Stomi (utlagt tarm)

Hvis du har sykdommer eller misdannelser som fører til forstyrrelser i mage, tarm eller urinveier kan du ha behov for stomi. De vanligste årsakene er kreft, kronisk tarmbetennelse eller manglende kontroll på urin eller avføring.

Hva er en stomi?

En stomi, også kalt utlagt tarm, kan bidra til å lindre plagsomme symptomer som følger med ulike sykdommer i mage, tarm eller urinveier, eller fjerne sykdomsårsaken helt.  

Å bli stomioperert innebærer å få en ny, kirurgisk laget åpning på magen. Det blir laget en åpning i bukveggen. I denne åpningen blir en tarmende eller tarmslynge trukket fram, åpnet, vrengt tilbake på seg selv og sydd fast til huden. Stomien blir da seende ut som en «rosenknopp» på magen.

En stomi har ingen lukkemuskel. Det innebærer at tarminnhold eller urin kan tømme seg fra stomien når som helst. Du må derfor bruke stomipose. Dette er en pose som ved hjelp av en hudvennlig kleber blir festet til huden rundt stomien.

Posene har forskjellig utforming som passer hvis det er fast avføring, løs avføring eller urin posen skal samle opp. Posene kommer som lukkede og tømbare, i forskjellige størrelser. Posene har trekk i forskjellige farger og kullfilter for å slippe ut tarmgass og unngå lukt.

Forekomst

Utlagt tarm er ikke uvanlig. I Norge er det over 24 000 mennesker som til enhver tid lever med stomi, og det er cirka 2000 nye stomiopererte hvert år.

Ulike typer stomi

En stomi kan bli anlagt ulike steder på tarmen, og har navn etter den tarmenden som er lagt ut.

Utlagt tykktarm heter kolostomi og vil lede ut fast formet avføring. En tykktarmsstomi er som oftest permanent, men noen ganger er den midlertidig.

Utlagt tynntarm heter ileostomi, og fra den vil det komme løs til grøtet avføring. En tynntarmsstomi kan være permanent, men oftest er den midlertidig.

Det finnes også stomier som leder ut urin. Disse er laget av en tynntarmsbit. En urostomi er alltid permanent.

Forberedelse til stomioperasjon

Kirurgi i magen blir oftest utført som kikkhullsoperasjon. Før operasjonen får du informasjon om

  • hva operasjonen går ut på
  • hva en stomi er
  • hvilke konsekvenser dette kan ha for livet ditt

Før stomioperasjonen bør du ha vært på én eller flere forberedelsesdager der du får snakket med både kirurg, narkoselege, sykepleier og stomi- og kontinenssykepleier.

I tillegg til denne informasjonen blir det markert hvor på magen det er best at stomien blir plassert. Som oftest er dette under navlen på høyre eller venstre side.

Det er vanlig å ligge på sykehus i underkant av en uke etter en stomioperasjon.

Hvert sykehus har egne forberedelsesrutiner til stomioperasjonen. 

Etter stomioperasjonen

Å stelle stomien

Første dag etter operasjonen er det vanlig at sykepleier eller helsefagarbeider steller stomien. Den stomiopererte begynner samtidig å få opplæring i hvordan man steller stomien og huden rundt, og hvordan stomibandasjen blir byttet. Målet er å mestre stomistellet og kunne utføre det selv før hjemreise. Det kan være behov for å få hjelp fra hjemmesykepleier den første tiden hjemme.

Stomiutstyr

Alle er forskjellige og stomiutstyret som passer for den ene passer kanskje ikke for den andre. På sykehuset vil sykepleier finne frem til den stomibandasjen som ser ut til å passe best. Dette utstyret blir enten bestilt hjem til deg eller til sykehuset, i forbindelse med hjemreise. Stomiutstyret bestilles hos apotek eller bandasjist.  Det blir dekket på blå resept mot en egenandel.

Oppfølging

De fleste sykehusene har egne stomipoliklinikker. Disse er betjent av spesialutdannede sykepleiere, kalt stomi- og kontinenssykepleiere. 
Etter en stomioperasjon er det vanlig med oppfølging på en stomipoliklinikk etter

  • 3 uker
  • 3 måneder
  • 6 måneder
  • 1 år 

Som stomioperert står du ikke alene i den nye livssituasjonen, men vil få veiledning, hjelp og støtte hele det første året. Etter dette kan du ta kontakt ved behov.

Å leve med stomi

Det er vanlig å være bekymret for hvordan livet vil bli forandret etter en stomioperasjon.

Mat og drikke

De fleste kan spise som før operasjonen, men med små justeringer. Alle som er operert i buken bør være forsiktig med mat som kan gi stopp i tarmfunksjonen.

Både ileostomi- og kolostomiopererte bør begrense mat som gir mye tarmgass, fordi denne også vil komme ut i posen. 

Detaljerte kostråd ved stomi får du på sykehuset.

Klær

Stomiopererte kan benytte vanlige klær, også tettsittende. Noen foretrekker å ha et elastisk bind over stomiområdet.

Jobb og fritid

Enkelte kan trenge noe tilrettelegging på jobb. 

Etter stomioperasjon er det viktig å unngå tunge løft de første tre månedene. Deretter bør du trene bukmusklene gradvis opp igjen, for å unngå utvikling av brokk.

Det er veldig viktig å være i aktivitet etter en operasjon. Det er bra å gå tur, og gradvis øke lengden på turen.

På reise er det viktig å ha med rikelig med stomiutstyr, og ha utstyret i håndbagasjen hvis du flyr.

Du kan også bade med stomi. Stomiposene er laget for å tåle det.

Seksualitet

Selve stomien er ikke til hinder for å være seksuelt aktiv, men det er vanlig å trenge litt tid for å bli kjent med «sin nye kropp» før du slipper andre tett innpå deg.

I noen tilfeller kan operasjoner langt nede i bekkenet gi endret anatomi og funksjon hos både menn og kvinner. Impotens hos menn kan i mange tilfeller være midlertidig. Det er viktig med en samtale med kirurgen om disse forholdene slik at den enkelte får vite hva man kan forvente seg etter operasjonen.

Pasientorganisasjoner

Mange stomiopererte opplever det også nyttig å snakke med noen som selv har levd med stomi. Det finnes pasientorganisasjoner både for dem med tarmstomi og dem med urostomi. 

Innholdet er levert av Helse Førde HF, Helse Stavanger HF, Helse Fonna HF, Helse Bergen HF

Helse Førde HF, Helse Stavanger HF, Helse Fonna HF, Helse Bergen HF. Stomi (utlagt tarm). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 10. april 2025 [hentet fredag 18. april 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/stomi-utlagt-tarm/

Sist oppdatert torsdag 10. april 2025