Forstoppelse hos barn

Ved forstoppelse er avføringen hard og tørr, og den vil ofte komme sjeldnere. Det er ikke uvanlig at det føles anstrengende og smertefullt å få ut avføringen. I tillegg er luftsmerter vanlig og det å føle at du ikke får tømt deg fullstendig.

Normalt avføringsmønster

Avføringsmønsteret avhenger av alder og ernæring. Det er stor variasjon innenfor det som regnes som normalt, så lenge barnet ellers er i fin form. Selv ved normalt mønster kan ikke forstoppelse utelukkes, fordi konsistens er et vel så viktig tegn. 

Spedbarn som kun får morsmelk

Spedbarn som kun får morsmelk har vanligvis ikke forstoppelse. De har ofte avføring mange ganger daglig, men det er heller ikke unormalt at det hos noen kan gå opptil én uke mellom hver tarmtømming. Avføringen kan være tynn og sprutende, eller mer salveaktig og halvfast.

Det kan virke som barnet har vondt når det enkelte ganger stønner og grynter en tid før avføringen er ute, men dette er normalt.

Spedbarn som får morsmelkserstatning

Spedbarn som får morsmelkserstatning alene eller som tillegg til morsmelk har vanligvis avføring hver dag og den er fastere. Disse barna er noe mer utsatt for å få forstoppelse enn barn som kun får morsmelk.

Barn som har begynt med fast føde

Når barnet begynner med fast føde vil som regel avføringen få en fastere konsistens. Regelmessig inntak av mat fører til utvidelse av magesekken, økte rytmiske sammentrekninger i tynntarm og overføring av avføring til endetarmen. Utvidelse av endetarmen gir en trang til tømming. Disse refleksene kan hemmes og gi forstoppelse.

Større barn

Større barn kan utvikle forstoppelse ved overgang fra bleie til potte, eller fra potte til toalett. I denne tiden er det viktig at barnet sitter godt på potten eller toalettet, gjerne med barnesete på toalettet og skammel under bena, og at barnet får god tid.

Dersom forstoppelsen varer over tid kan det dannes harde klumper som mer eller mindre tetter igjen endetarmen. Hos noen kan dette føre til at flytende avføring lekker forbi den harde avføringen. I tillegg kan hard avføring gi små rifter eller sprekker i endetarmsåpningen og det kan sees litt blod på avføringen. Det kan være vondt og barnet kan begynne å holde igjen avføringen for å unngå smerten. Slik kan det oppstå en ond sirkel. Det kan da være lurt å smøre litt vaselin eller mykgjørende krem på og rundt endetarms­åpningen.

Generelle råd

  • Regelmessige måltider og kosthold med fiber fra grøt, brødmat, samt frukt og grønnsaker
  • Rikelig væskeinntak, helst vann
  • Fysisk aktivitet og bevegelse
  • Faste rutiner for toalettbesøk, helst etter hovedmåltider

Tiltak ved forstoppelse

Sviskemos /saft

Du kan forsøke sviskemos/saft ved lettere former for forstoppelse. Mengden tilpasses individuelt.

Maltekstrakt

Maltekstrakt er et tungtfordøyelig sukker som lenge har vært brukt mot forstoppelse. Det finnes lite dokumentasjon på effekten av maltekstrakt, men det kan forsøkes ved milde former for forstoppelse hos barn under ett år, for å mykgjøre avføringen. Vanlig dosering av maltekstrakt er 1 teskje i 2,5 dl melk i 2–3 av døgnets måltider. Maltekstrakt kan gis til nyfødte.

Laktulose

Laktulose er et volumøkende og mykgjørende middel. Mengden laktulose som trengs varierer fra barn til barn. Målet med behandlingen er å bruke laveste dose som gir ca. én daglig avføring av bløt, men ikke løs konsistens. De første dagene tar du en høyere startdose. Når avføringen er passe, reduserer du til en lavere vedlikeholdsdose. Behandlinge trappes ned gradvis i inntil én måned. Det tar gjerne noen dager før du kan forvente effekt.

Ved bruk av laktulose er det anbefalt å drikke rikelig med væske i løpet av dagen. Det er anbefalt at dosen svelges med en gang og ikke holdes lenge i munnen. På grunn av mulig økt risiko for hull i tennene anbefales inntaket før tannpuss. Laktulose smaker søtt, og dersom barnet reagerer på smaken kan du blande laktulose med litt drikke eller mat.

Noen barn kan få luft i magen av større mengder, særlig til å begynne med. Enkelte kan også oppleve magesmerter og kvalme etter inntak av laktulose.

Startdose av laktulose*:

  • ½-2 år: 5 ml morgen og kveld
  • 2-3 år: 10 ml morgen og kveld
  • 3-7 år: 15 ml morgen og kveld
  • Over 7 år: 20 ml morgen og kveld

*De anbefalte dosene er noe høyere enn angitt i pakningsvedlegget til laktulosepreparatene. Kliniske erfaringer tilsier at slike høyere doser ofte er nødvendig. Laktulosepreparater kan brukes av barn selv om noen produsenter angir en nedre aldersgrense på 3 år. Laktulose i anbefalte mengder tolereres vanligvis ved moderat laktoseintoleranse.

Miniklyster

Miniklyster kan være nødvendig ved hard avføring i en startfase, for å få løst eventuelle avføringspropper i endetarmen. Hos barn under 3 år skal bare halve lengden av klysterspissen føres inn, men hele mengden skal innføres. Gjentatt bruk av miniklyster bør unngås.

Det finnes også andre avføringsmidler som kan hjelpe barn med langvarig forstoppelse. Disse bør brukes etter avtale med lege.

Kontakt helsesykepleier eller lege hvis

  • Barnet er under ½ år og du mistenker forstoppelse
  • Barnet ikke viser bedring etter anbefalte råd
  • Barnet får raskt tilbakefall av forstoppelse etter avsluttet behandling
  • Barnet i tillegg til forstoppelsen virker sykt

Forstoppelse hos barn: råd fra Pharmasafe Helsebiblioteket, 2024

Gode råd når barnet ditt har forstoppelse (pdf), Foreldrebrosjyrer/Farmasøytisk institutt, UiO, 2024

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO

Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO. Forstoppelse hos barn. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 31. oktober 2024 [hentet mandag 13. januar 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/forstoppelse-hos-barn/

Sist oppdatert torsdag 31. oktober 2024