Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Praktiske råd ved irritabel tarmsyndrom

Symptomene ved irritabel tarmsyndrom (IBS) varierer fra person til person. Derfor bør den enkelte få individuell oppfølging for å unngå feilernæring.

Druer er blant de matvarene som kan brukes ved irritabel tarmsyndrom.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Et regelmessig liv med nok søvn, regelmessige avføringsvaner, minst mulig stress samt faste måltider kan være av betydning for mange. 

Flere råd:

  • Små og hyppige måltider kan være bedre enn få og store måltider
  • Ikke begrens matvareutvalget unødig
  • Prøv ut matvarer som eventuelt er utelatt fra kostholdet, for å se om de stadig medfører plager
  • Mange pasienter kan reagere på kaffe, alkohol og kullsyre

Å begrense matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte ”FODMAPmatvarer” (FODMAP = Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides And Polyos) kan redusere fordøyelsesplager. FODMAP omfatter fruktose, laktose, frukto og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).

Matvarer som bør brukes (lite FODMAP)

Frukt: Bananer, blåbær, druer, kiwi, sitrusfrukter, bringebær

Grønnsaker: Gulrot, selleri, grønne salater, spinat, oliven, poteter

Kornprodukter: Ris, havre, polenta, mais, surdeig av spelt

Melkeprodukter: Laktosefri melk, havre, ris- og soyamelk, harde oster, brie, camembert, laktosefri yoghurt, sorbet,

Søtt: Sukker, glukose, sirup (småmengder), søtningsstoffer som ikke ender på -ol

Matvarer som bør begrenses (mye FODMAP)

Frukt: Epler, pærer, mango, hermetisk frukt, vannmelon, honning, store mengder tørket, frukt, fruktjuice, fruktose

Grønnsaker: Asparges, brokkoli, rosenkål, bønner, belgfrukter, kål, fennikkel, hvitløk,

Kornprodukter: Rug og Hvete

Melkeprodukter: Melk, is, yoghurt, bløte oster

Søtt: Sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, xylitol, honning

Utfordringer

Det vil være behov for individuell utprøving og tilrettelegging både for å eliminere reaksjonsmatvarer og sikre at kostholdet blir variert nok og dekker næringsbehovet.