Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Falsk krupp

Falsk krupp er en vanlig akutt tilstand hos småbarn. Tilstanden kjennetegnes ved en karakteristisk «bjeffende» hoste, og kommer oftest i forbindelse med en forkjølelse (virusinfeksjon).

Falsk krupp rammer småbarn og kjennetegnes ved en karakteristisk ”bjeffende” hoste.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Ved falsk krupp sitter problemet i området rundt strupehodet, altså oppe i halsen, og har ingen ting med astma å gjøre, som sitter nede i luftrørene i lungene.

Etter at sykdomsperioden er over, er barnet helt friskt, men mange barn får falsk krupp igjen ved neste forkjølelse.

Årsaker til falsk krupp

​Mange ulike forkjølelsesvirus kan forårsake falsk krupp. Virusene smitter mellom personer, men ikke alle barn får falsk krupp. Det finnes ingen vaksine eller medisin som kan hemme slike virus. Viruset angriper de øvre luftveiene og forårsaker hevelse i slimhinnene. 

Hevelse i slimhinnene som dekker strupehodet og stemmebåndene medfører heshet og den karakteristiske hosten. Hevelsen i de øvre luftveier blir mer uttalt når barnet ligger flatt, og derfor kommer symptomene oftest om natten.

Tidligere forekom en farlig bakteriell infeksjon i strupelokket, såkalt epiglottitt, med symptomer som kunne ligne på falsk krupp, men etter at HiB-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet, er slike infeksjoner blitt svært sjeldne.

Symptomer på falsk krupp

​Sykdommen begynner som regel med litt feber og vanlige forkjølelsessymptomer. Etter hvert tilkommer heshet, problemer med å puste inn og den karakteristiske hosten som minner om en hund som bjeffer. 

Barnet våkner ofte etter noen timers søvn med kraftig hoste og pusteproblemer. Hosten og innpust-problemene kan være svært støyende og plagsomme, og det kan virke som om barnet ikke får nok luft, men tilstanden er kun i meget sjeldne farlig for barnet.

Behandling av falsk krupp

​Når barnet blir tatt opp av sengen og settes i en loddrett stilling, blir ofte symptomene raskt bedre. Det anbefales at man tar opp barnet og lar det puste inn kald luft, ved å åpne et vindu eller eventuelt åpne fryseren og puste inn den kalde luften derfra. Den kalde luften får blodårene i slimhinnene til å trekke seg sammen og dermed går hevelsen ned.

Det anbefales at barnet ligger med hodet høyt når det sover og med kald luft i rommet (ta eventuelt på litt ekstra klær).

Dersom symptomene er svært uttalte, finnes det medikamenter som kan lindre plagene. Lege kan gi inhalasjoner med såkalt racemisk adrenalin, som forbigående reduserer hevelsen raskt. I noen tilfeller vil legen velge å gi kortison i 1-3 dager, som gir bedre effekt.

Når må lege oppsøkes raskt?

Hvis barnet ikke blir bedre av at det blir tatt opp og får puste kald luft, men fortsetter å ha tydelige pusteproblemer, bør du oppsøke lege for nærmere undersøkelse og eventuell behandling.

​Dersom barnet vil sitte oppreist eller foroverlent, sikler og har tydelige pusteproblemer, må du også kontakte lege raskt, eventuelt ringe 113.​

Er falsk krupp farlig?

​En episode med falsk krupp kan vare noen timer. Barnet blir gjerne bedre om dagen, men symptomene kan komme tilbake flere netter på rad i forbindelse med en forkjølelse.

Når barnet vokser blir strupehodet og resten av luftveiene større, og det skal mer til før det i forbindelse med en forkjølelse blir så trangt at man utvikler falsk krupp. Derfor blir de aller fleste barna kvitt dette problemet når de blir eldre.​