HbA1c («langtidsblodsukker»)

HbA1c, forkortelse for glykosert hemoglobin A1c, er en blodprøve som brukes til å påvise diabetes type 1 og 2.

Blodprøven HbA1c brukes i diagnostisering av diabetes.
Foto: ​Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Noen ganger er det aktuelt å følge opp denne blodprøven med en glukosebelastning, også kalt sukkerbelastning. ​​

HbA1c og Glukosebelastning

Glykosert hemoglobin A1c (HbA1c) er den blodprøven som brukes for å stille diagnosen Diabetes (både type 1 og type 2). HbA1c er en blodprøve som angir gjennomsnittlig konsentrasjon for blodsukkeret over en periode på åtte til tolv uker. 

Ved bruk av HbA1c unngår man at pasienten må faste før målingen. Det er heller ingen døgnvariasjon i måleresultatene, og pasienten kan umiddelbart få resultatet av undersøkelsen. 

I diagnostikk av begge diabetestyper kan det være aktuelt med tilleggsblodprøver: 

  • Ved mistanke om type 1- diabetes kan det tas utvidede blodprøver for undersøkelse av antistoffer (anti-GAD, anti-IA2, anti-ZnT eller anti-insulin). 

  • Ved mistanke om diabetes type 2, kan en slik tilleggsblodprøve være undersøkelsen som kalles «glukosebelastning».» Undersøkelsen utføres fastende. Det tas en fastende blodprøve, deretter drikker du et glass med sukkervann, og så tas det en ny blodprøve etter to timer. I de to timene må du være i ro på legekontoret/ laboratoriet.

HbA1c kan ikke brukes til diagnostikk av svangerskapsdiabetes - da må glukosebelastningstest brukes - du kan lese mer om det her.​​​​