Etter at behandlingen er avsluttet skal du på kontroll hver tredje til sjette måned i minimum fem år. Alle går til kontroll på et av landets sarkomsentre.
Godartede bløtvevssvulster som vokser aggressivt bør behandles og kontrolleres på samme måte som sarkomer.
Hva skjer på kontrollene?
På kontrollene snakker du med legen om eventuelle symptomer og blir undersøkt om det er tegn på at sykdommen har kommet tilbake.
Det er viktig å gjøre legen oppmerksom på nye symptomer eller endringer, så det kan vurderes eventuell behandling eller lindring. Hvilke undersøkelser som foretas avhenger av sykomsforløpet og hvilken behandling du har fått.
Ved amputasjon
Bandagist kan justere en eventuell protese. Hvis du har gjennomgått en amputasjon, skal protesen tilpasses jevnlig.
Vurdering av behandling
Ved kontrollene kan legen også forsikre seg om at behandlingsforløpet har vært tilfredsstillende. Hvis man har fått en ny type behandling (utprøvende behandling), vurderer legen om alt er forløpt som planlagt eller om behandlingen krever endringer.
Vær oppmerksom på kroppens signaler
Oppdager du nye symptomer eller blir bekymret mellom kontrollene bør du henvende deg til den avdelingen du går til kontroll.
Henvend deg på sarkomsentret dersom
- du oppdager en kul
- en kjent kul plutselig endrer størrelse og konsistens
Vær særlig oppmerksom, hvis kulen
- vokser raskt
- sitter dypt (i muskulaturen eller dypere)
- er større enn fem cm i diameter
- kommer igjen etter å ha blitt fjernet
Hvis sarkomet sitter inni et organ vil symptomene avhenge av hvilket organ som er rammet:
Spørsmål til legen
Kontrollene er en god anledning til å snakke med legen om spørsmål du har, bekymringer og problemer. Det er en god idé å skrive ned spørsmålene på forhånd og du kan også ta med en pårørende.
Behandling av bivirkninger eller gener
Legen kan forsøke å behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller oppståtte gener. Du kan også få justert medisinene dine hvis det er behov for det.
Hvis du har problemer etter avsluttet behandling kan du få gode råd om for eksempel mat, livsstil eller hjelpemidler og bli henvist til andre fagpersoner som kan hjelpe.
Undersøkelser for tilbakefall
- Ved sarkomer som ikke sprer seg, blir du undersøkt for å se om kreften er kommet tilbake (lokalrecidiv).
- Hvis sarkomer sprer seg, skjer det overveiende med blodet og da oftest til lungene. Ved høymaligne sarkomer som kan spre seg blir det derfor tatt et røntgenbilde av lungene. Røntgen kan eventuelt suppleres med en CT-scanning.
- Hvis sarkomet har sittet i bekkenet eller i kroppen får man ofte jevnlig tatt en MR eller CT. Hvis det er vanskelig å stille diagnosen kan det bli tatt en PET-CT-scanning.
Rehabilitering
Rehabilitering er hjelp og opptrening for å komme tilbake til hverdagen så raskt og godt som mulig, og hjelp til å håndtere endringer som følger av sykdommen og behandlingen.
Seneffekter
Flere mennesker opplever at livet endrer seg, mentalt så vel som fysisk, i forbindelse med kreftsykdom og behandling. Yteevne og energinivå kan bli redusert, noe som også kan gå ut over seksuallivet. Dette kan vedvare i lang tid etter behandling er avsluttet. Arbeidsevne og arbeidsliv kan bli påvirket. Dette kan også vedvare.
Her kan du lese mer om tretthet og utmattelse/fatigue (unormal tretthet) og andre seneffekter.
Fertilitetsproblematikk
Problemer med fertilitet kan være en konsekvens av cellegiftbehandling og stråleterapi. En del pasienter kan likevel bli foreldre på normal måte. Menn får tilbud om nedfrysing av sæd før cellegiftbehandling, slik at man kan forsøke assistert befruktning i ettertid. Nedfrysing av egg hos kvinner er foreløpig på utprøvingsstadiet, og tilbys ikke rutinemessig. Du kan lese mer om fertilitetsproblematikk under seksualitet.