Diaré hos barn

Barn med diaré har vandig og hyppig avføring, ofte flere ganger i løpet av en dag. Barnet blir som regel bedre etter noen dager, uten behandling. Noen barn mister for mye væske og blir uttørket ved kraftig diaré og bør da tas med til legen.

Gutt på do
Foto: Susanne Kronholm / Johnér Bildbyrå AB

​​​Det finnes mange typer virus, bakterier og parasitter som kan gi diaré, særlig hvis man har vært på turistreise i eksotiske land.

Rotavirus

Rotavirus er en vanlig årsak til diaré hos barn. Barn som er født fra 1. september 2014 får tilbud om rotavirusvaksine, som del av barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinasjonen består av to doser. Første vaksinedose gis tidligst ved 6 uker og senest når barnet er 12 uker. Andre dose gis ved 3-månedersalderen og senest når barnet er 16 uker.

Forebyggi​ng​

Infeksjoner spres lett, spesielt blant småbarn i barnehagen. De fleste barn har hatt diaré minst én gang før de er fem år, men ​du kan gjøre mye for å hindre infeksjonsspredning.

Sørg for at alle i familien vasker hendene skikkelig etter toalettbesøk, etter bleieskift, før matlaging og før måltid. Kast bleier på en hygienisk måte. Hold barna dine unna alle som har diaré eller oppkast.

Symptomer på diaré hos barn

Dersom barnet ditt har diaré, har de vandig avføring som kommer hyppigere enn normalt, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Infeksjonen kan også føre til:

  • oppkast

  • magesmerter

  • lett feber

  • dårlig matlyst

Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert.​

Symptomer på dehydrering:

 
  • sterk tørste

  • rastløshet eller irritabilitet

  • matte innsunkne øyne og innsunken fontanell (det myke området på babyens hode)

  • dårlig allmenntilstand

Når bør jeg kontakte lege?

Du bør oppsøke lege raskt hvis barnet har symptomer på dehydrering, er sløv og tisser mindre enn vanlig.  

Har barnet mer enn 38,5 °C i feber, eller blod i avføringen, kan dette være tegn på bakterieinfeksjon. Infeksjonen må noen ganger behandles med antibiotika.​

Dette kan du selv gjøre for å hjelpe barnet ditt

Når barnet har diaré, må du erstatte væsketapet. Barn kan miste mer væske enn du tror. Unngå sterkt sukkerholdige drikker, som cola, brus og juice. Disse kan øke risikoen for at barnet ditt blir dehydrert. Gi barnet vanlig mat hvis det er sultent. Det er viktig å holde energien oppe.​

Amming

Hvis du ammer, bør du fortsette med dette. La barnet die ofte og lenge. Hvis babyen fortsatt er tørst eller har mye diaré, gi ekstra væske, som vann eller elektrolyttløsning. 
 
Dersom babyen får væske av flaske, kan det fortsette med sin vanlige morsmelkerstatning. Ikke fortynn melken. Gi barnet ditt vann eller rehydreringsvæske i tillegg til morsmelkerstatning.
 
Små slurker hvert femte minutt er bedre enn å prøve å få barnet til å drikke mye på en gang.​

Behandling ved diaré hos barn

Væskebehandling hjelper kroppen å erstatte væske og salter, men stopper ikke diaré. Elektrolyttløsning hindrer at barnet blir dehydrert. Dette er den tryggeste behandlingen, og det skal prøves først.

Elektrolyttløsning selges på apoteket som pulver eller selvoppløselige tabletter som du fortynner i vann. Det er god dokumentasjon på at elektrolyttløsning bidrar til å forebygge og behandle dehydrering forårsaket av diaré. De har ingen kjente alvorlige bivirkninger, men noen barn liker ikke smaken.

På sykehus kan barnet få elektrolyttløsninger intravenøst, altså fra et drypp og gjennom et lite plastrør i armen eller gjennom et rør som går inn i nesen og ned i magen. Begge deler fungerer godt, men det kan være ubehagelig.

Legemidler

Antibiotika virker kun på bakterieinfeksjoner, så de hjelper vanligvis ikke ved diaré. Leger anbefaler ikke diarédempende medisiner som loperamid. Disse legemidlene kan ha uheldige bivirkninger for barn.

Andre behandlinger

Babyer som har hatt diaré i lang tid, kan ha nytte av laktosefri melk mens de kommer seg. Laktosefri melk kan være lettere å fordøye for babyer som har hatt diaré. Det mangler imidlertid forskning på at dette er bedre enn standard pulvermelk. Laktosefri melk skal ikke gis til barn med kjent allergi mot kumelkproteiner. Spør på apoteket om hvilken morsmelkerstatning som passer for barnet ditt.

Hvordan vil det gå?

De fleste barn som har diaré, blir bedre i løpet av en uke. De kan vanligvis behandles hjemme.

Kontakt lege hvis barnet viser tegn på dehydrering, dårlig almenntilstand, blod i avføringen eller får mer enn 38,5 °C i feber.

Dersom barnet begynner å bli dehydrert, kan det bli nødvendig med innleggelse på sykehus for væskebehandling og overvåkning. De fleste barn kommer seg raskt med tidlig behandling.