Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Lungebetennelse

Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon med bakterier eller virus i lungene. Du kan bli svært syk av lungebetennelse. Det er derfor viktig å komme raskt til behandling.

Lungebetennelse er en infeksjonen som skaper betennelse i lungene og gjør det vanskeligere å puste.​​
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​Lungebetennelse er vanligvis forårsaket av en infeksjon med bakterier eller virus. Infeksjonen skaper betennelse i lungene og gjør det vanskeligere å puste.​​

Symptomer på lungebetennelse

Lungebetennelse er en alvorlig tilstand. Symptomene er feber, hoste og tung pust. Det er vanlig å føle seg trett og svak og miste lysten til å drikke og spise. Noen får vondt i brystet når de trekker pusten eller når de puster ut. Det kan skje ved betennelse – pleuritt – mellom lungehinnene. Noen ganger hemmes oksygenopptaket, og det er en svært farlig tilstand.

 • Ved blålig skjær på leppene eller fingerneglene skal det ringes 113 umiddelbart.

 • Forvirring kan også være et tegn på at du ikke får nok oksygen. Da er det også viktig med øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Dette kan du selv gjøre

Lungebetennelse må tas alvorlig – også hos unge og i utgangspunktet friske mennesker. Det er noen enkle tiltak som kan gjøres for å bidra til å bli fortere frisk:

Hvile er viktig. Det anbefales å være i aktivitet når du føler deg bedre, men ikke press deg. Ikke gjør noe du ikke føler deg frisk nok til å gjøre. Hvis du er sengeliggende, bør du snu deg rundt minst en gang i timen når du er våken.

Pust dypt 5 til 10 ganger og host kraftig et par ganger. Det hjelper å få opp slim fra lungene. Ved feber eller smerter, kan reseptfrie smertestillende som paracetamol eller ibuprofen brukes. Instruksjonene på pakningen må følges. Det kan være skadelig å ta for mye.

Det anbefales vanligvis å drikke rikelig slik at du ikke blir dehydrert. Dersom du røyker kan det være lurt å slutte. Røyking er skadelig for lungene og øker sannsynligheten for en ny lungebetennelse.

Behandling av lungebetennelse

Ved en bakteriell lungebetennelse, gis antibiotikabehandling så raskt som mulig. Antibiotika er bakteriedrepende legemidler. Som oftest er det bakterier som forårsaker lungebetennelse. Antibiotikakuren tas vanligvis i tablettform, alternativt intravenøst hos pasienter på sykehus.  Noen studier har vist at 9 av 10 som tok antibiotika, ble friske eller følte seg bedre etter to uker. Hvis det ikke er bedring et par dager etter oppstart av behandling, bør lege kontaktes. Skifte av antibiotikum bør vurderes.

Bivirkninger av antibiotika

Det er veldig viktig at hele tablettkuren fullføres selv om du begynner å føle deg bedre. Hvis den ikke fullføres, kan lungebetennelsen komme tilbake.

Antibiotika kan gi bivirkninger. De vanligste er sykdomsfølelse, oppkast og diaré. Noen får utslett som skyldes en mild allergisk reaksjon. Det er oftest ikke alvorlig, men legen bør orienteres. Mer alvorlige allergiske reaksjoner kan også forekomme. Legen bør orienteres om du er allergisk mot visse typer antibiotika. Antibiotika har ikke effekt hvis lungebetennelsen skyldes et virus, men får du en tilleggsinfeksjon med bakterier vil antibiotika hjelpe.

Behandling hjemme eller på sykehus

De fleste som rammes av lungebetennelse behandles hjemme av fastlegen, men 1 av 6 er for syke til det. Legen kan vurdere behandling på sykehus som nødvendig for eldre eller de som er for syke til å være hjemme. På sykehuset vil det sannsynligvis bli gitt intravenøs væske gjennom et drypp i armen. Det vil hindre dehydrering (uttørring) hvis du er for syk til å drikke. Temperaturen og pusten vil bli sjekket regelmessig. Ved sykehusinnleggelse bør du stå opp av sengen og bevege deg litt så snart du er sterk nok til det. Lungene kan trenes ved å puste dypt eller blåse gjennom et rør ned i en flaske med vann. Spør legen om hvor mye du bør bevege deg og hvorvidt pusteøvelser kan være til hjelp.

