Skabb - en kløende hudinfeksjon

Skabb er en hudinfeksjon som klør ekstremt. Den forårsakes av små dyr som kalles skabbmidd. På apoteket får du effektive legemidler mot skabb.

Skabb forårsakes av midd, som blant annet finnes i sengetøy.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Skabb overføres mellom mennesker. Midden bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen. Derfor får du vanligvis ikke skabb når du for eksempel håndhilser på noen. Det er mer sannsynlig at du blir smittet av personer du har mye fysisk kontakt med i lengre perioder av gangen.

Midden bor bare på mennesker. De kan overleve i sengetøy, håndklær og klær, men ikke særlig lenge. Det er mulig å bli smittet ved å håndtere infisert tøy, men det er uvanlig.

Symptomer på skabb

​Skabb gir kløe fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden. Det kan imidlertid ta flere uker før kløen oppstår. Du får også et utslett som ser ut som små innsektsstikk eller kviser. Hvis du klør mye, kan du få skorpebelagte sår.

Du kan klø over hele kroppen, men voksne får som oftest bare utslett på noen få steder. Barn får oftere utslett over hele kroppen.

Midden kan vanligvis ikke ses med det blotte øye. De lager imidlertid tunneler i huden der de legger egg, og noen ganger kan tunnelene ses som fine sølvaktige linjer i huden.

De som har svekket immunforsvar kan få en mer alvorlig form for skabb. Dette kalles av historiske årsaker norsk skabb eller "scabies norwegicus". Utslettet er skjellete og skorpebelagt og dekker et langt større hudområde enn vanlig skabb.​

Behandling av skabb

Dersom du tror du har skabb, bør du oppsøke fastlegen din. Du trenger behandling som kan drepe midden. Siden skabb overføres ganske lett, må de du bor sammen med og eventuelle seksualpartnere også behandles.

De fleste legemidlene kommer i kremform eller som lotion. Barn og eldre må smøre disse på hele kroppen, også i ansiktet og på hodet. Andre trenger stort sett ikke å smøre inn hode og ansikt. Behandlingen må kanskje gjentas en dag eller en uke senere. Dersom du ikke er grundig nok eller bruker produktet feil, kan det hende det ikke virker.

Permetrin fjerner skabben hos nesten alle. Du kan få slike produkter reseptfritt på apoteket. Du bør imidlertid spørre en lege eller sykepleier om du har skabb før du starter behandlingen. Bivirkninger ser ut til å være sjeldne, men du kan få stikkende ubehag, kløe eller rødme i huden. Legen kan også gi deg et legemiddel som demper kløen.

Barn under to år bør behandles under legetilsyn. Alternativ behandling til småbarn er benzylbenzoat eller dixantogen i vaselin. Spedbarn kan behandles med perubalsam i vaselin eller med benzylbenzoat.

Sengetøy og tøy som brukes tett mot kroppen, bør skiftes og vaskes​.

Blir du kvitt skabb?

​En krem eller lotion kurerer vanligvis sykdommen, men du kan fortsatt klø i noen dager etter at behandlingen har drept midden.

Skabb gir som hovedregel ingen langvarige helseproblemer, men du kan få bakterieinfeksjon hvis du klør og får sår i huden.