Leggsår

Leggsår kan være smertefulle og gror ofte sakte. Behandling hjelper imidlertid, og nesten alle sår blir til slutt bedre.

Et såkalt venøst leggsår er et sår på nedre del av leggen som ikke vil gro av seg selv, og oppstår ofte etter et slag mot huden.

Venøse leggsår er grunne, fuktige sår. De har ofte en rød eller gulaktig farge. De varierer i størrelser, og i noen tilfeller kan de gå rundt hele leggen. Hvis det dukker opp et ru, "ruglete" vev i såret, er det vanligvis et godt tegn. Det betyr at såret gror.

Denne informasjonen omfatter altså ikke behandlingen av andre typer leggsår, for eksempel diabetiske.

Behandling av leggsår

Det finnes behandling som kan forhindre leggsår og behandling som kan bidra til at de gror. Det finnes også ting en selv kan gjøre.

Stramme bandasjer (kompresjonsbandasje) rundt nedre del av leggen kan bidra til at såret gror. De blir vanligvis skiftet av en sykepleier én gang i uken. 

Bandasjene er noen ganger innsatt med stoffer som dreper bakterier. Det er viktig at bandasjene settes riktig på. Hvis de er for stramme, kan de klemme av blodforsyningen i beinet. Hvis tærne blir mørke, er bandasjen for stram. 

Ved leddgikt (reumatoid artritt) eller svært dårlig blodforsyning i beina, er det mulig at slike bandasjer vil bli frarådet. Av og til gir de også kløe. Ta dette opp med sykepleieren.

Oppblåsbare støvler eller gamasjer brukes noen ganger i stedet for bandasjer. De er mindre praktiske fordi det blir vanskeligere å bevege seg.

Hvis kompresjonsbandasje ikke virker, kan et legemiddel kalt pentoksifyllin bidra til at såret gror. Bandasjene må brukes i tillegg. Pentoksifyllin tas i tablettform. Forskningen viser at sårene hos rundt 2/3 av de som tok pentoksifyllin, hadde grodd i løpet av et halvt år. Noen få får bivirkninger av legemiddelet. I en studie sa 1 av 10 at de ble kvalme, fikk diaré eller forstoppelse av medisinene.

Det er svært viktig å holde såret rent. Varmt vann fra springen er vanligvis nok for å fjerne puss og dødt vev. Noen ganger bruker imidlertid leger og sykepleiere annen behandling for å få til dette. 

Dødt vev kan skrapes vekk med en skarpskje eller vaskes vekk med et kjemikalium. Unntaksvis plasseres spesielle larver i såret. Larvene spiser bare det døde vevet og lar det friske stå. 

I tilfeller med mye puss kan det av og til brukes en pumpe for å fjerne pusset. Det finnes ikke tilstrekkelig forskning på disse tiltakene til å si hvor mye det hjelper.

Dersom leggsåret er stort og ikke gror, kan det være aktuelt med en hudtransplantasjon. Det tas da en hudlapp fra en frisk del av beinet som legges over såret. Kompresjonsstrømper brukes etter operasjonen.

Nyere behandlingsalternativer mot leggsår er kunstig "hud" som brukes i stedet for bandasjer. Kjemikalier kan også få huden til å gro, ultralyd eller laserbehandling likeså. Disse behandlingsformene brukes imidlertid sjelden.

Kan man unngå leggsår?

Ved risiko for utvikling av et leggsår, anbefales det ofte at benene heves hver gang du setter deg ned. Det er også en god idé å heve fotenden av sengen litt. 

Aktivitet, et sunt kosthold og eventuelt vektreduksjon ved overvekt anbefales også. Dersom du røyker, bør du slutte. Prøv også å unngå direkte slag mot leggen.

Ved smerter fra såret, kan paracetamol og ibuprofen hjelpe.

Dersom du har hatt leggsår, kan kompresjonsstrømper brukes for å forhindre et nytt. De må brukes hele tiden. En studie viste at bare 2 av 10 som brukte slike strømper, fikk et nytt leggsår. Tallet var 5 av 10 hos de som ikke brukte dem.

Dersom du har åreknuter kan kirurgisk fjerning forhindre leggsår hos noen. I én studie fikk 1 av 10 av de som gjennomgikk kirurgisk behandling et nytt leggsår. Tallet var 3 av 10 hos de som ikke ble operert. Fjerning av åreknuter er ganske vanlig, men alle operasjoner innebærer en viss risiko, som blødninger og infeksjoner.

Gror såret helt?

Dersom behandlingen har god effekt, gror såret i løpet av tre måneder. Noen ganger tar det mye lengre tid. Denne type leggsår fører ikke til amputasjon.

Ved å bruke kompresjonsstrømper daglig etter tilhelingen kan du halvere risikoen for å få nye leggsår.