Seboreisk eksem

Det finnes forskjellige varianter av eksem. En variant kalles seboreisk eksem (sebore). Denne hudsykdommen oppstår som oftest i hudfolder, rundt munn og nese eller der det er hår, for eksempel i hodebunnen.

Seboreisk eksem er en hudbetennelse. Årsakene til eksemet er ikke fullt ut forstått, men en årsak er sannsynligvis en gjærsopp.
Foto: iStockphoto

​​​​​​​Seboreisk eksem gir betent og skjellende hud. Den betente huden finner du oftest på kroppsdeler med hår eller hudfolder. Det er her det finnes mest talgkjertler. Disse kjertlene lager talg som smører huden.

Årsakene til eksemet er ikke sikkert, men en årsak er sannsynligvis en gjærsopp. Soppen heter malassezia furfur og forekommer naturlig på kroppen. Enkelte mennesker har trolig et immunforsvar (kroppens forsvarssystem) som overreagerer på soppen og dermed skaper betennelse. Immunforsvaret skal vanligvis beskytte oss mot sopp, bakterier og andre mikrober.

​Symptomer på seboreisk eksem

Hovedsymptomet ved seboreisk eksem er skjellende hud som kan være fet og ofte rød og irritert. Betente hudområder ligner solbrenthet.

Det er vanlig å ha utslett i ansiktet, spesielt rundt nesen, ved øyenbrynene og i munnvikene. I tillegg er det vanlig med flassende eksem på brystet, i ørene, armhulene og i lyskene. Seboreisk eksem i hodebunnen kan føre til mye flass.

Huden klør ofte. Det er viktig å unngå å klø da det kan føre til små sår som igjen kan bli betente.

​Behandling av seboreisk eksem

Seboreisk eksem er ikke farlig, men kan oppleves som skjemmende. De to vanligste behandlingene er soppdrepende krem og kortisonkrem. Disse brukes ofte hver for seg, men ved behov kan legen forskrive en kombinasjonsbehandling.

Et enkelt kjerringråd er å bruke desinfeksjonssprit på området to-tre ganger daglig. Alkohol dreper sopp og bakterier. Dersom huden blir tørr, kan du ta på litt fuktighetskrem.

Legemidler 

Behandling med ketokonazol

Soppdrepende kremer kan bedre eksemet ved å drepe gjærsoppen som vokser på huden. Ett legemiddel er ketokonazol, ett annet er ketokonazolsjampo som noen leger anbefaler til ansiktsvask. Opplever du at legemiddelet irriterer huden, kan du spør legen om du kan bytte til et annet. Unngå å få kremen i øynene.

Kortisonkrem eller salve

Ved alvorligere betennelse kan legen anbefale bruk av en kortisonkrem eller -salve, gjerne i tillegg til et soppmiddel. Hydrokortisonkrem er et mildt steroidprodukt, som anbefales ofte til ansikt. Betametason er en sterkere kortisonkrem, og brukes på kroppen.

Kortisonkrem kan ha bivirkninger, men ved bruk i korte perioder er disse sjeldne. Mulige bivirkninger er tynnere hud og små endringer i hudfarge. Kortisonkrem frarådes å bruke rundt øynene, neseborene og munnen.

Kalsinevrinhemmere

Kalsinevrinhemmere er en annen type legemiddel som kan brukes i lokalbehandling av seboreisk eksem. Legemiddelet tynner ikke ut huden, og kan derfor være et alternativ for pasienter som har fått tynnet ut huden av kortinsonkrem. Langtidsbruk av kalsinevrinhemmere har vært knyttet til kreft, så noen leger kan derfor være tilbakeholdne med forskrivning. 

Soppmidler i tablettform

Hvis eksemet er på store deler av kroppen og kremene ikke virker, kan det behandles med soppmidler i tablettform. Det er vanligvis en hudspesialist som igangsetter denne behandlingen.

Behandlingen anbefales sjelden på grunn av alvorlige bivirkninger.

Blir man kvitt seboreisk eksem?

For mange er seboreisk eksem noe som kommer og går over tid. Behandling kan hjelpe, men må ofte gjentas ved nye utbrudd av utslett. Noen legemidler kan brukes jevnlig for å forhindre at utslettet blusser opp igjen. Drøft varighet av behandlingen med legen din.

Noen opplever at eksemet blir verre i perioder med mye stress eller dårlig søvn. Det kan også bli verre om vinteren eller ved bruk av antibiotika. Sollyset om sommeren gir bedring hos mange.