Neglesopp

Hvis neglene dine blir sprø og gulhvite, kan de være infisert med sopp. Neglesopp kan være skjemmende, men er ikke farlig. Det finnes god behandling.

Neglesopp kan gjøre neglene dine gule eller hvite. Det er skjemmende, men ikke farlig.
Foto: iStockphoto

Neglesopp er en soppinfeksjon i neglene. Soppen som forårsaker disse infeksjonene, lever på varme, fuktige steder, for eksempel i dusjen og på gulvene i svømmehaller og garderober. Tidligere trodde man at det var umulig å behandle infeksjonen, men i dag finnes behandling for de fleste. Jo raskere den behandles, jo lettere er den å bli kvitt.

Neglesopp blir også omtalt som tinea unguium. Det finnes forskjellige typer sopp som kan gi soppinfeksjon på flere deler av kroppen, ikke bare neglene.

​Symptomer på neglesopp

Neglene kan bli sprø og tykke, hvite og gule. Huden rundt neglen kan bli rød. Noen ganger faller neglen av. Infeksjonen er vanligere på tærne enn på fingrene. En fortykket negl kan gi smerter. Hvis tærne er hardt rammet, kan det være vanskelig å gå. Noen ganger sprer soppen seg til tærne og fotsålen.

Dersom du har diabetes og tror du kan ha fått neglesopp, bør du oppsøke lege. Diabetes kan skade nerver og små blodårer i føttene. Det kan derfor ta lang tid før neglsoppen heles med behandling.

Når kroppens eget forsvar (immunforsvaret) er svekket, bør neglesopp tas alvorlig. Har du hiv eller aids eller får cellegift (kjemoterapi) eller andre immundempende midler, er du mer utsatt for infeksjoner. Da er det viktig å oppsøke lege med en gang hvis du får neglesopp.

Det kan tas en prøve av neglen for å avkrefte eller bekrefte at det er sopp. Prøven vil også vise hvilken type sopp det er.

​Hvordan behandles neglesopp?

Den mest effektive behandlingen mot neglsopp er reseptbelagte tabletter. Det er ofte nødvendig med behandling i flere måneder, ved alvorlige infeksjoner i inntil ett år. I Norge brukes oftest terbinafintabletter daglig i tre måneder, og da blir 6 av 10 kvitt neglsoppen. Dersom behandlingen fortsetter i seks måneder vil 9 av 10 bli soppfrie.

Legemidlene vil ikke endre neglens utseende på kort sikt. De dreper soppen slik at neglen etter hvert kan gro normalt ut igjen. Det tar flere måneder.

Alle type tabletter mot sopp har diaré og mageplager og mildt utslett som mulige bivirkninger, men det er ikke mange som får det. Det er heldigvis sjelden soppmidler gir alvorlige bivirkninger, men terbinafin kan gi alvorlig leverskade og i verste fall død. Risikoen er høyere hos personer med høyt blodtrykk, depresjon og schizofreni. Blodprøver som viser leververdier må derfor tas regelmessig under behandlingen. Ved kvalme, oppkast, tretthet, magesmerter eller mørk urin må det tas kontakt med lege.

Tablettene gir også en svært liten risiko for hjertesvikt. Kontakt derfor lege dersom du blir tung i pusten, går opp i vekt, hovner opp i føttene og føler deg svak og trett og noen ganger forvirret. På grunn av alvorlige bivirkninger ved bruk av terbinafin, velger noen heller å leve med neglsoppen og slipe ned en fortykket negl fremfor å ta tabletter.

Kremer, lotion og liniment

I Norge brukes først og fremst amorolfin neglelakk som lokalbehandling av neglesopp. Dette kan være et godt alternativ når soppen sitter på enkeltnegler og infeksjonen kun dekker ytterste to tredeler av neglen. Mulige bivirkninger er hevelse, kløe og smerte rundt neglen. Behandlingen må gjennomføres hver dag i flere måneder.

En annen lokalbehandling heter ciclopiroks. Behandlingstiden er oppgitt til seks måneder på fingernegler og ni til tolv måneder på tånegler.

Disse behandlingene gir færre bivirkninger, men er mindre effektive enn behandling i tablettform.

Dette bør du gjøre for å unngå neglesopp

Å holde hender og føtter tørre er den beste beskyttelsen mot neglesopp. Det finnes flere gode råd for å unngå soppinfeksjoner og forebygge smitte:

  • Ta av skoene når du er hjemme og la luft komme inn mellom tærne. Bruk sko som puster godt. Det er også viktig at skoene passer godt.
  • Ikke lån andres sko.
  • Bytt sokker hver dag, spesielt hvis det er varmt.
  • Tørk føttene godt, spesielt når du har dusjet eller badet andre steder enn hjemme.
  • Ikke lån andres håndklær.

Hvordan vil det gå?

​Behandlingen tar lang tid. Dersom neglene faller av, kommer de ikke tilbake før soppen er borte. Det kan ta inntil ett år. Hvis neglesoppen ikke plager deg, kan du la være å behandle den. Det er ikke farlig, men infeksjonen kan forverre seg over tid.