrefter at de virker. Eksempler på dette er tungeskraper, tannkrem med sink og kunstig spytt.

Behandling av sykdom i tannkjøttet

Ved gingivitt, dvs. tannkjøttbetennelse, er behandlingen god tannpuss og ikke minst bruk av tanntråd daglig. Tannlegen kan også fjerne plakk og tannstein, men bakterielagene kommer tilbake hvis du ikke følger opp selv. Ved mer alvorlig sykdom i tannkjøttet, dvs. periodontitt, kan mer avansert tannlegebehandling være aktuelt. Det kan være aktuelt å fjerne plakk fra tennene under tannkjøttnivå. Tannlegen kan også anbefale munnskyllevann og antibiotika.

Kan jeg bli kvitt dårlig ånde?

De fleste blir kvitt dårlig ånde ved å holde munnen ren. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan tannlegen trolig hjelpe. Hvis du fortsatt føler at du har dårlig ånde etter at andre har forsikret deg om at dette ikke er tilfelle, kan du ha en tilstand som kalles halitofobi.

Det er overdreven frykt for å ha dårlig ånde. Halitofobi henger ofte sammen med dårlig selvfølelse og usikkerhet. Det er vanlig i tenårene, men de fleste vokser det av seg.