Er det nødvendig med vaksine?

Lungebetennelse forårsakes av en infeksjon i lungene. Det kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller ved dårlig helse. Leger anbefaler derfor vaksiner som forhindrer lungebetennelse til noen grupper mennesker.

To vaksiner kan beskytte deg mot lungebetennelse (pneumoni). Den ene kalles pneumokokkvaksine. Den andre er influensavaksine. Det høres kanskje rart ut at en influensavaksine kan forebygge lungebetennelse, men influensa svekker kroppen. Dette øker sannsynligheten for andre sykdommer, blant annet lungebetennelse.

Pneumokokkvaksine

Forskning viser at pneumokokkvaksinen beskytter mot at bakteriene sprer seg i lungevevet og til andre deler av kroppen.Pneumokokkvaksinen er utviklet for å beskytte mot de vanligste bakteriene som gir lungebetennelse. Bakteriene i vaksinen er døde og kan ikke skade deg.

Pneumokokkvaksinen kan ikke gi deg lungebetennelse eller andre sykdommer.Armen din kan bli øm og sår der du får sprøyten. Temperaturstigning og ledd- eller muskelsmerter er mulige bivirkninger. For eldre personer anbefales revaksinasjon etter ca. 10 år. Noen mennesker med nedsatt immunforsvar eller problemer med milten trenger en dose til etter fem år. Spør legen din dersom du tror dette kan gjelde deg.

Influensavaksine

Hvis du får influensa, øker sjansen for at du pådrar deg lungebetennelse (pneumoni). Dersom du tar influensavaksinen, kan det også redusere risikoen for å få lungebetennelse.

Det er forskning som viser at eldre mennesker i sykehjem har mindre risiko for lungebetennelse hvis de tar influensavaksinen. Vaksinen tas årlig, vanligvis i oktober eller november. Influensavaksinen kan ikke gi deg influensa. Armen din kan bli øm ved innstikkstedet. Temperaturstigning og ledd- eller muskelsmerter er også mulige bivirkninger.

Hvilken vaksine bør du ta?

Pneumokokkvaksine for voksne anbefales dersom:

 • Du er 65 år eller eldre.

 • Du har hatt en pneumokokkpneumoni eller annen alvorlig pneumokokkinfeksjon.

 • Du har en kronisk sykdom som diabetes, hjerte- og karsykdom, nyresvikt, leversykdom eller problemer med eller mangler milten.

 • Du har en kronisk lungesykdom, for eksempel KOLS eller alvorlig astma.

 • Du har et nedsatt immunforsvar, for eksempel på grunn av cellegift, steroidebehandling eller du har hiv, aids, Hodgkins sykdom, leukemi eller benmargskreft.

Det lages en annen type pneumokokkvaksine for barn. Den anbefales for alle barn under to år, og er i Norge en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 2006. Vaksinen settes i tre doser når barnet er tre, fem og tolv måneder gammelt.

En influensavaksine anbefales hvert år hvis:

 • Du er 65 år eller eldre.

 • Du bor på alders- eller sykehjem.

 • Du har en kronisk sykdom, som diabetes, hjertesykdom, nyresykdom eller leversykdom.

 • Du har en lungesykdom, for eksempel KOLS eller alvorlig astma.

 • Du har et svakt immunforsvar eller et problem med milten din.

 

Hva vil skje videre?

​Lungebetennelse er alvorlig og kan bli livstruende, men med rask behandling blir de fleste helt friske. Ved lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen. Antibiotika virker ikke mot virus, men de fleste tilfeller av lungebetennelser som er forårsaket av virus vil gå over uten noen behandling. Hvis det er mistanke om at lungebetennelsen skyldes infeksjon med et influensavirus, er det mulig å få behandling som bidrar til å drepe viruset.

Det er mange faktorer som påvirker rekonvalesenstiden, blant annet alderen og helsen. Unge som har god helse, vil sannsynligvis fort bli bedre. Ved rask oppstart av behandling oppleves ofte bedring i løpet av et par dager. Det vil ta litt lengre tid før formen er like god som før lungebetennelsen. Eldre og mennesker med andre helseplager kan oppleve at det tar flere måneder før de blir helt friske. Det bør vurderes å ta et røntgenbilde av lungen for å være sikker på at infeksjonen er borte  hos de som er over 50 år eller røyker.