Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Hofteleddbetennelse hos barn (serøs coxitt)

Serøs coxitt er en akutt irritasjonstilstand som gir betennelse i leddhinnene i hofteleddet. Tilstanden er ufarlig og de aller fleste blir friske igjen, uten varige plager.

 

​Hofteleddbetennelse hos barn kan føre til halting eller at barnet ikke vil gå.

​Serøs coxitt kan komme i forbindelse med eller like etter at barnet har gjennomgått en virusinfeksjon (f.eks. en forkjølelse). Det kan da enten skyldes at selve viruset irriterer hofteleddet eller at kroppens eget forsvarssystem (immunsystem) som er aktivert for å bekjempe infeksjonen, også forårsaker betennelsen i leddet.

Det er viktig å skille denne harmløse tilstanden fra bakteriell infeksjon, kronisk revmatisk sykdom som barneleddgikt eller annen sykdom i hofteleddet.

Symptomer på hofteleddbetennelse

​Det vanligste tegnet på tilstanden er halting eller at barnet ikke vil gå. Feber sees av og til men er sjelden høy. Allmenntilstanden er vanligvis god. Hos barn som ikke har begynt å gå ennå og bare kan gi uttrykk for smerter eller ubehag, kan det være vanskelig å vurdere hva som er galt.

Diagnosen stilles ved at legen undersøker barnet og finner innskrenket bevegelighet i hofteleddet som gir mistanke om tilstanden. En ultralydundersøkelse som viser væske i hofteleddene vil bekrefte leddbetennelsen. Man tar ofte også blodprøve for å utelukke bakteriell infeksjon.

Dersom man er i tvil om betennelsen kan skyldes en bakterieinfeksjon, vil man av og til trekke ut væske fra hofteleddet ved hjelp av en nål for nærmere undersøkelse. For en slik undersøkelse vil barnet vanligvis få narkose.

Behandling av hofteleddbetennelse

​Barnet kan få smertestillende og eventuelt betennelsesdempende medisiner for å lindre plagene. Barnet får selv bestemme om det vil belaste beinet eller avlaste det ved å holde seg i ro.

Er det farlig?

Symptomene forsvinner vanligvis etter 1-2 uker, men kan en sjelden gang vare lenger. Dersom symptomene forverres slik at barnet for eksempel ikke lenger vil gå eller får feber eller nedsatt allmenntilstand, bør lege oppsøkes for å undersøke barnet på ny. Det samme gjelder dersom barnets plager vedvarer utover to uker.