Helvetesild (Herpes zoster)

Helvetesild er en virussykdom som kan ramme alle som har hatt vannkopper. Sykdommen kan være svært smertefull, men med behandling kan du bli fortere frisk.

Helvetesild smitter ikke, men er en konsekvens av vannkopper.
Foto: iStockphoto

Helvetesild blir også kalt herpes zoster, og skyldes av varicella zoster-viruset. Det er et herpes-virus, men ikke likt de som gir infeksjon på leppene og på kjønnsorganet.

​​​​​​​Varicella zoster gir vannkopper. Etter at du har hatt vannkopper, trekker viruset seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer, fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.

Hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker, kan få helvetesild ved at viruset sprer seg ut langs nerven igjen og ender opp i huden.  

Viruset smitter ikke fra andre som har helvetesild eller vannkopper. Det er bare de som har hatt vannkopper tidligere som kan få helvetesild.​

Symptomer på helvetesild

Helvetesild gir følgende symptomer:

 • Sykdomsfølelse, tretthet og gjerne hodepine.

 • Prikking eller smerte i et hudområde som forverres ved berøring.

 • Utslett med små blemmer som bryter ut etter en dag eller to.

 • Utslettet er vanligvis bare på den ene siden av kroppen, og på det hudområdet som svarer til det området nerven dekker. Det kan for eksempel slå ut rundt midjen, på brystkassen eller i ansiktet.

 • Utslettet kan være svært følsomt og smertefullt.

Legen kan vanligvis stille diagnosen bare ved å se på utslettet og spørre om symptomene. Det er som regel ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser. I tvilstilfeller kan det tas en penselprøve som sendes til et laboratorium for undersøkelse.

Selvhjelp ved helvetesild

Helvetesild kan være svært ubehagelig. Dette kan du gjøre selv for å bedre situasjonen:

 • Hold utslettet rent og tørt.

 • Beskytt utslettet med en løs, ikke-klebrig bandasje.

 • Bruk luftige, løse klær.

 • Avkjøl utslettet med en ispose eller et kaldt bad.

 • Bruk Calamin-liniment fra apoteket for å lindre smerte og kløe.

 • Ta reseptfrie smertestillende tabletter (paracetamol) etter anvisning på pakken.

Ta kontakt med lege ved vedvarende smerter. Det kan være aktuelt å skrive ut resept på sterkere smertestillende.

Behandling ved utbrudd av helvetesild

Behandling kan dempe symptomene og minske faren for langvarige smerter i etterkant. Ved langvarige smerter finnes det også behandling som kan hjelpe.

Oppsøk lege raskt ved helvetesild nær øyet

Ved helvetesild nær øyet, er det viktig å oppsøke lege raskt. Dersom øyet rammes, bør du få henvisning til en øyelege. Viruset kan skade øyet uten behandling.

Behandling med legemidler

Antivirale legemidler kan gi raskere bedring av helvetesild. Smertene kan også bli mindre og utslettet raskere borte. Ved helvetesild ved øyet, vil antivirale legemidler redusere faren for skade på øyet.

To legemidler – aciclovir og valaciclovir – brukes i Norge. Begge hemmer virusdelingen, det vil si mangedobling av viruset. De virker omtrent like godt.

Aciclovir brukes mest. I en studie hadde 4 av 100 som tok aciclovir, smerter tre måneder etter at de fikk behandlingen. Tallet var 17 av 100 i en gruppe som bare fikk en narrepille (placebo-effekt). 7–8 syke må med andre ord ta medisinen for at én av dem skal unngå langvarige smerter. Bivirkningene kan være hodepine eller kvalme. Disse er vanligvis ikke alvorlige.

Leger skriver noen ganger ut resept på antiviral øyekrem i tillegg til tabletter ved helvetesild i øyet. Kremen kan øke mengden med antiviralt middel som når viruset. Vanligvis vil en øyelege følge deg opp.

Før ble helvetesild behandlet med kortikosteroider. Noen leger frykter at det kan føre til at viruset lettere sprer seg i kroppen, så dette gis kun unntaksvis sammen med antivirale midler.

Behandling ved langvarige smerter

Helvetesild kan noen ganger bli etterfulgt av langvarige smerter (postherpetisk nevralgi). Dette kan vare i måneder.

Ved milde plager anbefales paracetamol eller ibuprofen. Noen prøver en krem som inneholder capsaicin (chilipepperekstrakt). Om ikke dette hjelper kan man forsøke kodeintabletter, for eksempel om natten.

Ved alvorlige smerter kan legen foreslå sterke smertestillende, opioider (tramadol eller oxycodon). Dette er morfinlignende stoffer. Men med disse legemidlene kan man få bivirkninger som treg avføring, sløvhet og ubehag. Ved lav dosering er det liten fare for avhengighet.

Om disse legemidlene ikke er nok, kan legen anbefale trisykliske antidepressiva som amitriptylin i lav dose. Det kan ta flere uker før effekten setter inn. Bivirkninger kan blant annet være trøtthet, magesmerter og rastløshet.

Dersom trisykliske antidepressiva ikke virker eller hvis du ikke kan bruke de, kan det være aktuelt å ta et legemiddel som vanligvis brukes ved epilepsi, gabapentin og pregabalin. Bivirkninger av antiepileptiske medisiner kan være svimmelhet, søvnighet, vektøkning og forstoppelse.

Forebyggende behandling

Det finnes to vaksiner godkjent i Norge som kan beskytte eldre mot å få helvetesild. Den kan halvere sjansen for å få utbrudd hos personer over 50 år. Sannsynligvis vil et utbrudd bli mildere og sjansen for postherpetisk nevralgi reduseres.

Hvordan går det med meg?

Utslettet ved helvetesild forsvinner i løpet av to til fire uker. De små blemmene brister, får skorpe og gror. Noen ganger etterlater de arr eller fargeendring i huden.

Langvarige smerter er uvanlig hos unge, men risikoen øker med alderen. Hos sekstiåringer vil omtrent 4 av 10 få postherpetisk nevralgi. Vanligvis går denne smerten bort innen seks måneder.

Ved helvetesild nær øyet, er det viktig å oppsøke lege raskt. Dersom øyet rammes, bør det henvises til en øyelege. Viruset kan skade øyet uten behandling.