Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Praktiske råd ved irritabel tarmsyndrom

Symptomene ved irritabel tarmsyndrom (IBS) varierer fra person til person. Derfor bør den enkelte få individuell oppfølging for å unngå feilernæring.

Druer er blant de matvarene som kan brukes ved irritabel tarmsyndrom.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Et regelmessig liv med nok søvn, regelmessige avføringsvaner, minst mulig stress samt faste måltider kan være av betydning for mange. Små og hyppige måltider kan være bedre enn få og store måltider. Det er et mål ikke å begrense matvareutvalget unødig. Det kan være et råd å prøve ut matvarer som eventuelt er utelatt fra kostholdet, for å se om de stadig medfører plager. Mange pasienter kan reagere på kaffe, alkohol og kullsyre.

Å begrense matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte ”FODMAPmatvarer” (FODMAP = Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides And Polyos) kan redusere fordøyelsesplager. FODMAP omfatter fruktose, laktose, frukto og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).

Matvarer som bør brukes (lite FODMAP)

Frukt: Bananer, blåbær, druer, kiwi, sitrusfrukter, bringebær

Grønnsaker: Gulrot, selleri, grønne salater, spinat, oliven, poteter

Kornprodukter: Ris, havre, polenta, mais, surdeig av spelt

Melkeprodukter: Laktosefri melk, havre, ris- og soyamelk, harde oster, brie, camembert, laktosefri yoghurt, sorbet,

Søtt: Sukker, glukose, sirup (småmengder), søtningsstoffer som ikke ender på -ol

Matvarer som bør begrenses (mye FODMAP)

Frukt: Epler, pærer, mango, hermetisk frukt, vannmelon, honning, store mengder tørket, frukt, fruktjuice, fruktose

Grønnsaker: Asparges, brokkoli, rosenkål, bønner, belgfrukter, kål, fennikkel, hvitløk,

Kornprodukter: Rug og Hvete

Melkeprodukter: Melk, is, yoghurt, bløte oster

Søtt: Sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, xylitol, honning

Utfordringer

Det vil være behov for individuell utprøving og tilrettelegging både for å eliminere reaksjonsmatvarer og sikre at kostholdet blir variert nok og dekker næringsbehovet.