Ømme bryster

Ømme og smertefulle bryster kan være ubehagelig, og det er ikke alltid mulig å finne årsaken. Smertene går ofte over av seg selv, men det finnes også behandling som kan hjelpe.

Det er normalt å ha vondt i brystene til bestemte tider.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Smerter i brystene kalles også mastalgi. Det er svært vanlig. Det er normalt at brystene føles ømme til bestemte tider, slik som rett før menstruasjon og tidlig i graviditet. Dette skyldes normale hormonforandringer i kroppen.

Hvis smertene er så sterke at det går utover livskvaliteten din, bør du søke hjelp hos lege.     

Hvorfor får jeg smertefulle og ømme bryster?

Det finnes to hovedtyper av smerter i brystene, sykliske smerter og ikke-sykliske smerter.

Sykliske smerter er smerter som varierer i takt med menstruasjonssyklus. Slike smerter er veldig vanlige, og er verst like før menstruasjonen

Smerter som ikke sammenfaller med menstruasjonssyklus kalles ikke-sykliske smerter. Det er ofte ingen åpenbar årsak til disse smertene.

Noen ganger kan ikke-sykliske smerter være forårsaket av brystbetennelse (mastitt). Da vil du ha feber i tillegg. Brystbetennelse kan behandles med antibiotika.

Ømme bryster er ikke et vanlig symptom på brystkreft

Mange bekymrer seg for at smertefulle bryster betyr at de har brystkreft, men ømme, smertefulle bryster er ikke et vanlig symptom på brystkreft. Færre enn 1 av 10 kvinner med brystkreft har smerter som viktigste symptom.

De vanligste symptomene på brystkreft er kul(er) eller hevelse i brystet og/eller i armhulen, inndragning eller søkk i huden, hudforandringer eller sår som ikke vil gro. Noen får utsondring av uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten.

Bestill time hos legen dersom du har

  • sekresjon fra brystvortene

  • tegn på infeksjon som rødhet, puss eller feber

  • kul eller hevelse i brystet og/eller i armhulen

Ved behov blir du henvist til en spesialist for videre undersøkelser.

Symptomer på smertefulle bryster

​Sykliske smerter i brystene kan begynne opptil to uker før menstruasjonen. Smertene kan tilta helt til menstruasjonen begynner, og deretter bli bedre. Du har oftest smerter i begge brystene.

Ikke-sykliske smerter kan være skarpe og brennende. Det kan komme og gå eller være der hele tiden. Noen har smerter i bare ett bryst.

Behandling av ømme bryster

Har du behov for behandling, finnes det flere behandlingstyper å velge mellom. Ikke alle er like godt dokumentert. Dersom smertene er moderate og ikke har noen åpenbar årsak, trenger du ikke behandling.

Selvhjelp

For noen hjelper det med et så enkelt råd som en godt tilpasset BH med god støtte.

Andre prøver dietter, vitaminpiller eller kosttilskudd mot smertene. Det finnes imidlertid ingen god dokumentasjon på at dette virker.

Det er heller ikke dokumentert at det hjelper å ta vitamin B-6 (også kalt pyridoksin) eller vitamin E. Inntak av vitamin B-6 over lang tid kan være skadelig.

Nattlysoljeekstrakt (Evening primrose oil) hjelper heller ikke mot smerter i brystene. Kvinner som følger en diett med lavt fettinnhold og høyt innhold av karbohydrater, kan derimot få mindre hevelse og ømhet i brystene før menstruasjon.

Smertestillende gel eller krem (lotion)

Erfaring kan tyde på at smertestillende gel eller lotion fungerer godt mot smertene, og det er trygt å bruke. Disse gelene inneholder smertestillende legemidler som kalles ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs). En type NSAID, diklofenak, hjelper omtrent halvparten av kvinnene. Men disse legemidlene kan ha bivirkninger. Huden kan klø eller bli rød og få blemmer.

Diklofenak gel kan kjøpes på apoteket. Andre tilgjengelige NSAIDs er ibuprofen og ketoprofen gel. Disse produktene bør ikke anvendes av gravide eller ammende.

Smertestillende tabletter

Reseptfrie legemidler som paracetamol eller ibuprofen kan hjelpe. Tablettene kan tas tre–fire ganger per døgn om nødvendig.

Før du tar smertestillende tabletter, må du forsikre deg om at smertene ikke skyldes graviditet. Ved graviditet bør man generelt ha høy terskel for å bruke legemidler. Noen legemidler skal man ikke ta i det hele tatt.

Hormonbehandling

Ved svært plagsomme smerter i brystene, kan legen anbefale å ta hormoner for å redusere smertene. Disse legemidlene er reseptbelagte og gir ofte bivirkninger.

Mulige bivirkninger ved hormonpreparatet danazol er vektøkning, dypere stemme, kraftige menstruasjoner og muskelkramper. Du kan kanskje unngå disse bivirkningene dersom du tar en liten dose to uker før menstruasjonen, i stedet for å ta dem kontinuerlig.

Gestrinone er et annet hormonpreparat. Mulige bivirkninger omfatter fet hud, økt hårvekst på kroppen, kviser, mellomblødninger, stemmeforandring, redusert sexlyst, redusert bryststørrelse, hodepine, depresjon og tretthet.

Goserelin kan redusere antall dager i måneden du har smerter i brystene. Mulige bivirkninger omfatter hetetokter, lav sexlyst, tørrhet i skjeden, irritabilitet, fett hår, uren hud, og redusert bryststørrelse. Goserelin gis som injeksjon. Du vil kun bli tilbudt denne behandlingen dersom du har alvorlige plager med smerter i brystene, og andre typer behandling ikke har hjulpet.

Andre medikamenter

Mange legemidler har vært forsøkt mot smerter i brystene, inkludert hormonbehandling med progesteroner og østrogener, vanndrivende legemidler og antibiotika. Det finnes ingen god dokumentasjon at noen av dem virker.

Hvordan går det med meg?

Smerter i brystene forsvinner ofte av seg selv uten behandling, men det kan variere fra person til person.  

Ikke-sykliske smerter synes å gå over av seg selv oftere enn sykliske smerter. 8 av 10 kvinner med en eller annen type smerter i brystene velger bort behandling og lever med plagene som de er.