Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Hammertå - råd ved operasjon

Hammertå er en deformitet foran på foten, forårsaket av at en eller flere av tærne er for lange. Dette fører til at tåen eller tærne ofte er bøyd og dermed gnager når du har på deg skotøy.

Hammertå skyldes en deformitet på tærne.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Når den bøyde tåen eller tærne gnager mot skotøyet blir det dannet hard hud, og det kan etter hvert oppstå stivhet i tåleddet.

Andre årsaker til hammertå kan være at de andre tærne er skjeve, eller sykdommer som diabetes eller nervesykdommer. Hammertå oppstår gjerne sammen med skjev stortå/hallux valgus.

Hvis du har hammertå kan det hjelpe å bruke spesialtilpassede sko eller innlegg i skoene. Hvis dette ikke hjelper godt nok, kan det være nødvendig med operasjon.

Fremgangsmåte ved operasjon

​For å forebygge infeksjon er det viktig at du rengjør foten, klipper neglene og fjerne neglelakk før du kommer til operasjon.

Under operasjonen korrigerer legen tåens lengde, ofte idet man fjerner det stive leddet. Huden åpnes på oversiden av tåen. Tåen stabiliseres vanligvis med en stålpinne som man setter inn gjennom tuppen av tåen. Operasjonen foregår enten i narkose, spinalbedøvelse eller nerveblokade i leggen.

Etter operasjonen blir operasjonssåret dekket av en bandasje, og du får lov å gå med en spesialsko og tråkke forsiktig på hælen. På denne måten kan du bruke foten uten å belaste den opererte forfoten.

Alle operasjoner kan medføre risiko for infeksjon, blodpropp, blødninger, nerveskader, nye feilstillinger, dårlig heling av såret og langvarige hevelser. Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav.

Etter operasjonen

Etter ca. tre timer er du vanligvis klar for å reise hjem.

Smerter

Det forventes noe smerte i operasjonsområdet. Du kan få resept på smertestillende tabletter før hjemreisen. Bruk gjerne ispakninger på foten for å dempe smertene.

Foten bør legges høyt.

Kontakt lege hvis:

  • Smertene ikke avtar eller øker igjen etter de to-tre første dagene

  • Du ser rød, hvit eller mørk misfarging av tåen

  • Du opplever at det siver mer og mer

  • Du får feber

Smertene kan også være et tegn på at bandasjen er for stram.

Sykmelding

Sykmeldingstiden er fra en-seks uker, avhengig av ditt arbeid.

Operasjonssåret

Du får time på ortopedisk poliklinikk etter ca. 14 dager. Da vil legen fjerne stingene og legge på ny bandasje som du skal ha i fire uker.

Etter fire-fem uker fjernes pinnen under en poliklinisk undersøkelse, det er vanligvis smertefritt. Oftest tas også en røntgenkontroll.

Dusjing

Gipsen eller bandasjen må ikke bli våt. Før du dusjer, ta en plastpose over foten og fest denne helt tett. Plastposen bør fjernes med en gang etter dusjen.

Se ventetider og velg behandlingssted

Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere