Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Hjertet og hjertesykdom

Hjertets oppgave er å pumpe blodet rundt i kroppen, slik at kroppens celler får det oksygenet de trenger.

Illustrasjonsfoto av hjertets anatomi.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​Hjertet er en avansert muskel som ligger bak brystbeinet. Hjertet er delt i to halvdeler - høyre og venstre.

Høyre halvdel samler blodet  som er brukt rundt i kroppen og pumper det til lungene. Deretter kommer det inn i venstre halvdel som pumper blodet  ut i kroppen med friskt surstoff. Blodet henter surstoffet fra lungene og tar det med seg ut til kroppens organer. Blodet som kommer tilbake fra kroppen, må tilbake til lungene for å hente mer surstoff.

Hjerteinfarkt og angina

De vanligste årsakene til hjertesykdom i Norge er høyt blodtrykk og trange kransårer (hjerteinfarkt og angina). Kransårene ligger rundt hjertemuskelen og forskyner denne med friskt blod. Hvis disse blir trange, kan man få angina og det kan oppstå svekkelse av selve hjertemuskelen. Dette kan behandles blant annet på Oslo universitetssykehus med utblokking.

Klaffefeil er også en vanlig forekommende hjertesyksom. Klaffene kan bli trange eller lekke. Disse bør i noen tilfelle opereres og dette kan utføres på Rikshospitalet. I tillegg finnes mange andre hjertesykdommer som kan erverves.

Ulike hjertefeil

​Hjertefeil kan også skyldes medfødte misdannelser, en infeksjon, annen sykdom, ytre påvirkninger eller høy alder. Det finnes omtrent ett hundre ulike hjertefeil. Noen er vanlige, noen er uhyre sjeldne. Ofte er graden av hjertefeil langt viktigere enn hvilken type hjertefeil som foreligger.

I vår tid har vi mange muligheter til å behandle pasienter med medfødte hjertefeil at de fleste av dem kan leve et helt eller tilnærmet normalt liv som resultat av behandling med forskjellige typer operasjoner eller medisiner. Heldigvis er denne gruppen langt den største.

Det finnes også pasienter som ikke har så lyse utsikter. Behandlingen av dem kan være både vanskelig og risikofylt. De kan orke mindre enn andre, og ikke sjelden er levetiden forkortet. Noen få pasienter har vi ikke behandlingstilbud til fordi lidelsen er for komplisert.

Les mer om hjertefeil