Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Gonoré

Gonoré er en infeksjon som smitter fra person til person ved sex. Den kan føre til alvorlige helseproblemer, men er vanligvis lett å behandle. Sikker sex beskytter mot sykdommen.

gonoré smitter ved samleie, og ungdom er utsatt.
Foto: Hans Bjurling / Johnér

​​​​​​​​​Gonoré er en infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae. Bakteriene overføres ved sex.

 • Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler.
 • Hos menn rammes oftest urinrøret, som fører urinen fra blæren og ut.
 • Smitten kan overføres ved oralsex og analsex, så vel som ved vaginal sex. Derfor kan sykdommen også påvirke hals/svelg eller endetarm.
 • Infisert væske fra kjønnsorganet i øyet kan gi øyeinfeksjon.

Noen ganger kan gonoré spre seg i kroppen din. Nyfødte babyer kan få øyeinfeksjoner hvis de blir smittet under fødselen. Dette kan føre til blindhet hvis infeksjonen ikke behandles med antibiotika.

Hva er symptomene på gonoré?

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer.

Symptomer hos kvinner:

 • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
 • brennende smerte når du tisser
 • smerter i nedre mageregion
 • blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Symptomer hos menn:

 • brennende smerte når du tisser
 • trang til å urinere ofte
 • væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: «dryppert».
 • ømme testikler
 • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Du kan få vondt i halsen hvis du har gonoré her. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.

Slik unngår du å bli smittet av gonoré

Gratis undersøkelse ved mistanke om gonoré

Hvis du tror du kan ha gonoré, bør du kontakte lege eller en klinikk for seksuell helse. Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

En lege vil undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret og/eller livmorhalsen for å teste om du har gonoré. Prøven kan sendes til et laboratorium og du kan få svar i løpet av noen dager. Legen kan også se på prøven i mikroskop og av og til gi et svar med en gang.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber. Testene viser om symptomene dine skyldes gonoré.

Tidligere partnere må også testes

Hvis testen viser at du har gonoré, bør siste partner, og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste månedene, også testes for gonoré.

Gratis behandling av gonoré

Gonoré behandles med antibiotika. Antibiotika er legemidler som dreper bakterier. Du trenger sannsynligvis bare én dose. Antibiotika som vanligvis brukes mot gonoré i Norge, er Ceftriakson 500 mg som injeksjon i setemuskel som engangsdose. Dette er lettest tilgjengelig på klinikker for seksuell helse. ​

Noen ganger gir man behandling etter at prøvesvar foreligger. Da kan det være aktuelt å behandle med  amoksicillin eller ciprofloksasin. Har du blitt smittet i Sørøst-Asia, kan bakteriene være motstandsdyktige, og da brukes ofte ceftriaxon, spectinomycin eller cefixim.

Dersom gonoré har spredd seg i kroppen, må du ta antibiotika i minst én uke. Du kan også få antibiotika intravenøst, og må da overnatte på sykehuset. Antibiotika fører vanligvis ikke til alvorlige bivirkninger, men du kan få urolig mage, magesmerter og diaré.

Andre ting du trenger å vite

 • Hvis du har gonoré, kan du også ha fått klamydia, en annen seksuelt overførbar sykdom.
 • Du kan bli testet og få behandling for begge infeksjoner. Noen leger er bekymret for at noen mennesker ikke kommer tilbake når prøvesvarene foreligger, og behandler dem derfor med en gang. Klamydia behandles også med antibiotika.
 • For å minimere risikoen for å få gonoré på nytt, frarådes sex inntil sykdommen er behandlet og ​kontrollprøver er negative.

Hvordan går det meg?

Gonoré er vanligvis enkelt å behandle, kan sykdommen kan føre til alvorlige helseproblemer hvis den ikke blir behandlet.

Kvin​ner

Gonoré som ikke behandles, kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Når dette skjer, kalles det akutt bekkeninfeksjon. Bekkeninfeksjon kalles det også bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. 

​Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får bekkeninfeksjon. Bekkeninfeksjon kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig for deg å bli gravid eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, på fagspråket kalt ekstrauterin graviditet, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Det er farlig og svangerskapet må avsluttes.

​​Men​n

Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré fordi de fleste har symptomer og derfor oppsøker lege. Men hvis du går ubehandlet, kan gonoré spre seg til testiklene og prostata. Dette kan være smertefullt. Du kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen. Dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader.