Tuberkulose

Tuberkulose er en alvorlig infeksjon. Den spres med ørsmå dråper i hosten til folk som har lungetuberkulose. Hvis du har blitt syk med tuberkulose, trenger du antibiotikabehandling i minst seks måneder.

Sengeliggende kvinne med tuberkulose
Foto: Charlie Drevstam / Johnér

​​​​​​​​Tuberkulose er en sykdom forårsaket av bakterier. Den rammer oftest lungene, men kan også ramme andre organer i kroppen. For eksempel er det mulig å få hjernehinnebetennelse, betennelse i beinmarg, lymfeknuter, tarmer, urinveier, hjertet og binyrer.

Bakteriene som forårsaker tuberkulose, kan ligge latent i kroppen i lang tid - til og med år - uten å gjøre deg syk. Dette kalles latent tuberkuloseinfeksjon, og en person med latent tuberkuloseinfeksjon er ikke smittefarlig.

Symptomer på tuberkulose

​De viktigste tegnene på tuberkulose i lungene er:​

  • En hoste som varer mer enn et par uker

  • Feber

  • Tap av appetitt

  • Utilsiktet vekttap

  • Generell følelse av å være syk

  • Svette om natten

Noen mennesker får brystsmerter, føler seg kortpustet eller hoster til og med opp blod, men disse symptomene er mindre vanlige.

Legen din kan foreslå røntgenundersøkelse av brystkassen (røntgen thorax) for å se etter tegn på tuberkulose. Du vil også bli bedt om å hoste opp slim for å bli testet for bakterier.​

Behandling av tuberkulose

​For å kurere tuberkulose trenger du minst seks måneders behandling med antibiotika. Det er veldig viktig å ta medisinene slik legen din gir beskjed om. Å avslutte behandlingen for tidlig eller ikke ta full dose kan gjøre det mulig for bakterier å overleve og bli resistente mot antibiotika.

Du vil starte med to måneders intensiv behandling med fire typer antibiotika. Den vanlige kombinasjonen inneholder virkestoffene isoniazid, rifampicin, pyrazinamid og etambutol. Du vil så få ytterligere fire måneders behandling med bare isoniazid og rifampicin, det vil si seks måneders behandling totalt. Hvis tuberkulosen har spredt seg utenfor lungene, trenger du behandling enda lenger, vanligvis ni til 12 måneder.

Personer du har kommet i nærkontakt med de to foregående årene, kan bli innkalt til undersøkelse. Dette blir igangsatt og koordinert av smittevernansvarlig i kommunen. Barn under fem år eller immunsvekkede i husstanden eller nær omgangskrets blir anbefalt behandling uansett, for sikkerhets skyld.

Selv etter at du har startet behandling, kan du smitte andre mennesker med tuberkulose. Legen din vil forklare deg nøyaktig hva du må gjøre, men du vil sannsynligvis bli nødt til å oppholde deg hjemme eller i et isolert rom på sykehus. Du vil være mindre smittsom etter noen ukers behandling.

Du trenger regelmessige tester under behandlingen for å sikre at antibiotikaene virker, og for å se etter bivirkninger. Du må hoste opp slim for å bli testet for å sikre at du responderer på behandlingen. Du må også ta blodprøver for å sikre at tuberkulosemedisinene ikke skader leveren og nyrene.

Hvis behandlingen ikke tar knekken på infeksjonen, kan den type tuberkulose du har, ha blitt resistent mot de antibiotikaene du tar. Legen vil sannsynligvis legge ytterligere to medikamenter til kombinasjonen du tar.​

Blir jeg frisk?

​Tuberkulose er en livstruende sykdom hvis du ikke får behandling. Med behandling vil de fleste mennesker bli helt bra. Tuberkulose er farligere for eldre mennesker og mennesker med et svekket immunforsvar.​​