Triggerfinger

Triggerfinger gjør at fingeren din henger seg opp i bøyd stilling, så det ser ut som fingeren er i avtrekkerposisjon.

Triggerfinger gjør at fingeren din henger seg opp i bøyd stilling.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Årsak og behandling

Triggerfinger skyldes en irritasjon og opphovning av bøyesenen til en av fingrene, noe som medfører at senen "henger seg opp" i bøyd stilling. Når du har triggerfinger klarer du ikke å rette ut fingeren av deg selv, men du kan bruke den andre hånden til å rette ut fingeren.

Årsaken til at noen får triggerfinger er ukjent. Tilstanden er ganske vanlig, særlig blant eldre. Langfingeren og ringfingeren er oftest rammet. Den vanligste behandlingen av triggerfinger er innsprøytning av kortison, en betennelsesdempende medisin. Dette sprøytes inn rundt senehevelsen. Behandlingen kan gjentas inntil tre ganger, men noen uker/måneders mellomrom.

Dersom annen behandling ikke fungerer kan det være nødvendig med operasjon.

Operasjon av triggerfinger

På forhånd skal neglene være kortklipte og reine, og neglelakk skal være fjernet. Det er viktig at huden i håndflaten er rein, hel og fri for betennelse. Triggerfinger opereres vanligvis i lokalbedøvelse. Operasjonen består i å spalte seneskjeden gjennom en ca en cm bred åpning i håndflaten, slik at senen får bedre plass.

Alle operasjoner kan medføre en risiko, slik som infeksjon, blodpropp, blødning, nerveskade og dårlig heling av sårene. Etter denne operasjonen kan det også skje at pasienten får problemer med å strekke ut fingerleddet. Sannsynligheten for å få noen av disse komplikasjonene er liten.

Etter operasjonen

​Vanligvis kan du reise hjem direkte etter operasjonen. Armen bør holdes hevet (over hjertenivå), dette for å motvirke hevelse.

Smerter

Det er normalt med smerter i operasjonsområdet i noen dager. Mot smerter kan du bruke reseptfrie medikamenter. Du kan eventuelt kjøpe med deg noen sterkere smertestillende tabletter fra sykehuset til det første døgnet. Dersom smertene ikke avtar de to til tre første dagene, eller øker, bør du kontakte lege.

Operasjonssåret

  • Dersom den ytterste bandasjen er for stram, kan du løsne den litt.

  • Etter to til fem dager kan du fjerne den helt, og skifte det lille plasteret.

  • Dette kan du evt. få utført hos egen lege.

  • Unngå at bandasjen blir våt til stingene er fjernet.

Stingene fjernes hos fastlegen din etter ca. 14 dager, eller etter avtale på poliklinikken. Etter at stingene er fjernet, masser arret daglig med fuktighetskrem.

Sykemelding

Sykemeldingstiden vil være avhengig av hvilket arbeid du har, hvilken belastning og hygieniske forhold du jobber under. Sykemeldingen kan vare fra noen dager og opptil tre uker.

Trening

Selv om du er sykmeldt er det viktig med trening for et godt resultat.

  • Knytt hånden, også tommelen

  • Strekk deretter håndleddet bakover, og tommelen ut.

Øvelsen kan du starte med samme dag som du er operert. Den gjentas ti ganger, minst fem ganger daglig.