Vorter

Vorter er vanligvis smertefrie og ufarlige, og kan bli borte av seg selv eller behandles. Hos noen blir de værende. Det kan hende du må forsøke flere behandlingsformer for å bli kvitt vortene.

Vorter er stort sett ufarlige, men kan være sjenerende.
Foto: iStockphoto

Vorter er utvekster på huden og kalles på fagspråket ofte verrucae. De er vanligvis hudfargete, harde og har en ujevn overflate. Vorter forårsakes av flere typer virus. Barn får det ofte på fingrene. Fotvorter opptrer ofte hos både barn og voksne. Fotvorter spres vanligvis i fellesdusjer og garderober; for eksempel i svømmehaller og treningssentre. Vortevirus kan også spre seg direkte fra person til person, men dette er sjeldnere.

​Hvordan hindre at du får vorter?

Gummisokker og sandaler forebygger fotvortesmitte på steder der mange går barbent.

Hvis vortene ikke plager deg, kan du vente til de forsvinner av seg selv. Dette kan imidlertid ta måneder og noen ganger år. Hvis du ønsker at vortene skal forsvinne raskere, er behandling mulig. De kan dessverre være vanskelig å behandle, og ofte må du prøve flere typer behandlinger.

Hva kan du selv gjøre for å bli kvitt vortene?

Det finnes flere typer vortebehandling som er reseptfrie og som virker, men noen kan irritere huden og i verste fall gi arr. Du bør derfor unngå å bruke dem i ansiktet. Spør legen din hvis du er i tvil.

Salisylsyre finnes som et liniment som pensles på vortene hver dag. Det dannes en film over vorten. Du må dekke den til med plaster. Når du bruker salisylsyre, bør du forsiktig skrape bort vorten med en fil én gang i uken. Vortene forsvinner, ifølge forskningsstudier, hos minst 6 av 10 som bruker middelet i 6–12 uker.

Det finnes også spraybokser med frysemiddel som kan kjøpes på apoteket. Disse kan brukes til kryobehandling, dvs. frysebehandling. Produktene fra apoteket har imidlertid ikke samme effekt som frysebehandlingen leger utfører. Sprayboksfrysing er dårlig dokumentert.

En annen behandling er å sette på en bit med kraftig teip (Duct tape/industriteip) over vorten. Hvis teipen begynner å løsne, må du skifte det ut. Etter en uke tar du av teipen og skraper bort vorten med en fil. Deretter setter du på ny teip igjen. Det er usikkert hvor effektiv denne behandlingen er.

Behandling av vorter

Legemidler

Hvis vortene dine er spesielt vanskelige å fjerne, kan noen leger tilby en behandling som hjelper immunforsvaret. Et legemiddel kalt dinitroklorobenzen pensles på vorten, evt. sprøytes inn. 8 av 10 som får denne behandlingen, blir kvitt vortene. Behandlingen er imidlertid ikke vanlig og kan gi alvorlige bivirkninger.

Frysebehandling

Legen kan frysebehandle vorter i 10–30 sekunder med flytende nitrogen. Forskningen gir ikke entydig svar på hvor effektiv denne behandlingen er. Frysebehandling kan være smertefull og kan en sjelden gang forårsake blemmer og arr.

Lysbehandling

Ved lysbehandling pensler legen et middel på vorten som gjør den følsom for lys. Lys- eller laserbehandling kan deretter ødelegge vorten, men det finnes lite forskning på dette. I følge forskningen som foreligger kan det tyde på at lysbehandling virker like godt som salisylsyre og er bedre enn frysebehandling. Det kan imidlertid gi smerter og en brennende følelse i flere dager etterpå.

Annen behandling

Mange andre behandlingsformer har blitt utprøvd mot vorter bl.a. å skjære dem bort eller fjerne dem med laser. Heller ikke her kan forskningen gi sikre svar på hvor effektivt dette er.

​Forsvinner vortene helt?

​En studie har vist at 9 av 10 barn som hadde vorter da de var elleve år, var kvitt dem innen de var fylt 16. Andre studier har vist at vortene forsvant hos 2 av 3 innen to år. Hos noen blir vortene imidlertid ikke borte av seg selv, og det kan hende du må forsøke flere behandlingsformer.